Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Галина Гречко,
заступник директора ЦБС для дітей м. Миколаєва

Бібліотека для дітей та соціальне партнерство

 

Соціальне партнерство як необхідний інститут цивільного суспільства стало однієї з основних функцій бібліотеки, прогресивною формою її взаємодії з користувачами та різними організаціями. Сьогодні бібліотека, замкнута в собі, навряд чи здатна вижити, і саме цим викликана необхідність пошуку нових підходів до співробітництва, розвитку сучасного мислення, оперативного реагування на основні події. На нинішньому етапі дуже важливо сформувати в суспільній свідомості образ значущої, інтелігентної бібліотеки як головного культурного та інформаційного центру. Адже саме вона стає основним каналом, через який все більше представників різних верств населення приєднується до процесу співпраці, тут консолідується громадськість за соціальними проблемами, і це є дуже важливим для розвитку партнерства і становлення цивільного суспільства.
Вже понад 10 років Центральна бібліотека для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменка м. Миколаєва альтернативою скромному, непомітному існуванню обрала сучасну "прозору" бібліотеку, що "в усіх на слуху" і має сталу позитивну репутацію в місті. Цьому певною мірою сприяло соціальне партнерство, що стало однією з основних функцій бібліотеки, прогресивною формою її взаємодії з іншими організаціями і користувачами.
У США давно існує думка, що партнерство, зв'язки з громадськістю для будь-якої організації означають приблизно теж саме, що здоров'я для людини. Чим більше таких партнерів і чим кращі стосунки складаються з ними, тим бібліотека більш дієздатна та ефективніше функціонує. Цілеспрямована робота з формування сприятливого соціально-комунікативного клімату навколо діяльності бібліотеки дала значні результати:

  • вона на очах, про неї знають не тільки наші читачі;

  • шириться, росте коло її друзів і партнерів;

  • у неї доброзичливі відносини з владою і суспільними структурами, позитивна репутація в ЗМІ;

  • їй довіряють батьки, педагоги та інші нетрадиційні для дитячої бібліотеки групи користувачів - студенти, люди літнього віку, майбутні молоді батьки та ін.
    Будучи відкритою системою, спрямованою на задоволення запитів різних верств населення, наша бібліотека стала центром для комерційних структур, організацій, що займаються питаннями охорони материнства і дитинства, позашкільних установ, благодійних і суспільних фондів. Уже впевнено можна говорити про те, що бібліотека зайняла особливе місце у системі соціального партнерства. Як соціальний інститут вона тісно пов'язана з державою і є каталізатором активності міської громадськості. Маючи досвід роботи з населенням та інформацією, дитяча бібліотека стала ключовою ланкою у налагодженні взаємин між суб'єктами соціального партнерства, які ґрунтуються на рівноправній, довгостроковій і взаємовигідній співпраці сторін, що поділяють існуючі соціальні проблеми і прагнуть вирішувати їх.
    У своїй книзі "partnership For Social Welfare" Л. Олсен пише, що "... партнерство - це більше, ніж кооперація. Воно містить розвиток проектної культури, прийнятої партнерами як середовище для поділу задач, процес пошуку нових рішень, до якого партнери залучають один одного, і контрактні зобов'язання та систему покращення якості, які всі партнери повинні поліпшувати і розвивати".
    За допомогою зв'язків з громадськістю бібліотека повідомляє городянам про себе, про ті можливості, які вона має, про свій фонд та спектр бібліотечно-інформаційних послуг, формує позитивний інформаційний образ, що змінює традиційне сприйняття її користувачем. Незважаючи на те, що в рамках соціального партнерства діяльність бібліотеки значною мірою альтруїстична і спрямована, насамперед, на соціальну і культурну сфери, партнери вносять значний вклад у стабілізацію та поліпшення її матеріального становища, підвищують її статус як культурно-інформаційної установи, яка самостійно формує культурну політику, заповнюючи утворений у суспільстві ціннісний та інформаційний вакуум.
    Для більш ефективного налагодження ділового співробітництва і партнерства ми використовуємо:

  • відновлення інформації про бібліотеку на власному Web-сайті;

  • складання прес-та інформ-релізів про заходи, що проводяться у бібліотеці;

  • публікації в місцевих та інших періодичних виданнях;

  • виступи на радіо і телебаченні;

  • проведення дня бібліотеки та днів її структурних підрозділів;

  • семінари, прес-конференції, методичні брифінги;

  • презентації і стендові презентації;

  • бібліотечні ювілеї;

  • конкурси в рамках соціальних цільових комплексних програм;

  • засідання клубів майбутніх і молодих батьків;

  • зустрічі за циклом "Особливо важлива персона";

  • зустрічі у бібліотечному салоні "Овації";

  • заняття в консультативно-освітньому центрі "Мальвіна";

  • екскурсії по бібліотеці;

  • участь у міських виставках;

  • проведення опитувань суспільної думки;

  • роботу з депутатським корпусом;

  • маркетинг особистості та ін.
    Все це збільшує популярність бібліотеки, залучаючи до неї прихильників, друзів, меценатів, спонсорів, інвесторів. Сьогодні з упевненістю можна стверджувати, що тільки широко відомі та авторитетні бібліотеки мають шанс на фінансову підтримку владних структур. Наша бібліотека - не виняток. Представники органів влади міста, депутати різного рівня - часті і бажані гості бібліотеки. Так, до 80-річчя нашої бібліотеки мерія міста і підприємство "Дельта-лоцман", депутат міськради, чия громадська приймальня знаходиться у приміщенні бібліотеки, відкрили Інтернет-центр з чотирма автоматизованими робочими місцями для читачів і чотирма для її співробітників. Депутати Верховної, обласної і міської рад подарували 3 комп'ютери для бібліотек-філій і придбали для них книги та меблі. Щороку до Всеукраїнського Дня бібліотек усі дитячі бібліотеки міста отримують премії і подарунки від держадміністрацій своїх мікрорайонів.
    Бібліотека як рівноправний партнер пропонує органам влади свої інформаційні ресурси та інтелектуальний потенціал, використовуючи для цього цикл зустрічей "Особливо важлива персона", в якому брали участь заступник мера з гуманітарних питань, начальник відділу культури облдержадміністрації, начальник міського управління культури. Ці заходи готувалися особливо старанно: складалися запрошення з логотипом "Vip", Vip-досьє, і сама програма зустрічей продумувалася таким чином, щоб можна було представити гостя не тільки як керівника, але і як людину. Особливо цікаво пройшла зустріч з начальником управління культури облдержадміністрації В.С. Лоскутниковим, який розповів про своє захоплення фалеристикою та продемонстрував понад 2 тисячі значків, 300 медалей і фотородовід. Учасники зустрічі почули його прекрасну гру на акордеоні та пісні, що були виконані під власний акомпанемент.
    Тісна співпраця склалася з Управлінням родини і молоді облдержадмінистрації та обласним комітетом молодіжних організацій, що фінансово підтримують наші соціальні комплексні програми, орієнтовані на родину. Налагоджено постійні контакти з комерційними структурами, але йдемо ми до них не як прохачі, а як партнери з продуманими пропозиціями, що засновані на нестандартних підходах до вирішення актуальних для нас проблем. З деякими з них ми співпрацюємо вже більш ніж 15 років. До речі, перші кроки щодо впровадження нових інформаційних технологій було зроблено завдяки співробітництву з фірмами "Інвар" і "Інгресс-систем", і перший парк комп'ютерів для бібліотеки було придбано саме ними.
    Висока активність взаємодії з громадськими організаціями, медичними і соціальними службами, організаціями, що займаються питаннями охорони материнства і дитинства. Рівноправному соціальному партнерству сприяли наші соціальні цільові програми: "Глибинна екологія людства на захист дитинства" (інформаційна підтримка дітей, що мають обмежені можливості відвідування бібліотеки, дітей дезадаптивних, соціально незахищених, дітей, які потребують інтелектуальної корекції, і які знаходяться в установах тимчасової ізоляції); "Майбутня мама - найчарівніша та найпривабливіша" (інформаційна підтримка і релаксація жінок, що очікують дитину); "Разом з книгою ми ростемо" (ранній творчий розвиток дітей до трьох років). Ці програми одержали великий резонанс не тільки в місті, але й в Україні та за кордоном. Всі перераховані вище категорії користувачів є пріоритетними. Для них наданий пільговий режим обслуговування, створені електронні банки даних законодавчих матеріалів з питань охорони материнства і дитинства, "Швидка інформаційна допомога для родин, що мають дітей з обмеженнями в життєдіяльності: адреси, телефони, сайти", проводяться засідання клубів майбутніх і молодих мам, акції "Книга в подарунок", Дні спілкування, свята мами, тата, бабусі, а ще різноманітні презентації і конкурси. Організовано консультаційну роботу психолога, і для них діє тренінг-центр. У рамках цих програм бібліотеку тільки за останні 3 роки відвідали представники соціальних служб міста, юристи, психологи, педагоги з дошкільного виховання, дієтологи і логопеди, музичні працівники і художники, модельєри і працівники салонів краси. Постійними нашими партнерами стали - міський фонд "Жіноча перспектива", благодійний фонд "Усім", товариство "Україна - Німеччина", фонд "Соціальні ініціативи", міський фонд культури, товариство "Милосердя і здоров'я", обласний дитячий фонд, товариство інвалідів-спинальників та ін.
    Співробітництво - це не тільки спільна творча діяльність, але і створення морально-творчого клімату в колективі. Вже протягом 3-х років обласна дитяча консультативна поліклініка забезпечує санаторно-курортними путівками до Криму та Західної України дітей наших співробітників, а жіноча консультація № 1 здійснює щорічний профогляд працівників бібліотеки. Представники фонду "Жіноча перспектива", крім неоціненної допомоги в організації роботи психологічного центру, подарували учасникам клубу майбутніх і молодих мам нове шкіряне взуття та предмети дитячого побуту, іграшки. Фонд "Соціальні ініціативи" спонсорував проведення свята сучасної бабусі і подарував чудові енциклопедичні видання, фірма "Денді. Світ іграшок" презентувала маленьким читачам розвиваючі ігри, фірма "Сандора" для учасників клубу молодих мам влаштувала дегустацію соків, а салон краси "Чарівниця" за накопичувальною системою знижок обслуговує наші пріоритетні групи. Фірма "Інвар" у рамках проекту "Ти не один у світі" підключила до мережі Інтернет 6 дітей-інвалідів, яким за умовами виграного бібліотекою гранту було встановлено вдома комп'ютери.
    Одним з критеріїв ефективності процесу соціального партнерства є професіоналізм, маркетинг особистості. У нашому місті вже впродовж 6 років проводиться міський конкурс "Городянин року" за 11 номінаціями серед усіх галузей. Вперше за ці роки, у 2003 році, за результатами експертного опитування 283 лідерів суспільної думки в номінації "Культура" городянином року-2003 визнано заступника директора з бібліотечного менеджменту нашої бібліотеки, що є безсумнівним успіхом як самої бібліотеки, так і міського бібліотечного співтовариства, а також партнерських зв'язків, налагоджених бібліотекою.
    Для певних груп користувачів, з якими ми намагаємося працювати, організовано бібліотечний салон "Овації", гістьми якого були і будуть директор зоопарку, депутат міської Ради, директор обласного краєзнавчого музею, ректор університету культури і мистецтв та ін. Таким чином працівники нашої системи, жителі мікрорайону мали і мають можливість знайомитися з діяльністю установ, що відносяться до культурно-дозвіллєвої і освітньої сфер, та з їхніми керівниками.
    Найбільш важливою складовою роботи з формування суспільної думки є стосунки із засобами масової інформації, які відіграють позитивну роль у формуванні іміджу бібліотечної професії і бібліотеки загалом. Активно працюючи останніми роками зі ЗМІ, ми відчули, що вони багато в чому сприяли створенню привабливого образа бібліотеки, росту її авторитету та соціальній затребуваності. Однією з основних форм роботи зі ЗМІ є прес-релізи, що дозволяють оперативно інформувати журналістів про бібліотечні новини. Репортажі про всі значні події, що відбуваються у бібліотеці, висвітлюються на сторінках місцевих видань, газета для дітей "Малюк" навіть виділила спеціальну рубрику "Новини з книжкового будинку", яку ведуть наші бібліотекарі. Нещодавно у бібліотеці пройшла презентація журналу "Нове століття", на сторінках якого часто висвітлюються бібліотечні проблеми та досягнення, і редактор журналу наш давній партнер. Газета "Еліта", що спеціалізується на висвітленні проблем дітей-інвалідів, публікує всі бібліотечні матеріали, що стосуються цієї теми.
    У рамках реалізації програми роботи з молодою родиною ми знайшли друзів у редакції журналу "Світ родини" (м. Київ). Завдяки сталим контактам бібліотека протягом останніх 2-х років одержала понад 200 примірників цього видання. Журнал став не тільки нашим інформаційним партнером, він був і спонсором конкурсу серед батьків "Казка, придумана для дочки і сина", який бібліотека провела у рамках програми "Разом з книгою ми ростемо". Переможці конкурсу отримали у подарунок прекрасні книги і можливість опублікувати свої роботи на сторінках цього журналу. Підтримуємо також тісну співпрацю з редакцією журналу "Щасливі батьки" (м. Москва), "Домашня шкільна бібліотека" (м. Москва). Видавництво "Ноу-Хау" за підтримки міського управління культури до 80-річчя нашої бібліотеки випустило збірник "Будинок, де Вам завжди раді".
    Радіо і телебачення - один з найбільш дієвих методів візуального впливу на городян. Бібліотека спілкується з усіма місцевими телеканалами. Ми - часті гості передачі "Жіночий клуб" на радіо "Миколаїв", директор нашої бібліотеки також була запрошена на телепередачу "Добрий вечір!" на каналі "Сатурн".
    Діяльність Миколаївської обласної бібліотечної асоціації, створеної більш ніж 12 років тому, також сприяє підвищенню іміджу бібліотеки і зростанню її впливу. До її складу входять не тільки бібліотечні працівники, але і педагоги, представники соціальних служб та організацій. Спільні семінари, конференції, зустрічі з діловими та інформаційними партнерами, робота зі створення корпоративного каталогу, власне періодичне видання "БиблиоАС", творчі вечори і професійні ювілеї - це неповний перелік того, чим займається асоціація. Центральна бібліотека для дітей у цьому співтоваристві міцно зайняла свою інформаційну нішу.
    Не можна не відзначити ще одну групу друзів бібліотеки, кількість яких з кожним роком зростає - це приватні особи - дарувальники колекцій книг. Вони - часті гості на бібліотечних заходах, і на кожній книзі, подарованій ними, є напис, наприклад: "Цю книгу подарував бібліотеці В. Лисицький - депутат Верховної Ради". Про них розміщується інформація у рекламно-інформаційних "вікнах" бібліотеки та інформаційних куточках.
    Бібліотеки були і залишаються основою духовного і морального розвитку суспільства, носіями ідеї культурної інтеграції. І вони процвітатимуть і розвиватимуться краще тільки у тому випадку, якщо відстань для них не є перешкодою, а співробітництво - ефективне.
    Новим ступенем розвитку бібліотек є міжнародне співробітництво, що дозволяє вирішувати багато проблем з реалізації спільних бібліотечно-інформаційних проектів і програм, які спрямовані на формування єдиного інформаційного простору в місті, доступ користувачів до світових інформаційних ресурсів, підвищення рівня кваліфікації бібліотечних фахівців, вирішення тих питань, що раніше вважалися недоступними для читачів і бібліотечних працівників. Протягом останніх років Центральна бібліотека для дітей плідно співпрацює з міжнародним фондом "Відродження", Ґете-інститутом, посольствами Швеції й Угорщини в Україні, Шведським інститутом, Представництвом світового банку в Україні та ін. Контакти з цими організаціями допомагають бібліотеці розширювати її інформаційні можливості та укладати і реалізовувати перспективні проекти. Так, наш проект "Ти не один у світі" (допомога дітям-інвалідам) був підтриманий Міжнародним фондом "Відродження" і Мережною програмою Інституту відкритого суспільства (Будапешт). Проекти "Молода родина під інформаційним патронатом дитячої бібліотеки", "Проблемні і кризові родини в зоні підвищеної соціально-інформаційної уваги дитячої бібліотеки" хоча матеріально і не були підтримані Представництвом Всесвітнього банку в Україні, але одержали високу оцінку, і ми сподіваємося на подальшу співпрацю, що є дуже важливим для нас. Активне співробітництво з Ґете-інститутом дало можливість нам взяти участь у багатьох проведених ними заходах. Так, директор ЦБС була референтом від України на міжнародному семінарі "Сьогодні, завтра і післязавтра - бібліотечний менеджмент у Німеччині, Україні, Росії і республіці Бєларусь", зав. бібліотекою Ґете-інституту Евелін Мехтольд взяла участь у Всеукраїнському семінарі "Обслуговування юних читачів: тенденції, проблеми, перспективи", що проходив на базі нашої бібліотеки. Входженню бібліотеки у світове бібліотечне співтовариство також сприяла тісна співпраця з посольством Швеції в Україні. Шведським інститутом на базі нашої бібліотеки було проведено українсько-шведський семінар "Партнерство в ім'я дитини", на якому колеги-бібліотекарі з м. Оребру, Вестра Йотланд, керівник проектів Шведського інституту, педагог-оповідач зі Стокгольма, а також дитячі бібліотекарі з міст Миколаєва, Херсона, Кіровограда обмінялися досвідом щодо створення інформаційного комфорту родини, з питань раннього творчого розвитку малят до 3-х років, роботи з дітьми-інвалідами. Також йшлося і про навігаційні функції дитячої бібліотеки в сучасному інформаційному просторі. Закордонні партнери запросили наших фахівців відвідати свої країни для більш повного практичного ознайомлення з роботою їхніх бібліотечно-інформаційних установ, і такі поїздки до Німеччини та Швеції відбулися. Співробітництво бібліотеки, що базується на партнерських відносинах, сприяє її інтеграції у міжнародний світовий простір, вільному доступу до джерел інформації, взаємозбагаченню та підвищенню престижу бібліотечних працівників. Відкритість, дружелюбність, професіоналізм дозволили продовжити наші контакти: ми постійно листуємося електронною поштою, беремо участь у спільних конкурсах, зустрічаємося на міжнародних форумах, а Посольство України у Швеції допомагає в пошуку подальших спільних проектів. Продовжуючи тему міжнародного співробітництва, не можна не відзначити роботу з міськими товариствами: єврейським, болгарським, німецьким - "Україна-Німеччина". Спільні фестивалі єврейської книги і музики, вечори, спектаклі літературного театру "Браво", виставки умільців вже давно стали традиційними у бібліотеці.
    Питання соціального партнерства піднімаються нами і на заходах з підвищення кваліфікації бібліотечних працівників: заняттях школи бібліотечного лідера, бібліотечного ліцею, майстер-класах, засіданнях "круглих" столів і методичних брифінгів. Підсумки всієї методичної роботи підбивалися на семінарі "Бібліотеки для дітей і соціальне партнерство", який став своєрідним індикатором прилучення до співробітництва різних організацій, фондів та особистостей. Програма семінару була насиченою і відрізнялася незвичайною формою подачі матеріалу, а саме: "скарбничка" досвіду "Бібліотечне інформаційне партнерство - ключ до успіху"; замітки держслужбовця "Бібліотека як сполучна ланка при взаємодії державних і громадських секторів; партнерські відгуки "Щоб друзів стало більше", репортаж з місця подій "ЗМІ - друзі і партнери" тощо. У семінарі взяли участь начальник управління родини і молоді облдержадміністрації, головний редактор журналу "Нове століття", голови фондів "Милосердя і здоров'я", "Жіноча перспектива", товариства "Україна -Німеччина", обласного дитячого фонду, директор центру ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Надія", заступник директора Палацу творчості учнів, зав. жіночої консультації № 1.
    Соціальне партнерство як необхідний інститут цивільного суспільства й інформаційної установи сприяє підвищенню престижу як самої установи, так і бібліотечного працівника. Сьогодні з упевненістю можна говорити про те, що Центральна бібліотека для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменка м. Миколаєва стала носієм ідей культурної інтеграції як у місті, так і за його межами. Число її друзів та партнерів шириться і множиться. Серед них є й ті, хто вперше "відкрив" для себе сучасну дитячу бібліотеку, ті, хто вважає своїм обов'язком підтримати установу інформаційно-документальної сфери, і ті, з якими бібліотека плідно співпрацює дуже давно. І, мабуть, можна констатувати той факт, що у цей непростий час бібліотеки для дітей стали ініціаторами діалогу між усіма суб'єктами соціального партнерства. Вони - основний канал, через який усе більше представників різних верств населення приєднується до процесу співробітництва.

  •  

    Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

     
    Останнє оновлення: 12/4/2024
    © 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей