Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Всесвітній день вітань

           21 листопада планета відзначала Всесвітній День вітань – «Hello Day». Започаткували його у 1973 році американці – брати Маккормік, які на знак протесту проти посилення міжнародної напруженості і «холодної війни» вирішили відправити листи з привітаннями у різні куточки світу. Вони також зверталися до адресатів із проханням привітати ще кого-небудь.

           З того часу 21 листопада – це день вітань, радісних емоцій і гарного настрою.

           А скільки разів на день вітаєшся ти? «Доброго ранку!» – кажеш уранці батькам. «Привіт!» – звертаєшся до друзів. «Здрастуйте!» – говориш по телефону. У Франції говорять «Comment ca va?» – це можна перекласти «Як воно йде?». Італійці зустрічають словами «Ciao!» або «Come sta?», що означає «Як стоїш?». Араби бажають миру – «Salaam aleikum!».

           Ось так звучать слова вітання різними мовами: «шалом» (Ізраїль), «ясу» (Греція), «ніхао» (Китай), «конішуа» (Японія), «хеллоу»/«хай» (Англія), «гуттен таг»/«хой» (Німеччина), «терве» (Фінляндія), «здравей» (Болгарія), «ола» (Іспанія, Мексика), «алоха» (о. Гаваї), «міраба» (Туреччина), «хаумигигиз» (Башкортостан), «лаба дена» (Литва), «аляфунду» (Корея) тощо.

           У різних країнах існують свої цікаві традиції гостинності. За манерою вітатися можна сміливо визначити, звідки родом людина. Адже, крім слів і фраз для привітання ми користуємося ще й жестами. Найпоширеніший, мабуть, – це рукостискання. Ще середньовічні лицарі простягали один одному руки, щоб показати, що там немає ані меча, ані сокири. І це був справжнісінький знак довіри.

           Сьогодні практично усі західні європейці вітаються за руку. Трохи відрізняються англійці – вони вважають за краще злегка кивнути головою. У Франції прийнято при зустрічі цілувати один одного, торкаючись по черзі щоками. Взагалі у цій країні кількість поцілунків залежить від регіону, існує навіть спеціальна інтерактивна карта.

           У країнах Азії невід’ємною частиною повсякденної культури є уклін. Причому кланятися можна по-різному, в залежності від того, з ким вітаються.

           Ось таке розмаїття вітань оточує нас. Подаруй оточуючим гарний настрій — привітайся з посмішкою, відзнач день вітань!

           А в нашій бібліотеці є книги, які ще з обкладинки вітають читача і дарують чудові емоції передчуття цікавого читання!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей