Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Телеміст із друзями з Бішкеку

           До 30-річчя незалежності Республіки Киргизстан у Національній бібліотеці України для дітей відбувся черговий телеміст із користувачами Республіканської бібліотеки для дітей та юнацтва ім. Касимали Баялінова м. Бішкек Киргизької Республіки у рамках міжнародного мистецького проєкту «Мистецтво без кордонів», започаткованого ще у 2017 році. Це вже друга зустріч, на якій наші читачі знайомляться з мистецтвом, культурою і літературою цієї країни. Тема першої зустрічі стосувалася дитячого образотворчого мистецтва і називалася «Твори Чингіза Айтматова у малюнках дітей». Сьогодні ж темою спілкування стало традиційне житло двох країн – в Україні – це українська хата, в Киргизстані – це юрта. На телеміст до студії Національної бібліотеки для дітей завітали: головні учасники зустрічі – учні 10-го класу київської школи №163 та їх керівник Голубєва Ольга; почесні гості – третій секретар Посольства Киргизької Республіки в Україні Канібеков Ермек, заступники генерального директора бібліотеки Тетяна Шамаріна та Людмила Бацай; вихованці Київської дитячої школи мистецтв №2 ім. М. Вериківського – виконавиця гри на бандурі Соломія Кузьменко та її керівник Алла Черес, дитячий фольклорний ансамбль «Первоцвіт» під керівництвом Елеонори Хачатрян. До zoom-зустрічі в ефірі приєднався громадський представник Ради з питань міграції, співвітчизників і діаспор за кордоном Курманалієв Мірлан Турдубекович. До студії в Бішкеку завітали учні 10-11 класів однієї із шкіл міста.

           У київській студії дітей-учасників телемосту привітав третій секретар Посольства Киргизької Республіки в Україні Канібеков Ермек та громадський представник Ради з питань міграції, співвітчизників і діаспор за кордоном Курманалієв Мірлан.

           Вітальним дарунком для присутніх від України були варіації на тему народної пісні «У сусіда хата біла» у майстерному виконанні бандуристки Соломії Кузьменко, а юні артистки фольклорного ансамблю «Первоцвіт» заспівали народних пісень «Лети, лети соловейко», «Вчора була суботонька», «Ой, коло наших воріток», які занурили в атмосферу часів давньої України.

           Надзвичайно віртуозно, колоритно та емоційно читач Республіканської бібліотеки для дітей та юнацтва імені Касимали Баялінова м. Бішкек продемонстрував гру на народному інструменті – комуз та заспівав пісню, яку він разом зі своїм батьком спеціально написав до цієї зустрічі. Дуже цікаву і детальну презентацію про своє національне житло – юрту показали киргизькі читачі.

           Київські читачі підготували сценку, і друзі з Киргизстану помандрували до житла наших прабабусь і прадідусів – давньої української хати, де на стінах та вікнах барвисті рушники, розмальована піч, стіл.

           Фінальним акордом зустрічі, як завжди, стало спілкування між дітьми. Користувачів нашої бібліотеки цікавилися, які сучасні письменники зараз популярні у киргизьких дітей; які сучасні види спорту популярні серед молоді. У свою чергу читачі з Киргизії запитували, що означають кольори нашого прапору, які визначні місця є у Києві та інше.

           Сподіваємося, що зустріч стала особливою для кожного учасника телемосту, адже всі побували і в затишній юрті, і в українській світлиці. Найприємніше, що всюди приймали дуже гостинно, і прощатися зовсім не хотілося.

           До нових зустрічей, адже є ще багато-багато нових цікавих тем, які варто обговорити!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей