Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

           26 лютого 2022 року

Заява IBBY щодо конфлікту в Україні

           Протягом всієї історії війна торкається невинних і дітей. Вони не мають нічого спільного з імпульсами національних лідерів. Вони страждають у першу чергу і страждають найдовше. Ми знаємо, що коли діти перебувають у країні, де ведеться війна, то зазнають великої травми, навіть якщо уникають фізичних поранень. Так саме і діти, які раптово повністю втрачають відчуття безпеки та спокою. Це може бути глибоко травматичним. Ми віримо, що література, особливо література для дітей, має силу змінити майбутнє, навчити наступні покоління не руйнувати, а домовлятися, бо немає нічого більш руйнівного за війну. IBBY International глибоко стурбована вторгненням російських військових у суверенну державу Україна. IBBY має довгий зв'язок з Україною. Секція IBBY в Україні є активним членом IBBY з 1997 року, і ми неодноразово брали участь у Книжковому Арсеналі в Києві, де також виставляли мандрівні збірки IBBY. Наші спільні думки з нашими друзями та колегами з IBBY Ukraine, на Книжковому фестивалі «Арсенал» — усі вони працюють, щоб об’єднати дітей і книгу. Ми також повинні пам’ятати наших друзів і колег з IBBY Russia у Москві та Санкт-Петербурзі, оскільки вони намагаються вирішити цю трагічну ситуацію. IBBY у першу чергу підтримує дітей, чиє фізичне та психічне здоров’я під загрозою через цю війну, в якій вони абсолютно невинні. Члени IBBY в усьому світі висловлюють жаль щодо нинішньої ситуації, і ми сподіваємося, що міжнародне гуманітарне право може бути відновлено до того, як кількість людських жертв збільшиться. З моменту свого заснування у 1953 році після руйнувань Другої світової війни IBBY працює по всьому світу, щоб сприяти міжнародному взаєморозумінню через дитячі книжки. Коли діти страждають, ми працюємо разом, аби підтримати тих, хто слугує дітям та їхнім сім’ям, і особливо під час кризи.

Виконавчий комітет IBBY

           22 березня 2022 року

Відкритий лист Української секції IBBY до Президії IBBY

           Вітаю, дорогі друзі!

           Дякую за вашу щиру підтримку, що вкрай важлива для нас зараз. Прошу вибачити за те, що не змогла відповісти на ваші листи одразу. Неможливо звикнути до цієї страшної реальності, яка назавжди розділила життя на «до» і «після». Ми віримо у нашу перемогу, але знаємо, що ці трагічні події залишать невиліковні рани в наших серцях назавжди.

           Війна не шкодує нікого. Але найбільше дістається дітям. З початку війни від злочинних дій російських окупантів загинуло 117 дітей, понад 155 – поранено. Тисячі дітей, сім'ї яких перебувають на окупованих територіях, потрапили до списків зниклих безвісти. Життя сотень тисяч дітей змінилося водночас. Це діти, яких батькам вдалося вивезти з гарячих точок у безпечніші місця, у тому числі й за кордон; це діти, які залишилися на окупованих територіях; це діти, які досі живуть у рідних містах та селах і не знають, чим закінчиться для них кожний новий день. Багато дітей позбавлені елементарних зручностей, вони вимушені перебувати у бомбосховищах. Порушено навчальний процес, відсутня організація звичного дозвілля, багато дітей не можуть відвідувати бібліотеки та реалізовувати своє право на отримання інформації у будь який спосіб. Понад 300 навчальних та дошкільних закладів постраждали від обстрілів, десятки з них знищені вщент. Вже є випадки руйнування дитячих бібліотек у Донецькій, Харківській та Чернігівській областях внаслідок ворожих обстрілів.

           На превеликий жаль, за даними статистики 71% громадян Росії підтримують цю страшну війну. А отже, вони несуть відповідальність за усі події, які наразі відбуваються у нашій країні, за смерті дітей та понівечені життя.

           Російська секція IBBY також не визнала війни в Україні й не визначила свою офіційну позицію як засудження злочинних дій російського уряду проти громадян України. Їхня позиція у заяві «за восстановление мира, категорически против любых военных конфликтов» не є визнанням неправомірності дій російської армії на території України.

           Тому, шановні друзі, Українська секція IBBY звертається до вас із наступним проханням – виключити Російську секцію з числа членів IBBY.

           Сподіваюся на вашу підтримку!

           Сподіваюся також, що скоро настане час, коли наші бібліотеки знову будуть сповнені дзвінкими голосами, і діти не здригатимуться від кожного голосного звуку. Адже, не зважаючи ні на що, наша місія залишається актуальною — виховувати дітей на правильних книжках, щоб у майбутньому світ не знав війни.

Президент Національної секції IBBY
президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей,
генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей
Алла ГОРДІЄНКО

           Посилання на допис на сторінці бібліотеки в Фейсбук

           5 квітня 2022 року

Від IBBY EC до IBBY Україна

           Відповідь на Ваш лист від 22.03.2022

           Шановна Алла та друзі з IBBY Україна. Ми сумуємо разом із вами через безглузді втрати та безладні руйнування, спричинені цією абсолютно неспровокованою війною у вашій прекрасній країні. Ми приєднуємося до багатьох інших і повністю засуджуємо особливо тяжкі страждання українських дітей, люди в усьому світі стають свідками цього жаху. Ваша родина IBBY з вами духом, і багато учасників нещодавнього ярмарку дитячої книги в Болоньї висловили свою солідарність із вами.

           Відділення IBBY по всьому світу не є агентами своїх урядів. Вони наполегливо працюють на благо дітей, іноді всупереч урядовому контролю. З самого початку своєї діяльності IBBY працювала на тлі війни, намагаючись піклуватися про дітей, у тому числі про їхні серця та розум.

           У той же час емоції, які відчуваєте Ви та всі члени IBBY в Україні, є цілком зрозумілими. IBBY активно працює над пошуком шляхів підтримки українських дітей там, де це можливо. На даний момент, здається, це можливо лише для дітей-біженців.

           Однак, ми будемо продовжувати шукати шляхи співпраці з IBBY в Україні. Будь ласка, дайте нам знати, якщо ми можемо щось зробити в межах країни. Ми будемо і надалі заохочувати шляхи демонстрації нашої прихильності та підтримки.

           Члени IBBY продовжують приносити книги дітям навіть там, де відбуваються конфлікти, а таких місць у світі багато; де діти піддаються насильству і часто забуті. Ми працюємо в інтересах дітей, аби забезпечити їх найкращими книгами, які показують і розповідають їм через історії та малюнки про майбутнє без кровопролиття і з взаєморозумінням. У цьому IBBY повинна бути єдиною, щоб показати світу, що тільки разом ми можемо зробити щось для майбутнього.

           Першим пунктом місії IBBY є те, що ми сприяємо міжнародному взаєморозумінню через дитячу книгу. IBBY вірить у вислів Джелли Лепман: «Жодна країна не повинна стояти осторонь». У рамках IBBY ми цінуємо можливість залишатися в контакті, підтримувати діалог і сприяти кращому взаєморозумінню. Чинний Статут IBBY розглядає питання виключення, кажучи: Член втрачає членство в Міжнародній раді з питань книг для юнацтва, коли він займається діяльністю, що суперечить Статуту та цілям IBBY. Втрата членства вступає в силу тільки після слухання у Виконавчій раді за умови письмового повідомлення члена за 90 днів до цього. (Пункт II Члени, Розділ 7, Втрата членства). Наші колеги з RBBY безумовно не підтримують цю війну, а також насильницькі дії та серйозні порушення прав людини, що відбуваються, хоча ми не можемо просити їх робити публічні заяви, які наражають їх на небезпеку. Тому Виконавча рада IBBY одностайно виступає проти будь-якого виключення IBBY Росії.

           Виконавча рада IBBY прагне підтримувати IBBY в Україні та шукати шляхи, за допомогою яких ми можемо підтримати дітей, які стали жертвами цієї війни, не тільки зараз, але й у майбутньому. Як ви знаєте, за ці роки ми дізналися, що, читаючи дітям, навіть коли вони перебувають під обстрілами, як, наприклад, у Хорватії, Лівані чи зараз у Газі, або є біженцями, бібліотерапія може допомогти подолати травму війни та переміщення.

З найтеплішими вітаннями та надією на майбутнє
від імені Виконавчої ради IBBY,
Ліз Пейдж
Виконавчий директор IBBY

           5 жовтня 2022 року

           Основні тези листа, який за погодженням Української секції IBBY було направлено новообраному Президенту IBBY Сільвії Варделл, з основними меседжами щодо засудження російської військової агресії проти України, всебічної підтримки Української секції IBBY та позбавлення членства представників Російської національної секції IBBY у керівництві Ради.

           «… дозвольте нам висловити наше зростаюче занепокоєння щодо останніх виборів у Путраджайї, коли двох представників Російської Федерації було обрано на високі посади в Офісі IBBY. Ми не ставимо під сумнів легітимність і демократичність виборів. Проте ми протестуємо проти участі кандидатів від Російської Федерації у виборах до представництв організації IBBY.

           Російська Федерація продовжує свою повномасштабну неспровоковану війну проти України, навмисно бомбардуючи та обстрілюючи цивільні цілі: будинки, школи, лікарні, бібліотеки, музеї тощо, зрівнюючи з землею цілі міста та цивільну інфраструктуру. Продовжуються вбивства невинних мирних жителів, у тому числі людей похилого віку, жінок і дітей – майже 1000 дітей або вбито, або поранено. Поки окупаційна армія Російської Федерації вчиняє злочини проти людяності на суверенній території України, російський уряд грубо та масово порушує права людини у межах власної держави, відмовляючи власним громадянам у висловленні опозиції та праві на протест.

           Тому ми розцінюємо дозвіл представникам Російської Федерації брати участь у виборах на офіційні посади IBBY як ознаку відсутності належної реакції з боку організації IBBY в цілому щодо засудження агресії та безпрецедентних звірств, вчинених Російською Федерацією. Відсутність рішучого та однозначного засудження вторгнення Москви в Україну з боку IBBY притягує нашу демократичну міжнародну організацію до неспроможності рішуче та однозначно протистояти війні Росії в Україні.

           Незалежно від людських якостей росіян, обраних в IBBY, ми вважаємо, що в даний час прийняти їх на відповідальні посади в IBBY неможливо. Тому що в очах зовнішнього світу їхня національність важливіша за особистість. Тому ми б хотіли, щоб вони відійшли від цих позицій, поки в Україні триває війна.

           Як міжнародна організація IBBY має свою місію захищати та відстоювати права дитини відповідно до Конвенції ООН про права дитини, яка забезпечує та гарантує доступ дітей до знань та освіти за допомогою книг у всьому світі. Жорстока війна Росії в Україні позбавляє дітей України цих прав. Тому, висловлюючи ці занепокоєння, ми закликаємо:

           1) ВК IBBY рішуче та однозначно засудити російську військову агресію проти України;

           2) організації IBBY, ВК та спільноту IBBY у всьому світі підтримати Українську національну секцію IBBY відповідно до викликів війни;

           3) представникам Російської національної секції IBBY негайно залишити свої посади члена ВК/віце-президента та президента журі премії HCA в організації IBBY».

IBBY Литва
IBBY Латвія
IBBY Естонія
Фламандська філія IBBY у Бельгії
Французьке відділення IBBY у Бельгії
IBBY Фінляндія
IBBY Норвегія
IBBY Швеція
IBBY Молдова /підписує частково, 1 та 2 запит/

           28 жовтня 2022 року

Заява IBBY щодо війни в Україні

           IBBY було засновано після Другої світової війни, коли руйнування в Європі та більшій частині світу глибоко вплинули на тисячі дітей та сімей. Тим не менш, Джелла Лепман вважала, що це слушний момент, щоб об'єднати людей для роботи в напрямку миру, розуміння і терпимості через обмін літературою з дітьми. Це було її мотивацією, коли вона заснувала IBBY, і її бачення продовжує бути нашим натхненням.

           IBBY невпинно працює над захистом книг і читання як основного способу руху до мирного та толерантного світу. На жаль, у всьому світі продовжують тривати війни та конфлікти. Зокрема, ми приголомшені постійними та жорстокими нападами Росії на суверенну державу Україна, особливо вбивствами тисяч невинних цивільних осіб та травмою, яку це завдає дітям та їхнім родинам. Ми рішуче та впевнено засуджуємо невиправдану війну в Україні та захоплюємося зусиллями IBBY України та української книжкової спільноти, які вони докладають задля того, щоб допомогти дітям вижити та впоратися з труднощами. Ми активно підтримуємо зусилля з надання допомоги в Польщі, щоб забезпечити книжками українських біженців, яким довелося покинути свою охоплену війною країну. Ми постійно шукаємо шляхи допомоги тим, хто опинився в кризі.

           Маючи 80 національних секцій IBBY по всьому світу, наша родина IBBY засмучена, коли будь-яка з наших секцій опиняється в країні, що піддається нападу. IBBY України вже 25 років є маяком надії для дітей та їхніх книг, і ми знову висловлюємо нашу повагу та захоплення ними, оскільки вони продовжують свою роботу, незважаючи на найважчі обставини. Як сім’я IBBY, ми стоїмо разом у своїй відданості міжнародному взаєморозумінню та більш світлому, мирному майбутньому.

Виконавчий комітет IBBY

           31 жовтня 2022 року

           З відповіді Президента IBBY Сільвії Верделл на відкритий колективний лист національних секцій IBBY щодо засудження військової агресії росії та виключення окремих її членів з керівних посад Ради:

           «Ми, члени ЄС, особливо усвідомлюємо нищівні та неспровоковані напади на Україну з боку Російської Федерації та згубний вплив цієї війни на народ України, особливо на дітей, які є нашими найбільш уразливими громадянами. Ми щиро ненавидимо ці напади. 26 лютого 2022 року IBBY швидко та публічно засудила російське вторгнення в Україну.

           Оскільки це дуже важливе питання, новообраний виконавчий комітет IBBY зібрався віртуально 13 жовтня 2022 року, щоб обговорити ескалацію війни та її наслідки. У результаті ми підготували подальшу заяву, яку опублікували та розповсюдили спільноті IBBY у п’ятницю. Без вагань можу сказати, що ми одностайно засуджуємо російську військову агресію проти України. Я також можу повторити однозначну підтримку Національної секції IBBY в Україні з боку IBBY. Ми беремо участь в ініціативі з надання дитячих книжок для українських біженців у Польщі та готові надати більш безпосередню допомогу, щойно секція IBBY в Україні буде готова.

           Як вам відомо, Виконавчий комітет IBBY складається з демократично обраних представників, призначених національними секціями IBBY, і відображає різноманіття та єдність IBBY у всьому світі. Ми не представляємо наші уряди чи їхні політичні переконання. Це особливо стосується наших двох обраних російських членів ВК – вони не є представниками Російської Федерації, але були обрані за їхні знання та досвід як члени IBBY. Варто також зазначити, що їхня кандидатура не викликала заперечень під час Генеральної асамблеї в Путраджайї. Ми віримо, що в дусі Джелли Лепман нам потрібні віддані члени IBBY не лише в країнах, де легко підтримувати місію IBBY, але, можливо, і це навіть важливіше – в країнах, де це важко. Ми приймаємо та підтримуємо усіх членів IBBY – як окремих осіб, так і членів наших національних секцій, які працюють на благо дітей та в інтересах створення терпимого та розуміючого світу. Сила IBBY базується на нашій спільній місії служіння дітям, незважаючи на спустошення, яке можуть завдати армії та уряди. Наша спільнота IBBY показує світові, як люди з різним походженням можуть об’єднатися та працювати на благо всіх.

           ... Ми єдині в нашому засудженні війни та її руйнівних наслідків для дітей та їхніх сімей. IBBY завжди буде виступати проти насильства та гноблення, навіть якщо ми іноді маємо різні точки зору або обираємо різні стратегії для виконання нашої місії. Європейська комісія одностайно вважає, що ми повинні працювати разом і довіряти один одному, щоб продовжувати нашу життєво важливу роботу в інтересах дітей світу».

           8 листопада 2022 року

Відкритий лист Української секції до членів IBBY

           Сьогодні 258 день війни в Україні. Кожен день – це біль, горе, втрата, смуток… Єдиний спосіб врятувати 40 мільйонів українців – це закінчення війни, і єдиний спосіб зупинити цю війну – це Перемога України. Український народ щиро вірить у Перемогу і в боргу перед усіма державами, керівниками та простими людьми, які й досі допомагають і підтримують Україну в цій жорстокій війні. Щодня незаконна та невиправдана агресія Росії проти України та її народу призводить до нових жахливих звірств. Окупанти обстрілюють і бомблять міста і села нашої держави, катують і вбивають мирне населення та чинять інші звірства, які не є людськими. Війна завдає дітям найбільше горя і страждань – як фізичних, так і моральних.

           Обстріли, руйнування, жахливі сцени смерті ламають звичну картину їхнього існування, прирікають на страх, голод і холод, а найстрашніше – на сирітство.

           Станом на ранок 21 жовтня 2022 року під загрозою через повномасштабну збройну агресію Російської Федерації опинилися понад 1246 українських дітей. За офіційною інформацією загинули 429 дітей, понад 817 отримали травми різного ступеня тяжкості. Крім того, загарбники примусово депортують дітей та змінюють їм громадянство та документи.

           В результаті бомбардувань і обстрілів з боку росії було пошкоджено 2663 навчальних заклади, повністю зруйновано 377 закладів культури, з них 46 бібліотек.

           На жаль, статистика показує, що 71% росіян підтримують цю жахливу війну. А отже, вони відповідальні за всі події, які наразі відбуваються в нашій країні, за загибель дітей і каліцтво життів.

           Російська секція IBBY не визнала війни в Україні. Також вона не визначила своєї офіційної позиції щодо засудження злочинних дій російського уряду проти громадян України. Тому їхня позиція у заяві «за відновлення миру, категорично проти будь-яких військових конфліктів» не є визнанням незаконності дій російської армії на території України.

           Українська національна секція IBBY звертається до Вас від імені кожної української дитини з проханням виключити російську секцію зі складу IBBY.

           Сподіваюся на вашу підтримку!

Президент Національної секції IBBY
президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей,
генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей
Алла ГОРДІЄНКО

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 2/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей