Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві



Прохіра Руда
заступник директора Чернівецької обласної бібліотеки для дітей

Бібліотека і телебачення — партнери в організації читання юних громадян

Найважливішим напрямом роботи дитячих бібліотеки сьогодні є залучення дитини до систематичного читання, прагнення дати їй шанс стати читачем, саме читачем, а не споживачем або користувачем інформації. За висновками вчених, чим більше кроків дитина робить, користуючись тільки інформаційними технологіями, тим удвічі швидше втрачає навички роботи з книгою. Ще В.О. Сухомлинський говорив: «Книжка була і буде найтоншим і найсильнішим засобом впливу на душу дитини». Бібліотека ж сьогодні має стати центром читання, інформації і цікавого дозвілля.

Результати сучасних досліджень свідчать про те, що 9 з 10 сімей не передплачують періодику; в кожній п'ятій сім'ї немає домашньої бібліотеки; значна кількість дітей віддає перевагу відеорозвагам, прослуховуванню сучасної музики і просто байдикуванню.

Влучним і актуальним є вислів Джона Ґолсуорсі: «Хто не дбає про своє майбутнє — той і не буде його мати». Для того, щоб Україна мала майбутнє, ми з вами плекаємо у дитячих бібліотеках творчу, духовну, гармонійно розвинену особистість, яка б забезпечила розквіт нашої держави. Пригадуєте знамените: «Не буде кіно, театрів, радіо, книжок ... буде суцільне телебачення ...»? І щоб цього не сталося, щоб юне покоління не було тільки «кіберпросторовим», щоб «трудилася душа» юних читайликів, а книга стала одним з найкращих друзів та порадників, об'єднали свої зусилля Чернівецька обласна бібліотека для дітей з обласною телерадіокомпанією «Буковина». Найбільш активно співпрацюємо з керівником редакції для дітей та підлітків В.В. Бондарем — фахівцем екстра-класу, людиною творчою і обдарованою.
Сьогодні телебачення охоплює увесь простір Буковини і не використати його можливості для пропаганди читання було б нерозумно. Діти в найвіддаленіших гірських районах, маленьких хутірцях, великих селах і містах однаково полюбляють спілкування з однолітками, з радістю діляться враженнями від прочитаного, демонструють свої знання і таланти.

Стало традицією, що кожний захід, який проводиться в стінах бібліотек Буковини, знаходить місце в мережі мовлення, висвітлюється в інформаційних програмах телебачення «Буковина», «Чернівці», «5 канал», «ТВА». Крім того, бібліотечні працівники беруть участь у телевізійних «круглих столах», нарадах, зустрічах з творчими людьми, надають інформацію та консультації щодо стану дитячого читання в області.

Як підказує досвід, тільки цілеспрямована і планомірна робота дає очікувані результати. Так виникла ідея спільної програми з пропаганди книжки і читання для дітей Буковини. Двічі на місяць у четвер (з повтором у неділю) у передачі «Цікаві хвилинки» юні буковинці радо зустрічаються на телеканалах із учасниками учнівської конференції «Слово стало тілом і оселилося між нами, повне благодаті і істини ...». В одній з таких передач презентувалися учнівські роботи за творчістю письменників–земляків І. Вільде, М. Івасюка, М. Ткача, відбулася зустріч з дитячим письменником–казкарем В. Мельником. Побували глядачі і на «іменинах» книг В. Кукульняка, Г. Шевченка, відвідали «Свято буковинської книги», на якому видавництва Чернівців передали в дар читачам ОБД більше 300 книг, а письменники краю розповіли про свою творчість.

Ось уже скоро рік, як у студії телебачення поселилися дві подружки: Сіренька та Біленька мишеняти. Вони разом зі своєю телепередачею приходять в гості туди, де є дітлахи: в садочки, школи, бібліотеки, стають учасниками захоплюючих подій. Біленька мишка любить дивитися кінофільми, ходити в театр, танцювати, співати та ділитися своїми враженнями від почутого і побаченого. А Сіренька любить читати книжки, бо впевнена, що у них можна знайти відповіді на майже всі цікаві запитання і що дитячий бібліотекар — це людина, яка знає все-все-все про все. Разом з мишенятами молодші читачі віртуально ознайомилися зі сторінками «Червоної книги», взяли участь у програмах: «Класний абонемент», «Моя мама всіх миліша», «Барвінку» — 80», «Моя бібліотека».

У жовтні 2008 року славне місто Чернівці святкуватиме солідний ювілей — 600 років. Книжкові панорами, листи у майбутнє, до жителів 700-річних Чернівців, краєзнавчі розвідки, творчість юних про рідне місто в бібліотеці і на екрані — це невеликий перелік того, що збираються втілити в життя у творчому тандемі бібліотека і телебачення.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей