Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Гармонія різноманіття

Хоч я не поділяю вашої думки,
але я ладен померти за те,
щоб ви мали можливість її висловити.
Вольтер

           16 листопада – Міжнародний день толерантності. Це свято, яке відзначають в усьому світі, аби нагадати мешканцям земної кулі про необхідність жити в атмосфері добра і злагоди.

           Рішення про започаткування цього міжнародного дня було записано у «Декларації принципів терпимості», затвердженої у 1995 році на 28-й Генеральній конференції ЮНЕСКО. Під терпимістю (толерантністю) у Декларації розуміється «повага, прийняття та правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження та способів проявів людської індивідуальності». Декларація проголошує «визнання того, що люди за своєю природою різняться за зовнішнім виглядом, становищем, мовленням, поведінкою та цінностями і мають право жити у світі і зберігати свою індивідуальність».

           Слово «толерантність» походить від латинського tolerantia – терпимість, тобто здатність утворювати і підтримувати спільність із людьми, які відрізняються у певному відношенні від переважаючого типу. Взагалі, у різних мовах значення цього слова відмінне, але усіх їх об’єднує повага та здатність прийняти іншу людину.

           Один раз на два роки 16 листопада вручають спільну премію ЮНЕСКО та Фонду Маданжіт Сінг, затверджену у 1995 році ЮНЕСКО та названу на честь цього індійського дипломата і письменника. Премію присуджують окремим особам, громадська діяльність яких сприяє поширенню принципів взаємоповаги та дружби у суспільстві, заохочення терпимості та ненасильства, а також організаціям, які своєю повсякденною діяльністю роблять значний внесок у розвиток діалогу між людьми різних культур та конфесій.

           Зокрема у 2020 році її вручили Центру із врегулювання конфліктів Демократичної Республіки Конго. Він отримав визнання за свою роботу щодо захисту прав людини, прихильність справі звільнення зі збройних угруповань дітей-солдатів, їх реабілітації та реінтеграції в рідні громади.

           Толерантності потрібно навчати з дитинства, і найкраще це робити власним прикладом, однаково ставлячись до людей різних рас, релігій та не зважаючи на їхні фізичні особливості. А ще у цьому питанні допоможуть книги, які можна знайти у нашій бібліотеці.



 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей