Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
IV. 1922. Цей день в історії…

          Поразка українських національно-визвольних змагань 1917 – 1921 рр. призвела до ліквідації національної державності та чергової зміни політично-адміністративного устрою українських земель: західноукраїнські землі (Галичина, Буковина, Волинь, Закарпаття) опинилися під владою таких східноєвропейських країн, як Польща, Румунія, Чехословаччина. Основна ж частина українських земель входила до складу Української Соціалістичної Радянської Республіки (УСРР).
        Воєнні дії, що точилися на території України майже безперервно протягом семи років (з літа 1914 р.), завдали величезної шкоди народному господарству республіки, погіршили її кадрове забезпечення, призвели до дезорганізації господарських зв’язків. У важкому становищі перебували галузі легкої та харчової промисловості. Загальні збитки досягли 10 млрд золотих карбованців.
        Сільське господарство теж занепадало. Ситуацію поглиблювала політика воєнного комунізму, так звана продрозкладка: селяни повинні були обов’язково здавати державі «лишки» хліба та інших продуктів за встановленими цінами. Звичай но ж, це було не вигідно, тому селяни вдалися до спротиву. Впровадження нової економічної політики (НЕП), основною тезою якої для селян мала б стати заміна розверстки продуктовим податком, дало б можливість вільно торгувати надлишками (звісно лише під контролем держави) і, тим самим, збагачуватися.
        Голод 1921 – 1923 рр. – явище далеко не локальне. Це трагічна сторінка в історії українського народу, як наслідок посухи та неврожаю 1921 та 1922 рр. у південних областях України ситуація погіршилася вивезенням хліба до Росії під тиском влади РРФСР, де засуха також охопила зернові райони Кубані та Поволжя. В лютому 1922 року політбюро ЦК КП(б)У ухвалило рішення про вивезення 8 млн пудів хліба з голодуючої України до Росії. Саме такі дії зумовили першу хвилю голоду означеного періоду. Причиною другої хвилі голоду став експорт українського зерна.
        30 грудня 1922 року І Всесоюзний з’їзд Рад у Москві затвердив Декларацію та Договір про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей