Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Лілія Тогобицька,
директор Сумської обласної дитячої бібліотеки ім. М. Островського

Сумська обласна дитяча бібліотека
ім. М. Островського: сходинки, які ведуть у життя

У калейдоскопі грандіозних соціально-політичних подій, що вирували в Україні у 20-х роках ХХ століття, створення в невеликому містечку, що на півночі Харківської губернії, дитячої бібліотеки виглядало фактом малопомітним і не дуже важливим. Але це лише на перший погляд.

Слід зазначити, що дитячі бібліотеки на території України почали створюватися у перші роки століття при гімназіях та ліцеях лише для користування учнями цих навчальних закладів. Перша ж самостійна дитяча бібліотека виникла лише 1909 року в Києві. Через 12 років у місті Суми 20 лютого 1921 р. бібліотечною секцією відділу народної освіти було відкрито загальноміську дитячу бібліотеку при районній бібліотеці «СЕПО», в якій у 1924 році працювало три бібліотечних працівники, а фонд складав лише 9 тис. прим. книжок. На час створення Сумської області, у січні 1939 року, дитяча бібліотека одержала статус обласної. Вона розташовувалася у добре обладнаному приміщенні на вул. Радянська, 3, обслуговувала більше 3 тис. дітей і мала книжковий фонд близько 20 тис. прим. У роки війни приміщення бібліотеки було майже зруйновано, книжки повністю згоріли, але в окупованому місті до 1943 р. працювала «збірна» бібліотека, яку створили з уцілілих фондів різних бібліотек. Під час визволення Сум бібліотека знову постраждала, але дуже швидко відновила свою роботу і вже з 10 вересня 1943 року відчинила двері для читачів. У зв’язку з повною втратою книжкового фонду дитяча бібліотека як самостійна існувати не могла. До березня 1944 р. вона працювала як дитячий відділ обласної бібліотеки ім. Н.К. Крупської, займала одну кімнату, де знаходилися абонемент і невеличка читальня. Фонд комплектувався частково з фонду обласної бібліотеки, частково — за рахунок дарунків читачів.

Статус дитячої бібліотеки, штат якої налічував 3 бібліотечні працівники, було відновлено у березні 1944 року. У вересні обласній бібліотеці ім. Н.К. Крупської передали двоповерховий будинок з підсобними приміщеннями на Червоній площі, 6, у якому дві кімнати нижнього поверху тимчасово виділили обласній дитячій бібліотеці ім. М. Островського. Приміщення вимагало ремонту, опалення було пічне, електричне освітлення відсутнє. Але, попри всі труднощі, весь час тривала активна робота з поповнення книжкового фонду, і вже до кінця року вдалося зібрати від читачів-дітей та населення міста 1400 книжок, 990 прим. бібліотека одержала з Держфонду. Але навіть працюючи у таких складних умовах, бібліотекарі намагалися організувати дітям цікаве змістовне дозвілля, проводили групові лекції, бесіди, голосні читки, фото-та літературні виставки, випускали газети-стіннівки, діяв гурток друзів бібліотеки. Упродовж 1944 року до бібліотеки записалося 2333 читачі, які відвідали її більше 15 тис. разів і прочитали понад 27 тис. книжок. Поступово кількість книжкового фонду збільшувалася, досягши на кінець 1947 р. 13900 томів; збільшилася і кількість бібліотечних працівників — від 4 наприкінці 1944 р. до 8 у 1947 р. Це дало змогу удосконалити структуру бібліотеки: було створено сектор обробки літератури, абонемент, читальний зал. На жаль, відомостей про людей, які у важкі воєнні і повоєнні часи відроджували бібліотеку, налагоджували її роботу, обслуговували читачів збереглося небагато. Є дані, що у 1947 р. завідувала бібліотекою Єрьоменко Єлизавета Федорівна, а у 1949-50 рр. її очолювала Семенова Анна Іллівна, читальним залом завідував молодий спеціаліст, випускник Харківського бібліотечного інституту Сайко Олексій Костянтинович, який у 1951 році став директором бібліотеки.

Якщо перші повоєнні роки були для бібліотеки роками відродження з попелу, то наступний період став етапом подальшого зростання і розвитку. З 1949 по 1965 роки бібліотека неодноразово змінювала адресу, і тільки у 1966 р. ОДБ переїхала до нового приміщення по вул. Леніна, 51, де знаходиться і зараз, лише вулицю перейменовано на Петропавлівську. У зв`язку з переїздом сталися значні зміни — створили 2 відділи обслуговування з окремими читальними залами, відділ збереження літератури, де у 1969 р. було створено сектор обмінно-резервного фонду, згодом у бібліотеці розпочав роботу бібліографічний відділ. Таким чином, разом з уже існуючими відділами комплектування та обробки літератури і методичним стало 6 відділів, а у 1975 році було ще створено і нотно-музичний відділ. Помітно збільшився і штат бібліотеки. У 1972 році в ній вже працювало 25 бібліотечних фахівців, вищу освіту мали 20, з них спеціальну — 14. Протягом 80-х років бібліотека проводила велику роботу по залученню дітей до читання, і у 1987 році вона обслуговувала вже 15 тис. користувачів, яким було видано понад 305 тис. прим. документів. З 1990 р. за стабільними показниками роботи бібліотека перейшла на ІІ групу по оплаті праці, і з того часу вона щороку обслуговує понад 15 тис. користувачів, яким видає понад 315 тис. прим. літератури.

З історією обласної дитячої бібліотеки переплетена ціла низка імен, які своїми справами залишили помітний слід у її діяльності. Перш за все, це її колишні директори: Сайко Олексій Костянтинович працював на цій посаді з серпня 1951 р. по липень 1959 р., Берегова Лідія Іванівна — з липня 1959 р. по серпень 1985 р., Ферберова Майя Петрівна — з серпня 1985 р. по листопад 1999 р. Продовжують працювати і передавати свій багатий досвід ветерани бібліотеки: Надія Костянтинівна Лоза, яка працює у бібліотеці з 1962 р., Ольга Леонтіївна Попкова — з 1968 р., Галина Андріївна Хоменко — з 1972 р., Марина Валентинівна Безверха — з 1975 р., Клара Федорівна Шум — з 1979 р., Лариса Леонідівна Петрова — з 1979 р., Т.І. Бурятова — з 1982 р. та ін.

Сьогодні Сумська обласна дитяча бібліотека ім. Островського — це сучасний науково-методичний, культурний, інформаційний і просвітницький центр, до структури якого входять 5 функціональних відділів. До послуг користувачів — універсальний, на різні смаки та уподобання фонд літератури, що становить 178 тис. документів і більше ніж 300 назв газет та журналів, просторі читальні зали, сучасна відеоапаратура, музичний центр, копіювальна та комп`ютерна техніка. Щороку бібліотеку відвідують понад 15 тис. користувачів, серед яких збільшується кількість освітян, організаторів дитячого читання, студентської молоді. Гордістю бібліотеки є стабільний колектив, що налічує 28 фахівців бібліотечної справи, більшість з яких працює понад 20 років.

У бібліотеці створено належні умови для диференційованого бібліотечного обслуговування користувачів міста. Змістовно діють клуби за інтересами і читацькі об`єднання, налагоджуються та зміцнюються плідні стосунки і тісна співпраця зі школами, позашкільними установами, спеціальними дитячими закладами, літературно-мистецькими організаціями, школами-інтернатами з метою залучення дітей до читання. На початку навчального року складаються графіки колективних відвідувань бібліотеки учнями шкіл, дошкільних та спеціальних дитячих закладів. Систематично проводяться дні відкритих дверей і акції безкоштовного запису до бібліотеки (до Міжнародного дня захисту дітей, Дня знань, Всеукраїнського дня бібліотек). Протягом року в бібліотеці проводяться екскурсії учнів шкіл міста, під час яких діти знайомляться з її діяльністю, фондом, довідково-бібліографічним апаратом та ін.

Нові інформаційні технології широко впроваджуються в практику роботи бібліотеки. Сьогодні у нас є мережа з 8 комп`ютерів, яка підключена до Інтернету. Створений у читальному залі відділу обслуговування учнів 5-9 класів АРМ користувача надає можливість дітям працювати і спілкуватися в новому інформаційному просторі. Запровадження нових інформаційних технологій, використання комп’ютерів, ксероксів, кольорових принтерів, сканерів розширюють можливості користувачів у оформленні рефератів, отриманні копій документів та ін.

До послуг юних читачів, керівників дитячого читання бібліографічна база даних електронної картотеки статей, яка сьогодні налічує більше 3 тис. записів краєзнавчого змісту і охоплює історію, культуру, політику Сумської області, починаючи з липня 2003 р. Ведеться робота зі створення ЕК, а з 2005 р. — бази даних нових надходжень. Великим попитом серед читачів різних вікових категорій користуються: база даних рефератів, яка налічує близько 600 повнотекстових записів; база даних інформаційно-бібліографічних матеріалів — 84 записи за 2001-2006 роки; база даних методичних матеріалів, виданих обласною дитячою бібліотекою за період з 2000 по 2006 рік, а це 40 повнотекстових записів. Використання новітніх інформаційних технологій дозволяє більш якісно виконувати довідки за матеріалами краєзнавчої періодики, зростає кількість замовлень читачів на комп`ютерне оформлення рефератів.

Основним напрямом роботи бібліотеки залишається залучення дитини до читання, популяризація бібліотечного фонду. У бібліотеці працює 10 читацьких об’єднань за інтересами. У відділі обслуговування учнів молодшого віку велика увага приділяється розвитку культури читання та творчих здібностей дітей. Для найменших читачів та їхніх батьків працює клуб сімейного читання «Мама, тато, я — читаюча сім`я», засідання якого проходять у формі бесід, круглих столів, театралізованих вистав, конкурсу «Разом читаємо — разом відпочиваємо». Крім цього, у відділі діють гуртки «Книжкова лікарня», «Юні краєзнавці», «Світлячок».

Відділ обслуговування учнів 5-9 класів відвідує багато старшокласників, які з часом стають друзями бібліотеки. Читальний зал відділу приваблює добре укомплектованим фондом світової та вітчизняної класики, навчальної та довідково-інформаційної літератури, широким колом періодичних видань, що дозволяє дітям працювати і вчитися, удосконалювати свої знання в тій чи іншій галузі, розвивати творчий потенціал. У відділі працює клуб за інтересами «Юні книголюби», лекторії «Подорож країною Закону», «Молоде покоління обирає здоров`я». З метою популяризації правових знань у рамках лекторію «Подорож країною Закону» проводяться зустрічі з працівниками правоохоронних органів та заходи на теми: «Правопорушення підлітків і юридична відповідальність», «Попереду ціле життя», «Чи знаєш ти правила дорожнього руху?», «Це небезпечно. Чому?». Проходять ці заходи у вигляді бесід, вікторин, брейн-рингів.

Пріоритетними напрямами діяльності бібліотеки залишаються: відродження національної культури, краєзнавча діяльність, морально-правове, екологічне, естетичне виховання молодого покоління. У бібліотеці добре налагоджені творчі контакти з музеями, художніми та музичними школами, будинками дитячої творчості, що позитивно впливає на естетичне виховання читачів.

Відділ естетичного виховання бібліотеки займається популяризацією культурологічних знань, формуванням художньо-естетичного смаку дітей. Саме тут можна ознайомитися з різними видами мистецтва, знайти і реалізувати свої захоплення. Адже для цього створено ляльковий театр «Кукляндія», у репертуарі якого більше 20 вистав, які знайшли свого глядача не тільки в бібліотеці, а і за її межами. У відділі працюють мистецький клуб «Поп-Арт», лекторій «Палітра всіх часів і епох». Уже стало традицією проведення творчих зустрічей і звітів вихованців музичних та художніх шкіл, концертів-зустрічей з відомими музикантами міста. Щорічно в бібліотеці експонується до 20 різноманітних виставок: колективних, персональних, тематичних; за останні п’ять років представлено майже всі види та жанри образотворчого мистецтва. Останніми роками для читачів традиційно проводяться музичні концерти учнів ДМШ № 1, 3, 4 та професійних музикантів міста, присвячені різноманітним святам, щороку відбувається близько 10 концертів, під час яких діти знайомляться з творчістю відомих композиторів України, Росії та інших зарубіжних країн.

Велика увага приділяється дітям з обмеженими фізичними можливостями, з багатодітних і малозабезпечених сімей. Бібліотека працює в тісному контакті з обласним центром медико-трудової реабілітації інвалідів, Сумською школою-інтернатом ім. Супруна, Сумською допоміжною школою, дитячим будинком сімейного типу Г.С. Москаленко. Бібліотекарі — часті гості в цих закладах, а діти з великим задоволенням відвідують бібліотеку. Так, у 2005 році з дітьми-інвалідами було проведено 13 заходів (7 — у бібліотеці, 6 — у спеціалізованих закладах), у 2006 році — 8 заходів. Усі вони завжди супроводжувалися врученням призів і солодким столом.

Цікаво й неординарно проходять у бібліотеці турніри ерудитів, конкурси, брейн-ринги, інтелектуальні ігри, Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, конкурс на кращого читача бібліотеки, зустрічі з письменниками і поетами, видатними людьми, ветеранами Великої Вітчизняної війни, воїнами-афганцями, учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС та ін. Юні користувачі бібліотеки — постійні учасники всеукраїнських конкурсів, організованих НБУ для дітей, і майже завжди посідають призові місця. Так, Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, проведений з 24 по 31 березня 2006 року, пройшов під назвою «Завжди була і буде вічно дитина з книжкою в руці». Його урочисте відкриття розпочалося літературно-музичним святом «Тільки книжка розповість про усе на світі». Силами працівників бібліотеки було підготовлено виставу «Казкова ніч у бібліотеці», в якій літературні герої вночі зустрілися в дитячій бібліотеці. Цікаво пройшов у цей день бенефіс читача «Я росту разом з книжкою», кращі були нагороджені подарунками, наданими спонсорами бібліотеки. Протягом Тижня у бібліотеці було весело і гамірно, щодня проводилися цікаві та змістовні заходи. У День періодики, що називався «У калейдоскопі яскравих сторінок», пройшла пізнавальна подорож «Мистецькі цікавинки», відбулися прес-огляд науково-популярної періодики «Науковий світ в журналі «Наука и жизнь» та засідання клубу «Мама, тато, я — читаюча сім’я». День ювілярів «Книги і письменники-ювіляри 2006 року» включав поетичну годину «Ростіть великі» (до 125-річчя від дня народження М. Підгірянки), інформіну «М. Осадчому — 70» (до 70-річчя від дня народження вченого-літературознавця, нашого земляка), гру-подорож «Книги — ювіляри року», новини музичного календаря «Вічно юний геній». День нових книг «На хвилинку зупинись, на новинку подивись» був організований з метою популяризації нової літератури, що надійшла до бібліотеки. Змістовно пройшли у відділах ярмарок нових книжок «Не вагайсь, а прочитай!», бібліококтейль «Мистецькі новини», презентація книги Н.О. Ткаченко «Батьківська криниця». До Дня забутих книг «В країні непрочитаних книжок» було підготовлено ретро-виставку «Парад бабусиних книг», літературну подорож «Ці невідомі казахські казки» (до Року Казахстану в Україні»), перегляд літератури «Сторінками «забутих» книжок», огляд-подорож «Привабливість старих видань». Року захисту прав дитини присвятили День прав дитини «Є права у кожного із нас». У програмі були: виставки «Вибираємо життя», «Права дитини», біля яких проводилися бесіди і огляди літератури; юридичний калейдоскоп «Світ твоїх прав»; правознавча година «Права дитини ти мусиш вивчити сумлінно».

Закінчився Тиждень святом українського гумору, на якому письменники-земляки О. Столбін і В. П’янков читали дітям свої гумористичні твори. Цікаві ігри, конкурси, вікторини не залишили байдужими ні учасників, ні гостей свята, зробили його веселим та змістовним. А вихованці будинку сімейного типу Г.С. Москаленко підготували до цього заходу чудовий гумористичний концерт.

У період літніх канікул бібліотека активно працює з пришкільними таборами 20-ти шкіл міста, приміськими дитячими оздоровчими таборами «Зірниця», «Вогник». Щорічно влітку бібліотека обслуговує близько 4 тис. дітей. Так, за літній період 2006 р. для відпочиваючих дітей було проведено 104 заходи, 47 екскурсій, здійснено 101 вихід до шкіл і дитячих садків, 40 виїздів до дитячих оздоровчих таборів. У ДОТ за період з 10.06 по 11.08 2006 року користувачами стало 828 дітей, які, відвідавши бібліотеку 4833 рази, прочитали 13783 книжки. Влітку в таборах проведено 30 заходів, серед яких: поетичний калейдоскоп «Літо-літечко літує», мистецька експедиція у світ коштовностей «Все про дорогоцінне каміння», гра-розвага «З книгою в канікули сумувати ніколи», зоологічний калейдоскоп «Ця дивовижна країна тварин», літературний турнір «Більше читаю — більше знаю», вікторина-гра «Відгадай портрет героя», географічна гра-подорож «Бенефіс Всезнайка» та багато ін. З 2006 року бібліотека почала обслуговувати вихованців обласної гімназії-інтернату для творчо обдарованих дітей, яка знаходиться в селі Ольшанка за 12 км. від м. Сум. Бібліотекарі відвідують цей заклад двічі на місяць і проводять там цікаві та змістовні заходи в рамках літературно-музичної вітальні «Чарівний світ літератури і мистецтва».

Бібліотека — науково-методичний центр не тільки для дитячих бібліотек області, а й для бібліотек усіх систем і відомств, що обслуговують дітей. Вона надає науково-методичну та консультативну допомогу, забезпечує систему підвищення професійної освіти бібліотекарів, вивчає актуальні проблеми бібліотечного обслуговування. Щорічно здійснюється 10-15 виїздів до дитячих бібліотек області з метою надання методичної і практичної допомоги, проводиться 10-12 практикумів, надаються консультації з питань організації дитячого читання, нових форм популяризації літератури. Широтою та актуальністю відзначається видавнича діяльність бібліотеки. За період 2000-2006 рр. видано 40 методичних посібників: інформаційно-аналітичні огляди роботи бібліотек області, консультативні поради, сценарії масових заходів, матеріали з досвіду роботи, буклети тощо. Створено банк даних методичних матеріалів, в якому завжди можна знайти консультацію спеціалістів, ознайомитися з певними формами і методами бібліотечної роботи.

У центрі уваги бібліотечних працівників СОДБ ім. М. Островського — питання фахового навчання. У рамках «Бібліотечної вітальні», яка працює при бібліотеці вже 7 років, проводяться години інформаційного спілкування, професійні діалоги, творчі лабораторії і майстерні та ін., які допомагають бібліотечним працівникам не лише знайомитися з досвідом інших, а й знаходити найефективніші форми вдосконалення професійної майстерності. Змістовно проходять у бібліотеці години творчої ініціативи «Творчі інноваційні знахідки», під час яких бібліотекарі обмінюються своїми надбаннями; години інформаційного спілкування «Презентація нових методично-бібліографічних матеріалів», «Огляди нових надходжень»; творчі лабораторії і майстерні «Принципи побудови інформаційних ресурсів в Інтернеті», «Використання Інтернет-ресурсів у роботі бібліотеки: досвід, проблеми» тощо.

Крім підвищення свого фахового рівня, працівники бібліотеки постійно займаються самоосвітою, підвищують культурний та інтелектуальний рівень, відвідують музеї, де знайомляться з новими експозиціями. Уже стало традицією у Всеукраїнський день бібліотек відвідувати знаменні та пам'ятні місця Сумщини. Так, цього року працівники бібліотеки побували у Лебединському краєзнавчому і художньому музеях, минулого року — у музеї П. Чайковського, у 2004 р. — у Молчанському монастирі і Спадщанському лісі у Путивлі та на кінному заводі у с. Пашково.

Тісні зв`язки із засобами масової інформації відіграють значну позитивну роль у формуванні іміджу бібліотеки та сприяють зростанню її авторитету. Інформаційними партнерами у висвітленні діяльності бібліотеки виступають газети «Сумщина», «Ваш шанс», «Данкор», обласні радіо і телебачення. Щорічно до ЗМІ надається 35–40 інформацій. Підвищенню іміджу бібліотеки сприяла також і її участь в обласній виставці «Сумщина культурно-мистецька», яка проходила у міському виставкому центрі. Бібліотека представила на ній свої найбагатші надбання: книги, періодичні видання, матеріали з досвіду роботи. Особливу зацікавленість викликав стенд із зразками видавничої діяльності бібліотеки «Методичні матеріали для бібліотекарів, освітян, дітей». За участь у виставці бібліотеку було нагороджено дипломом обласної адміністрації.

2006 рік — ювілейний для обласної дитячої бібліотеки — їй 85. До відзначення цієї знаменної дати було започатковано міні-проект «Сумська обласна дитяча бібліотека ім. М. Островського: сходинки, які ведуть у життя», у рамках якого розробили і затвердили заходи на 2006 рік щодо святкування та кошторис. На читацьку конференцію, приурочену до дня народження бібліотеки, запросили її ветеранів і колишнього директора О.К. Сайка, письменників О.П. Столбіна, В.П. П’янкова та, звичайно ж, своїх читачів.

Упродовж року до ювілейної дати проводилося багато цікавих різноманітних заходів: виховна година «Його ім’я носить наша бібліотека», бесіда «Острів дитинства на планеті Земля», бібліотечний урок «Бібліотека — книжковий дім», пізнавальний калейдоскоп «Скарбниця дитячої книги», літературний конкурс «Тисячі мудреців під одним дахом», конкурс ерудитів «Бенефіс Всезнайка», ігровий калейдоскоп «У пошуках Чарівного Книгограда», розважальна мозаїка «Як на бібліотечні іменини». Були видані також буклети, флайєри, закладки, оформлені альбоми, плакати «Це нашої історії рядки», «Про нас пишуть, говорять, показують», «Його ім’я носить наша бібліотека». Обласним телебаченням знято відеорепортажі про бібліотеку, слухачі Сумщини почули радіопередачу про її історію і сьогодення.

Хочеться вшанувати і тих, хто присвятив бібліотечній справі все своє життя, хто багато років тому, переступивши поріг бібліотеки, залишився в ній назавжди, для кого бібліотечна справа стала покликанням, хто своєю працею підвищував і підвищує престиж нашої професії. Багато теплих слів є для всього колективу бібліотеки, в якому працює 28 бібліотечних фахівців, 17 з яких в стінах книгозбірні від 10 до 45 років. Їхню працю можна назвати подвигом, бо все життя, працюючи на невеличку зарплатню, сповна віддавалися і віддаються роботі — вони справжні корифеї та ветерани, про яких хочеться розповісти.

Надія Костянтинівна Лоза присвятила бібліотечній справі 44 роки. Незважаючи на труднощі, завжди була і залишається чуйною, доброзичливою, енергійною, наполегливою, працьовитою, завзятою людиною. Усі, кому пощастило спілкуватися з нею, відзначають саме такі якості цієї чудової жінки. Протягом 13 років (1964-1974) Надія Костянтинівна очолювала відділ комплектування, у період з 1974 по 1992 рр. була завідувачем бібліографічного відділу, провідним методистом, багато років керувала школою передового досвіду. Сьогодні Надія Костянтинівна — провідний бібліотекар відділу обслуговування учнів 5-9 класів, яка, маючи за плечима багатий досвід, щедро ділиться ним з колегами, молодими фахівцями бібліотечної справи і вболіває за свою роботу. Її головні риси — високий професіоналізм, порядність, надійність, мудрість, відповідальність.

Ольга Леонтіївна Попкова прийшла до бібліотеки молодою дівчиною у 1968 році. З роками набула досвід, працювала завідувачем сектору обмінно-резервного фонду, з 1976 до 1994 року — старшим методистом, а з 1994 і по сьогоднішній день вона очолює відділ комплектування, обробки і зберігання документів бібліотечного фонду. Ольга Леонтіївна багато років поспіль очолює профспілку бібліотеки, вона душа колективу, чудовий організатор дозвілля.

 

Галина Андріївна Хоменко — бібліотекар І категорії, принципова, сумлінна, комунікабельна. Вона має глибокі знання з різних галузей, вільно володіє теоретичними основами бібліотечної справи і вдумливо поєднує теорію з набутою практикою. Галина Андріївна брала активну участь у створенні клубу «Юні книголюби», що має резонанс серед бібліотечної спільноти міста. З 1972 р. працювала на посадах бібліотекаря, старшого бібліотекаря, провідного бібліотекаря. 3 жовтня 1996 р. обіймає посаду бібліотекаря І категорії відділу обслуговування учнів 5-9 класів. До роботи ставиться сумлінно, має авторитет серед колег.

Добрі думки, прагнення і почуття виховує через книгу у юних користувачів Безверха Марина Валентинівна, завідувач відділу обслуговування учнів 5-9 класів, яка працює в бібліотеці з 1975 року. Ніби нещодавно вона прийшла до бібліотеки, а за її плечима — багатолітній стаж бібліотечної роботи, вона заслужила авторитет і повагу як серед своїх колег, так і серед користувачів бібліотеки. Марина Валентинівна — майстер своєї справи, талановита, розумна, ініціативна, з великим запасом знань і великим досвідом роботи, яким вона залюбки ділиться з молодим поколінням.

Клара Федорівна Шум має загальний трудовий стаж в бібліотеці 23 роки. 15 років обіймала керівну посаду (завідувач відділу обслуговування учнів 4-8 класів з 1979 до 1994 р.) і проявила себе здібним організатором, фахівцем бібліотечної справи. Виступала на обласних конференціях, семінарах, нарадах, вивчала досвід роботи дитячих бібліотек області та сприяла його впровадженню в практику роботу. Сьогодні Клара Федорівна — провідний бібліотекар відділу обслуговування учнів 5-9 класів, має вагомий авторитет серед колег та користувачів бібліотеки.

Шановні колеги! Спасибі вам за сумлінну працю, за те, що в душах своїх зберігаєте вогник любові до книги та щедро ділитеся ним з підростаючим поколінням!

А взагалі, про все, чим живе Сумська обласна дитяча книгозбірня і як їй працюється, коротко не скажеш. Головне, що є колектив, який докладає багато зусиль, щоб не згасало у наших дітей бажання пізнавати світ через книгу, колектив, який постійно перебуває у творчому пошуку, проводячи велику і, по-справжньому, цікаву роботу зі своїми прихильниками храму мудрості та знань.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей