Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Академія в одній особі. До 165-річчя від дня народження Івана Франка

           Цього року Україна відзначає 165-річчя від дня народження видатного українського письменника, поета, вченого, філософа і громадського діяча – Івана Яковича Франка.

           Знайомство читачів Національної бібліотеки України для дітей із творчістю Івана Франка «Академія в одній особі» відбулося у форматі відкритого мікрофона, який передбачає можливість прочитання вголос улюблених творів письменника або фрагментів з творів.

           Зі сцени пролунали поезії та казки Каменяра. Також читачі дізналися про деякі визначні факти з життя та творчості письменника, які можуть зацікавити і надихнути до глибшого вивчення спадщини видатного українського мислителя.

           Ось деякі з них:

  • Франко — автор майже 6000 творів, серед них — 10 поетичних збірок, одна збірка поем (усього їх 50), 10 творів великої прози і 100 – малої, понад 3000 публіцистичних статей та наукових праць із різних галузей знань і суспільного життя.
  • Франко був одержимий пристрастю до книг: бібліотеку почав збирати ще в дрогобицькій гімназії, заробляючи на нові книжки тим, що писав творчі роботи для однокласників.
  • Згодом Франкова особиста бібліотека налічувала майже 12 тисяч книг найрізноманітніших тем, жанрів та епох.
  • Франко працював у публічних бібліотеках (Львів, Одеса), у бібліотеках при монастирях (Крехів, Унів), в університетських (Львів, Відень, Чернівці), у приватних.
  • Франко знав 19 іноземних мов: польську, чеську, словацьку, російську, білоруську, болгарську, сербську, хорватську, старослов’янську, литовську, давньогрецьку, латинську, німецьку, англійську, французьку, італійську, іспанську, єврейську й староєврейську.
  • У реалізації ідеалу національної самостійності покладав сподівання на молодь, звертаючись до неї:
    «До праці, молоді приятелі, до інтенсивної, невсипущої праці над собою самими! Здобувайте знання, теоретичне й практичне, гартуйте свою волю, виробляйте себе на серйозних, свідомих і статочних мужів, повних любові до свого народу і здібних виявляти ту любов не потоками шумних фраз, а невтомною, тихою працею».
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей