Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

ЖИТТЯ ТА ТВОРЧІСТЬ

Дніпрова Чайка (справжнє прізвище Березіна Людмила Олексіївна) народилася в селі Карлівка, тепер Зелений Яр на Миколаївщині, в сім’ї священника, де глибоко шанували народну творчість. У 1879 році вона закінчила Одеську приватну жіночу гімназію. Потім вчителювала, посиленно вивчала українську мову, літературу, зокрема творчість Т. Шевченка.

В умовах, коли самодержавство забороняло викладання рідної мови у школах і вищих учбових закладах, не дозволяло друкувати українські книжки, Дніпрова Чайка на захист знедоленого народу, української культури і мови. Вона написала багато віршів, оповідань, лібретто дитячих опер. У 1885 році побачили світ її перші вірші «Вісточка» та «Пісня», надруковані під псевдонімом Дніпрова Чайка. У тому ж році Людмила Березіна переїхала в Херсон до свого чоловіка Ф.Василевського. Разом з ним вона стала активним членом Херсонськог громади, пропагує твори Т.Шевченка, передових російських письменників, за що зазнає переслідування з боку влади. За цих обставин Дніпрова Чайка переїздить на Київщину, продовжує багато і плідно працювати: писати вірші, оповідання, збирати фольклор. У цей період вона знайомиться з М.Лисенком, М.Старицьким, О.Пчілкою, ЛесеюУкраїнкою.

Наприкинці 1895 року родина Василевських повертається до Херсона. Тут Дніпрова Чайка знову бере активну участь в громадській діяльності, за що її у 1905 році заарештовують. Останні роки тяжко хвора письменниця жила в родині старшої дочки Оксани, яка працювала лікарем на Київщині. 1927 року письменниця померла.

Дніпрова Чайка зайняла помітне місце в дитячій літературі, тематично і жанрова розширивши її. Перше прижиттєве зібрання її творів у двох томах побачило світ в 1919-1920 рр. Серед набутків письменниці виділяються оповідання «Краплі-мандрівниці», «Буряк», вірші «Осінь», «Зима», «Весна», «Казка про Сонце та його сина». За мотивами фольклору вона створила лібретто опер «Коза-дереза», «Пан Коцький», «Зима й Весна, або Снігова скеля», «Проводи Сніговика-Снігуровича». Талант письменниці високо оцінили І.Франко та М.Коцюбинський.

Літературна спадщина Дніпрової Чайки невелика за обсягом, але вагома своїм реалістичним змістом, демократичними ідеями. Краща її частина по праву входить у духовну скарбницю українського народу.

* * *

В збірку «Проводи Снігура-Снігуровича» ввійшли найкращі твори письменниці. Розпочинається збірка розділом «Дівчина-чайка», де вміщено легенду про дівчину, яка, жертвуючи власним життям, врятувала козаків, що потопали у морскій безодні. Дівчина не загинула, а перетворилася на чайку. З інших творів цього ж розділу можна довідатися про таємницю тополь, як утворилася скеля, де взялося морське серце, про дивного ткача і ще багато про що. У другому розділі «Під самого Купала» письменниця змалювала справжні картини зими, весни, всю красу природи. Казки розділу «Краплі-мандрівниці» не тільки захоплюють, а й відкривають таємниці природи: як здійснюється кругообіг води в природі, як з буряків роблять цукор. А скільки в казках любові і милосердя! От і в «Казці про Сонце та його сина» сонячний промінь, побачивши, як навкруги темно і сумно, «розсипавсь увесь на дрібнесенькі іскри і запав у людські серця... щоб усім скривдженим, усім бідним та нещасним робити добро». Завершують книжку драматичні твори.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей