Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Зайцева Настя, кращий читач літа-2021 в гостях у бібліотеки.
Лірична замальовка з цілком прагматичними висновками

           Коли збуваються дитячі мрії, світ стає трішки світлішим, добрішим. Вчора збулася ще одна дитяча мрія. Читацька мрія. Зайцева Настя, кращий читач літа-2021 за версією онлайн-змагань Національної бібліотеки України для дітей, яка живе у місті Глухові Сумської області, мріяла потрапити до головної дитячої бібліотеки країни.

Анастасія Зайцева, кращий читач року 2021

           Настусі лише 9 років, але вона вже другий рік поспіль є активною учасницею дистанційних програм читання, які організовує бібліотека для читачів з усієї України. Перша така програма «Здоров’О з бібліотекою (навіть і вдома)!» народилася минулого літа, коли бібліотека не могла збирати дітей у фізичному просторі на книжкові заходи у зв’язку з карантинними обмеженнями. Саме тоді серед учасників онлайн-змагань за титул кращого читача бібліотекарі виділили найменшу учасницю за її емоційні відеопоради, віршовані відгуки, привітання. Настя змагалася на рівні з учасниками значно старшими за неї, старанно писала відгуки про улюблені книжки у зошиті, а потім надсилала фото цих нотаток нам, виконувала онлайн-завдання. Звісно, що брати участь у дистанційній програмі, яка реалізовувалася у соціальних мережах, дівчинці допомагала матуся зі свого акаунту. Адже мама в першу чергу була дуже зацікавлена в тому, щоб дівчинка долучилася до читання та змістовного дозвілля. Завдяки такій потужній підтримці маленька Анастасія Зайцева у 8 років увійшла в п’ятірку кращих читачів літніх читань 2020 року, як сумлінна читачка та незрівнянна акторка, улюблениця бібліотекарів і читачів. А у літніх читацьких змаганнях 2021 року стала абсолютним переможцем у номінації «Кращий читач літа-2021» у віковій категорії до 10 років.

           Як написала Настя у своєму коментарі під публікацію про підсумки програми читань: «Немає слів, я щаслива, радію, не відчувала такого, здається, ніколи! Дякую за літо, дякую за знайомства! Я порозумнішала точно! Картини! Скільки я тепер їх знаю! А не цікавилася раніше. Я все літо ніби бачила себе на фото у вашому дворику! Дуже хотілось до вас! Дуже затишно! Хто поруч із Національною бібліотекою України для дітей, ви — щасливчики!».

Знайомство з символом Бібліотеки – скульптурою «Хлопчик, який читає» (скульптор Борис Довгань)

           І мама цієї чудової талановитої дівчинки напередодні початку шкільного року вирішила здійснити дитячу мрію та приїхала з Анастасією до Києва і власне до нашої бібліотеки. Сказати, що наші гості з Глухова були схвильованими – майже нічого не сказати. Їх переповнювали емоції від того, що більшість бібліотекарів впізнали Настю та зраділи їй, як рідній. Від того, що Національна бібліотека України для дітей насправді дуже гарна і велична, наповнена книжковими і мистецькими скарбами. У виставковому просторі саме експонуються неймовірні дитячі роботи переможців Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Незалежна і єдина — моя Україна!». А коли Настя з мамою потрапили до літературного дворика, що розташований під велетенським дубом, і в цей день був тихим, без звичних літніх гамірних дитячих активностей, але прикрашеним до першовересневого свята, наші гості навіть заплакали. Це щодо емоцій від зустрічі з нашою бібліотекою.

У літературному дворику бібліотеки

           Заступники генерального директора бібліотеки Людмила Бацай і Тетяна Шамаріна під оплески бібліотекарів вручили Анастасії подарунки та статуетку «Кращий читач літа-2021», сфотографувалися на згадку про зустріч із чудовою талановитою щирою дівчинкою, яка сама пише вірші, співає, не боїться виступати на сцені, але більш за все ЛЮБИТЬ ЧИТАТИ. А потім ще довго спілкувалися з мамою та слухали її розповідь.

Призи та подарунки переможниці вручили заступники директора бібліотеки

           Частина друга.

                      - Літо закінчилося. А що далі?! – запитала дев’ятирічна Настя у мами, коли завершилася наша програма літніх читань і змагань, були підведені підсумки та названі переможці. Виявляється, у Глухові закрили дитячу бібліотеку, а залишили просто дитячій відділ у публічній бібліотеці. Дівчинка не дуже хоче туди ходити, їй там некомфортно, з різних причин. Дитину, читача позбавили звичного і дружнього середовища дитячої бібліотеки.

                      Мама Насті, Ярослава, з радістю та водночас із сумом розповідає про те, як чудово, що наша бібліотека вигадала таку прекрасну можливість змагатися дистанційно, спілкуватися і навіть товаришувати шанувальникам книги і читання з усіх-усюд… І це так добре, знайти друзів, таких же читачів у великих містах, у далеких селах, про які раніше навіть ніколи не чув і, можливо, не почув би, якби не ваша програма читань… І тепер літо закінчилося, і дитина ніби втратила певну мотивацію. Ні, не до читання! Читачем вона вже стала, і це в неї не відібрати. Вона відчула смак до книги і задоволення від процесу. І це сталося минулого літа у вашій онлайн-програмі літніх читань. Бо дитині, мабуть, все ж таки потрібно, щоб її похвалили. Не лише мама, а ще хтось. Щоб відчути не тільки задоволення, а й певну користь від читання. Це так чудово за результатами місяця змагань увійти до десятки кращих читачів, побачити, що ти не пасеш задніх серед інших розумних і начитаних дітей. А потім отримати ще й диплом та книжку у подарунок. Дитина почала розуміти, що читання може бути заняттям вигідним, приносити цілком реальні бонуси. Настя весь час запитує, коли будуть наступні читацькі ігри… Вона й подружку свою у ваше читацьке літо привела! Ви ж нас не кинете?! Ви ж знову вигадаєте щось? Наприклад, на осінніх або зимових канікулах? А може й під час навчального року? Щось таке, щоб діти могли віддалено брати участь?

                      Таким був основний лейтмотив розмови з Ярославою Зайцевою, матусею нашої маленької учасниці програми літніх читань.

           Бібліотечні дозвіллєві програми у 2021 році здебільшого повернулися до свого звичного формату наживо. Але за результатами програм читання в онлайн-форматі, можна сказати, що коронавірусна пандемія принесла із собою не лише негатив, а й багато позитивних і корисних надбань. Одним із них є переформатування певних подій бібліотеки у цифровий формат. Саме такі програми, які реалізувалися дистанційно, подарували багатьом дітям змогу стати активними учасниками, бути в руслі подій, читати, спілкуватися з однодумцями, змагатися, отримувати книжкові подарунки. І навіть не це головне. Діти відчули себе частинкою великого кола таких же, як вони, завзятих читачів, розумників. Зрозуміли, що їх – таких – багато, що бути читачем престижно. І не важливо чи ти живеш у великому місті, чи у далекому селі на Закарпатті (як переможниця конкурсу «Лідер читання-2021» Олександра Горзов). Ти є частинкою спільноти. А це найцінніше.

           ВИСНОВКИ: Ми не кинемо вас, наші дорогі ЧИТАЧІ та учасники онлайн-програм читання! Ми будемо з вами! Читайте, готуйтеся! 30 вересня будемо святкувати Всеукраїнський день бібліотек. Ви можете стати учасниками косплею «Дрес-KOD Книжковий». А що для цього потрібно — дізнаєтеся незабаром! До зустрічі в ефірі!

           Команда smm-менеджерів соціокультурного відділу, які здійснювали комунікацію з учасниками онлайн-змагань
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей