Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Відкриття. Нововведення. Досвід

Олена Кислова
Книжкова виставка у дитячій бібліотеці

Сьогодні у бібліотечній практиці існують різні погляди та тенденції розвитку такої традиційної форми наочної популяризації літератури, як книжкові виставки. Максимальне спрощення її структури, демонстрація літератури під однією загальною назвою (темою) перетворюють виставку скоріше на перегляд літератури, що для дитячої бібліотеки є неприйнятним. Візуальний ряд дитячої бібліотеки, основною складовою якого є книжкові виставки, обов'язково має бути яскравим і привабливим, виставки - різноманітними за формами, виразно структурованими, багатими атрибутикою, ігровими елементами, інтерактивними, оригінальними за художнім оформленням, доступними за формою розкриття теми та подачею інформації - такої точки зору дотримуються фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей. Їхній творчий, небайдужий підхід до наочної популяризації книги - давня традиція.
Кожна виставка - це авторська розробка працівників відділів обслуговування. Плануючи виставкову роботу на кожний наступний рік, враховується не тільки вікова, галузева, видова спеціалізація структурних підрозділів бібліотеки, а й особистісні якості, уподобання, захоплення працівників. Саме такий суб'єктивний підхід розкриває широкі можливості для творчої самореалізації бібліотекаря, спонукає до самовираження, народжує елемент змагальності - чиї виставки цікавіші, оригінальніші, яскравіші, до яких читач звертається частіше. Тому і вивчається ефективність окремих книжкових виставок під час їх експонування. На кожну заводиться паспорт (дод. 4) і протягом всього терміну дії виставки (зазвичай 1-2 місяці) відслідковується використання читачами представленої на ній літератури. Після закінчення експонування бібліотекар аналізує статистичні дані, робить висновки щодо ефективності обраної форми, доцільності використання саме таких елементів оформлення та рекламних заходів, досліджує зворотній зв'язок з читачами. Результати подібних аналізів вибірково заслуховуються на робочих нарадах колективу.
За останні роки фахівці нашої бібліотеки значно збагатили власну палітру видів та форм книжкових виставок. Окрім традиційних, з відпрацьованою методикою, проводяться і такі, як: виставка-персоналія, -діалог, -панорама, -вікторина, -кросворд, -гра, -мандрівка, -роздум, -дискусія, -колекція та інші. Успішно впроваджуються виставка-інтерв'ю, -бенефіс, -застереження, -плакат, -елегія, -бібліошок, -реквієм, -бібліогід, -анонс,
-експедиція, -рейтинг, -репортаж, -фактаж, -інформаційна агенція, -калейдоскоп, -полеміка, -дебати, -поздоровлення, -світлиця, -ярмарок, -конкурс, -сюрприз, -вернісаж, -комікс, виставка з помилками (різновид виставки-вікторини) тощо. Ідея нової форми інколи народжується:
*** з одного слова, наприклад, "поздоровлення" - і ось вже до дня народження міста читачі сектору періодичних видань в Альбомі Побажань виставки "З днем народження, любий Херсоне!" поздоровляють рідне місто;
*** від форми масового заходу - бібліошок "Друг ти собі чи недруг?", а чому б не зробити подібну виставку;
*** буває, що з друкованої продукції - так, відомий всім двокольоровий плакат гри "Дебати", випущений організацією "Нова генерація", наштовхнув головного бібліотекаря читального залу, керівника клубу "Аргумент", на думку оформити аналог гри "Дебати" у вигляді книжкової виставки (з використанням саме цього плакату); тут дві сторони стелажа пропонують дві точки зору на проблему, наприклад, "Батьки відповідають за злочини дітей", припускаючи, що право на життя мають як позиція "за", так і позиція "проти", виховуючи в наших користувачах здатність прислухатись до чужої думки, розуміти іншу точку зору, відмінну від своєї, і водночас - уміння відстоювати власні переконання. На таких виставках зазвичай, окрім публікацій з проблеми, пропонуємо на, так званих, "аркушах аргументів" навести свої твердження - на захист або на заперечення.
Взагалі, серед користувачів нашої бібліотеки особливо популярні інтерактивні форми книжкових виставок. Виставка-роздум, організована сектором періодичних видань до Дня Незалежності "Нам пора для України жити", була представлена користувачам і викликала несподівано високу активність під час обговорення питань, запропонованих підліткам: "Що ти вже зараз можеш зробити для своєї держави?", "Як ти вважаєш, яким буде майбутнє України?", "Якби я був Президентом…".
Фахівці бібліотеки прагнуть представляти традиційну тематику у незвичній привабливій формі. Так, дуже популярною стала святкова виставка-конкурс "Ніч перед Різдвом". Вже третій рік на замовлення читачів її оформлюють у читальному залі, використовуючи творчі роботи дітей у трьох номінаціях: а) літературна творчість; б) різдвяна листівка; в) різдвяна іграшка-подарунок. Підсумки конкурсу підбиваються під час Різдвяних зустрічей ..
Прикрасити, проілюструвати будь-яку виставку, наприклад, "Кобзарева світлиця", або портретну галерею "Гетьмани України", посилити емоційний вплив та глибину проникнення у тему допомагають музейні експонати, предмети побуту певної епохи тощо.

Враховуючи шкільну програму, літературні та знаменні дати, бібліотечні події, намагаємось змінювати відеоряд бібліотеки кожні два-три місяці, але існують і постійнодіючі виставки, наприклад, краєзнавчих матеріалів (їх видається не дуже багато). Для того, щоб вони не перетворилися на частку інтер'єру, на своєрідні "шпалери", щоб привертали увагу користувачів, змінюємо форму, елементи оформлення, розташування матеріалу, вносимо новизну - виставку-кросворд перетворюємо на виставку-фоторепортаж, використовуючи роботи майстрів місцевого фотоклубу. Потім це може бути виставка-фактаж, збагачена друкованими довідками із фондів архіву краєзнавчого музею. Виставка-експедиція "Моя родина і та війна", в якій використані спогади, записані дітьми, фотографії сімейних архівів, предмети побуту того часу - емоційно ілюструє історію нашого краю 1941-1945 років.
До розробки та оформлення книжкових виставок залучаємо і користувачів бібліотеки. Так, наприклад, до Днів захисту навколишнього середовища, що проходили в квітні у бібліотеці, учням біологічного класу гімназії було запропоновано створити разом з працівниками читального залу виставку-плакат "Земля чекає допомоги!". Прикрасили її створені дітьми плакати з фактографічною інформацією, зібраною ними під час підготовки і перегляду друкованих джерел, а ще - "тривожні" ікебани, виготовлені із сухих гілок, колючого дроту, пластикових пакетів, пляшок тощо. Такі виставки, оформлені ровесниками, завжди викликають захоплення у наших читачів.
Окрім відповідності темі, формі викладу, віковій адресі виставок, велика увага приділяється нами й таким її обов'язковим елементам, як зверненню до читача, цитатам та поясненням на поличках, посиланням та відсиланням. Деякі книжкові виставки мають післямову, - вони запрошують дітей до самостійного продовження вивчення теми, деякі нагадують про подальше розкриття теми у циклі книжкових виставок чи на бібліотечних уроках і т.д. Така пояснююча інформація на виставках, адресована дитячій аудиторії, не буває зайвою. А оцінку цій копіткій, але такій цікавій, роботі ставить читач. Наші бібліотекарі взагалі вважають: якщо наприкінці робочого дня всі книжки на виставці стоять так, як і на початку - естетично і привабливо - виставку треба або переоформити, або негайно зняти. Якщо ж навпаки - книжкова виставка розібрана і "розвалена" - це безсумнівний успіх - теми, форми, авторського підходу. А коли ще й колеги з інших відділів або бібліотек заходять, щоб помилуватись, повчитись, переписати - значить, мети досягнуто.
На завершення пропонуємо вам, шановні колеги, декілька виставок з нашого доробку. Можливо, вони сподобаються і вашим читачам.

Додаток 1

Бібліогід "Адресне бюро бібліотечної книги"

Бібліогід - спроба наочного втілення бібліотечного уроку з основ ББК для читачів молодшого шкільного віку. В оформленні виставки чітко витримані елементи екскурсії, яку проводить по Бібліотечному містечку гід з Адресного Бюро Бібліотечної Книги (ББК).
Назва виставки - "Віконечко бюро", в яке виглядає симпатична дівчина-гід (кольорове зображення - малюнок, фото), і вона ж супроводжує юних читачів по всіх "вулицях" (поличках) містечка, коротко представляючи "адресатів". Для того, щоб "адреси" (індекси ББК) виділялись на кольорових обкладинках книг, вони надруковані (або намальовані) на білому папері, розміром 2ґ2 см. Таку "наочність" можна використовувати як при проведенні екскурсій - перше знайомство з бібліотекою, так і на заняттях з бібліотечно-бібліографічної грамотності. На цій виставці, що є якби узагальненим образом бібліотеки та її "мешканців", переважно демонструються найкращі, цінні, щедро ілюстровані видання з яскравими обкладинками.
Звертання: Любий друже!
Ти вперше у бібліотеці і розгубився серед великої кількості різноманітних книжок? Наш бібліогід пропонує тобі звернутись до адресного Бюро Бібліотечної Книги. Тут ти знайдеш адресу будь-якої книжки, що проживає на вулицях нашого Бібліотечного Містечка. Їх - понад 100 тисяч! Уяви собі, як важко було б знайти потрібну тобі книгу, якби вона не мала адреси! Ти згоден з цим? Якщо ти був уважним, то бачив би адресу на кожній книзі - у верхньому лівому куточку обкладинки. А щоб не заплутатись, існує і велика адресна книга, яка називається ББК.
Розділи:
На Зеленому бульварі нашого Містечка проживають книги для юних математиків, натуралістів, мандрівників. Знайти їх дуже легко - всі адреси починаються з цифри 2.
На шосе Юних техніків - інтенсивний рух… Швидкісні автомобілі, мотоцикли… У небі гуркочуть літаки, в міжпланетному просторі - космічні кораблі. А ще тут навчають готувати смачні страви, плести й шити, а також працювати на комп'ютері. На адресних табличках перша цифра завжди 3.
У Зоологічному саду багато квітів, дерев. Тут вам не тільки порадять, як доглядати за домашніми улюбленцями, а й підкажуть, як правильно вирощувати кімнатні квіти, пильнувати садочок… Коли ти потрапиш до Зоологічного саду, то помітиш, що перша цифра в адресах - 4.
На Оздоровчому майданчику - гамір. Адже всі хочуть бути сильними, міцними, здоровими. Цифра 5 підкаже тобі його адресу. А якщо ти бажаєш зайнятись спортом, постав перед п'ятіркою цифру "сім" - і вийде нова адреса: 75.
Величні пам'ятники на Історичній площі приваблюють тих, хто небайдужий до історії свого краю, кому цікаве минуле людства. Знайти цю площу можна за позначкою 63.
На широкому Літературному проспекті завжди людно. Всі, хто любить казки й оповідання, повісті та вірші, хто шанує народну мудрість, добре знають цю адресу - 84.
Післяслово:
Ось і закінчилось наше перше знайомство з адресним Бюро Бібліотечної Книги. А надалі на тебе чекають уроки в "Академії юного читача".

Додаток 2

Виставка-протест "Не порушуйте наші права!"

Методичні поради організатору
Виставка-протест для молодших школярів має за мету ознайомити їх з основними правами дитини.
В оформленні виставки використовується принцип "нового відкриття" знайомих образів та сюжетів: кожне положення Конвенції ООН про права дитини - а саме вони виконують функцію "структурного каркасу" виставки - розкривається через добре відомі дітям казки.
У ролі своєрідного провідника виступає персонаж відомого мультфільму Справедливе Курчатко. Заголовок виставки-протесту зроблено як транспарант, який "несе" обурене Курчатко (малюнок). Свій протест воно висловлює негативному персонажу казок (малюнок або лялька Баби Яги, Вовка і т.п.), який є уособленням зла, тобто тут - порушників дитячих прав. На полицях виставки діти також скрізь зустрічають малюнки Курчатка: кожен має "хмаринку" (як у коміксах) зі словами: "Ми протестуємо!", "Це порушення прав!", "Ми не згодні!", "Це несправедливо!" і т.п.
Звертання:
Друже! А чи знаєш ти, що у тебе є права? Дорослі записали їх у спеціальному документі - Конвенції про права дитини. Щоб відстоювати свої права, тобі слід їх знати.
Сподіваємось, що Справедливе Курчатко допоможе тобі у цьому: проведе тебе сторінками казок, у яких є порушення прав маленьких героїв і розповість, які саме права порушено.
Його протест - це підказка для тебе, як уникнути несправедливості".
У центрі виставки експонується Конвенція, книги, в яких вміщено її текст та (або) розкривається зміст цього і подібних документів у дохідливій для дітей формі, наприклад:
Права дитини: Міжнародні договори України: Декларації, документи. - К.: Наук. думка, 1992. - 200 с.: ілюстр.
Усачев А.А. Приключения маленького человечка: Всеобщая декларация прав человека в пересказе для детей и взрослых: Повесть-сказка. - М.: Самовар, 1994. - 94 с.: ил.
На цій виставці обов'язково демонструються не лише палітурки книжечок - до кожної статті Конвенції добирається уривок, який кольоровими смужками, закладками чи іншими позначками виділяється у розгорнутих примірниках.
Наводимо декілька прикладів підбору казок до положень Конвенції (останні у вигляді цитат вміщуються на виставці, по 2-3 на кожній полиці, перед відповідними книжками)

Стаття 6. Дитина має право на виживання і здоровий розвиток   Р. Кіплінг. Мауглі.Вовк і семеро козенят
Стаття 9. Дитина має право не розлучатися зі своїми батьками   Ш. Перро. Мальчик с пальчик
Стаття 13. Дитина має право вільно висловлювати свою думку   Л. Керрол. Пригоди Аліси в Країні Чудес
Стаття 16. Дитина має право на житло   Коза-дереза.Зайчикова хатка
Стаття 21. Дитина має право на всиновлення   В. Даль. Дівчинка Снігуронька
Стаття 26. Дитина має право на якісне харчування   Півник та двоє мишенят
Стаття 28. Дитина має право на освіту   О. Толстой. Золотий ключик
Стаття 32. Дитина має право на захист від виконання будь-якої роботи, що може бути перешкодою у здобутті нею освіти   Василиса Прекрасна

Додаток 3

Виставка-бібліошок "Друг ти собі чи недруг?"

Бібліошок - виставка, орієнтована на підліткову аудиторію. Вона у ненав'язливій формі (через листи підлітків до часописів) пропонує замислитись над гострими, болючими проблемами, що турбують підростаюче покоління: непорозуміння з батьками, наркотики, зрада, рання вагітність та багато інших. Відверті публікації, саме які викликали шок у читача і пропонуються до обговорення (в експозиції вони виділені червоними вказівниками із словом "ШОК"), розташовані поруч з публікаціями, в яких можна знайти відповіді, поради, як вийти з кризових ситуацій, не завдавши шкоди собі, своїм рідним та близьким. Як поводитись, щоб ніколи не потрапляти у подібні ситуації. Ці матеріали виділені зеленими вказівниками із словом "ЛІКИ".
Підліткам пропонується висловити свою точку зору на проблему в "Зошиті довіри". Також до уваги дітей вислови відомих людей, які, на нашу думку, коментують тему розділу.
До речі, теми можуть змінюватись з огляду на появу нових публікацій або актуальність тієї чи іншої проблеми для певної аудиторії.

Звертання:

Ти єдиний!
Не має значення, які в тебе ніс, волосся, статура…
Ти неповторний!
Бо в кожного з нас свій шлях, свій вибір, своя точка зору на дружбу, кохання, сенс життя…
Ти особистість!
Це факт… Але, можливо, у складних життєвих ситуаціях тобі інколи потрібна допомога, як тим, хто написав ці листи до молодіжних журналів.
Це просто ШОК!
Та пам'ятай, ЛІКИ існують. Є багато різних, і простих ,і складніших виходів із подібних ситуацій, давай думати разом!
Бо ми єдині!

Розділи виставки:

І. Скажи мені, хто твій друг?
"Найбільший подвиг дружби не в тому, щоб показати другу наші недоліки, а в тому, щоб відкрити йому очі на його власні". (Ф. Ларошфуко).
ІІ. "Я помню чудное мгновенье…"
"Те що є в людині, безумовно, важливіше того, що є у людини". (А. Шопенгауер).
ІІІ. Дорога в безодню
"Человек должен быть непременно твердым, а то злые люди любят мягких и добрых, и делают их своими костылями. Так и надо помнить: настоящее зло хромое и ходит всегда на костылях добродетели". (М. Пришвин).
В експозиції виставки - публікації з журналів:
"Путеводная звезда"; "Ліцей"; "Молоко"; "Одноклассник"; "Мы"; "Ровесник"; "Пульс" - з позначками: "ШОК" - на червоному папері, "ЛІКИ" - на зеленому.

Додаток 4

Паспорт книжкової виставки


"_________________________________________"

1. Тип виставки, форма ____________________

2. Читацька адреса ________________________

3. Термін функціонування __________________

4. Місце експонування _____________________

5. Характеристика книжкової виставки:

5.1. Структура книжкової виставки (цитати, розділи, звертання, предметна атрибутика) __________________________________________
__________________________________________

5.2. Представлені на виставці документи
Всього ___________________________ ,
у т.ч. худож. ________ , краєзн. ___________ ,
бібліогр. ____ , період. ________,
образотворчі ______ , КФФД ______ .

5.3. Зворотний зв'язок з користувачами (анкети, відгуки, малюнки, вікторини тощо) ______
__________________________________________

6. Заходи з популяризації видань (реклама, інформація, презентація, масові заходи) _______
__________________________________________
__________________________________________

7. Ефективність книжкової виставки
Всього видано _____________________ ,
у т.ч. худож. _______ , краєзн. _______ ,
бібліогр. ______ , період. _______ ,
образотворчі ______ , КФФД _____ ,
під час масових заходів __________ .
Аналіз ефективності: _____________ …

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей