Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Підсумки серії заходів «Тиждень культури Данії.
З давніх часів до сучасності» спільно з Посольством Данії в Україні

           У Національній бібліотеці України для дітей спільно з Посольством Королівства Данії в Україні з 19 до 22 жовтня 2021 року відбулася серія заходів про культуру і літературу Данії під загальною назвою «Тиждень культури Данії. З давніх часів до сучасності».

           У перший день, 19 жовтня, читачі бібліотеки здійснили віртуальну подорож до Данського королівства і дізналися про істинно данський винахід – Lego, казкаря світового рівня – Ганса Крістіана Андерсена та про столицю Копенгаген.

           Наступного дня, 20 жовтня, до бібліотеки завітала Оксана Піддубна, працівник Посольства Королівства Данії в Україні, щоб розповісти читачам бібліотеки, учням дев’ятих класів однієї з київських шкіл, про Данію і її цінності. На початку зустрічі з’ясувалося, що про цю країну діти знають не так вже й багато. Розповідь пані Оксани, сповнена цікавими фактами про Данію та реальними прикладами з життя мешканців цієї країни, стала надзвичайною подією та подарувала відчуття розуміння цієї казкової країни, яку населяє всього шість мільйонів людей. Екологічний підхід до життя, важливість відчуття «хюґе» у побуті, відповідальність і вміння радіти кожному промінчику сонця – все це об’єднує данців і робить їх однією з найщасливіших націй світу.

           21 жовтня відбулася «Данська літературна зустріч» з практикантом Посольства Данії в Україні Матеусом. На зустріч завітали постійні читачі бібліотеки, які вивчають данську! Пан Матеус прийшов не сам, а з друзями-данцями, які тільки-но приїхали на екскурсію до Києва! Молоді люди розповіли данською про своє навчання (вони ще студенти), роботу (кожен вже працює, іноді і не за фахом, – це традиційно для кожного данця), що вони вже побачили у Києві і відповіли на усі питання учасників зустрічі. Тепле спілкування запам’ятається на все життя!

           В останній день заходів відбулося дві зустрічі. Перша була присвячена данському стилю та особливостям декорування домівок (через невелику кількість світла вони часто виконані у відтінках білого та мінімалістично) і про улюблені данські свята, а саме Різдво та різдвяні традиції (прикрашати ялинку і випічку маленькими данськими прапорцями, класти мигдалевий горішок до рисового пудингу, готувати окремий подарунок для людини, яка його знайде). Традиції сподобалися нашим читачам. Вони пообіцяли розповісти про них батькам, щоб, можливо, запровадити їх у себе вдома, адже до Різдва залишилося всього два місяці!

           Для старших читачів пройшло занурення у складну тему: скандинавська міфологія. Виразною особливістю Данії є власна міфологія, яка не схожа на міфологію жодної з країн світу. Читачі бібліотеки відправилися у подорож до часів народження світу з льоду та полум’я, дізналися про племена богів та могутніх чудовиськ, яким хоробро протистояли до самого Рагнароку.

           Упродовж тижня усі відвідувачі бібліотеки могли ознайомитися з книжковою виставкою, яка вміщувала іноземні видання про Данію, історію прапора, про вікінгів і вишукані книжки Ганса Крістіана Андерсена.

           Національна бібліотека України для дітей виражає величезну подяку Посольству Королівства Данії в Україні за допомогу в проведенні «Тижня культури Данії», цікаві зустрічі, які допомогли розпочати або поглибити знайомство українських читачів з данською культурою і літературою.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей