Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Народився Юрій Семенович Старостенко 13 червня 1923 року в місті Забєлишине в Бєларусі. Батько його був фельдшером, а мати - медсестрою. Юрко мало не щодня навідувався до лісу, милувався його красою і непомітно для себе переймався глибокою любов 'ю до рідної природи...
       1934 року родина Старостенків переїхала до нової столиці України - Києва. Краса зустріла його і тут. Скільки близького, спорідненого до бєларуської природи побачив хлопець у цьому краї, і стільки нового, небаченого потрапило в око пильного природолюба. Тут закінчив Юрій десятирічку, якраз напередодні війни з гітлерівцями. Першим бажанням випускника було кинутись у бій з ворогом. Та замість фронту його направили разом з іншими ровесниками в Донецьку область на жнива. Працювали хлопці до знемоги і зібрали все, до останьої зернини. Пізніше Юрію Старостенку випало служити у військах МВС, районному військкоматі міста Києва, у відділі охорони Дніпровського басейну.
       Але восени 1954 року, коли Юрію Старостенку виповнилося всього тридцять літ, його спіткало непоправне горе - він тяжко захворів.
       Довгими безсонними ночами згадувавалось життя, наповнене багатьма незабутніми подіями, марились бєларуські бори, українські ліси - в пам'яті, виявляється, не згасли малюнки природи. То чому б не розповісти про все це людям? А тут ще й знайомство нещодавно сталося на пташиному базарі - з письменник Олександром Копиленком.
       Знову попливли довгі безсонні ночі, але вже не тільки в спогадах, а й у натхненній творчій праці над аркушами паперу...
       І ось 1958 року з'явилося друком перше оповідання Ю.Старостенка про природу Карпат "Рідні гори". А наступного року вийшла у світ перша книжка його природничих оповідань "Ловись, рибко!". Твори письменника за обсягом коротенькі, лаконічні, щирі та довірливі. Автор часто вдається до персоніфікації - надає явищам природи, тваринам та рослинам людські властивості.
       Письменник любив повторювати: "Коли я пишу для дітей про нашу прекрасну природу, я відчуваю, що знайшов своє місце в житті".
       Багато задумів не встиг здійснити Ю.Старостенко. В 1965 році він помер.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей