Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Книги — це ріки, які напувають благодаттю весь світ

Протягом десятиліть останній тиждень березня неодноразово змінював назву: Книжкові іменини, Тиждень дитячої та юнацької книги, Тиждень дитячого читання… та незалежно від офіційної назви, цей тиждень — Свято дитячого читання. Свято, яке має на меті познайомити дитину з книгою, подружити їх, навіть закохати у друковане Слово, щоб сучасне покоління дітей не виросло духовно убогим.

Тиждень дитячого читання у 2011 році радимо присвятити Книзі, приділивши увагу письменникам і книжкам-ювілярам, історії книги (ця тема є актуальною через те, що з нагоди 450-річного ювілею українського перекладу Пересопницького Євангелія 2011 рік оголошено Роком української першокниги), відомим екранізаціям дитячих книг, а також популяризації книги за допомогою комп’ютерних технологій та мережі Інтернет.

Пропонуємо орієнтовну програму проведення Тижня.
День перший. Відкриття Тижня. Театралізоване свято «Усіх єднає Книга».
День другий. День української книги.
День третій. День письменників-ювілярів.
День четвертий. День книжок-ювілярів.
День п’ятий. День фільмів — екранізацій книг.
День шостий. День історії книги.
День сьомий. Закриття Тижня дитячого читання. Підбиття підсумків конкурсів. Театралізоване свято «... Не кажи ти книгам «прощавай».

Відкриття Тижня — це театралізована вистава за участю героїв улюблених дитячих книг, зустрічі із письменниками, художниками і видавцями, початок різноманітних конкурсів, що проводитимуться протягом цих днів. До участі у заходах важливо залучити не лише дітей, а й дорослих. Вдалим буде проведення конкурсу-презентації «Моя улюблена книга», в якому дорослий або юний читач розповість про книгу, яка його найбільше вразила. Слід приділити увагу і сучасній дитячій літературі. Помітним явищем в останні роки стала серія книжок «Життя видатних дітей», що вийшла у видавництві «Грані-Т», за якими радимо провести літературну гру «Життя видатних дітей» (Додаток 2). Інші розробки заходів з популяризації серії можна знайти у виданні: Сучасна українська дитяча література: тематичні та жанрові особливості : метод. поради / Держ. заклад «Нац. б-ка України для дітей» ; авт.-уклад. Ю.В. Осадча. — К., 2011.

Другий день Тижня — присвячений класичній і сучасній українській книзі для дітей. Для дошкільників та читачів-учнів 1-4 класів радимо провести літературний ранок «У гостину до Марійки», присвячений 130–річчю від дня народження Марії Підгірянки (Додаток 3), чиї вірші вже давно увійшли до золотого фонду української дитячої літератури. Для читачів-учнів 5-6 класів пропонуємо провести літературну годину «І ми колись були дітьми…», ознайомивши їх з дитинством класиків-ювілярів 2011 року Івана Франка, Лесі Українки, Василя Стефаника та з їхніми творами для дітей. Проведення такого заходу, вважаємо, наблизить українську літературу та її творців до дітей, зробить духовно близькою.

Заходи третього дня Тижня можна присвятити письменникам-ювілярам української і зарубіжної дитячої літератури. Вони можуть бути різноманітними за формою і змістом: для найменших читачів — виставка «Віршики-іграшки» (за творами Агнії Барто), для дошкільників та учнів 1-4 класів — літературна гра «Пі-нок-кі-о!» (за казкою Карла Коллоді) та літературний бал «Мері Поппінс запрошує…» (за казкою Памели Треверс). Читачам-учням середнього шкільного віку можуть бути цікавими літературне Поле чудес «Шабля Арсена Звенигори» за тетралогією Володимира Малика «Таємний посол», літературна подорож «Тарасовими шляхами» за трилогією Оксани Іваненко «Тарасові шляхи», бесіда «Книга, яка змінила американську історію» за книгою Гаріет Бічер-Стоу «Хатина дядька Тома», дискусія «Що буде, коли втратиш сміх» за книгою Джеймса Крюса «Тім Тайлер, або Проданий сміх». Враховуючи те, що улюбленим жанром сучасних читачів є фантастика, пропонуємо об’єднати у книжковій виставці «Творці фантастичних світів» твори класиків цього жанра Герберта Веллса, Станіслава Лема і Олеся Бердника (Додаток 1).

Ювілярами є не лише письменники, але й герої книг. Саме їм рекомендуємо присвятити четвертий день Тижня. Читачам-учням 1-4 класів можна запропонувати погратися у літературне лото «Водяничок, Привиденя і Маленька Баба Яга» за казковою трилогією Отфріда Пройслера (Додаток 4). У параді літературних героїв «Ми — іменинники» можуть брати участь Гуллівер і Мюнхаузен, Вінні-Пух і Незнайко, Том Сойєр і Роні, дочка розбійника, Цибуліно і Аліса з книжок Льюїса Керрола. Читачі-учні 5-6 класів повинні не лише впізнати літературних героїв, а й відповісти на запитання літературної вікторини, подарувати «іменинникові» саморобку, малюнок, вітальну листівку. А для читачів-учнів 8-9 класів цікавим буде літературний вечір «Досьє на Шерлока Холмса, або Чи жив на світі знаменитий детектив?», присвячений знаменитому герою Артура Конан-Дойля.

Наступний день Тижня пропонуємо присвятити співдружності друкованого слова і кінематографу. Щоб привернути читачів до книг за допомогою екрану, радимо звернути увагу на фільми-ювіляри — екранізації книг, які ввійшли до золотого фонду кінематографу для дітей: «Пригоди Тома Сойєра» (1981), «Проданий сміх» (1981), «Білий Бім Чорне Вухо» (1976), «Мама» (1976), «Острів скарбів» (1971), «Айболить-1966» (1966), «Казка про царя Салтана» (1966). Радимо не обмежуватися лише переглядом та обговоренням фільму, для читачів-учнів 5-6 класів, провести відеогру «Впізнай героя», інформаційну година «Світ казковий і реальний», бесіду «На орбітах кіновсесвіту», відеогодину «У кожного покоління свої кумири», присвячену ювілеям акторів або режисерів. Також добре було б оформити виставку «Зі сторінок — на екран», використавши не лише книги, але й кадри з того чи іншого фільму та коротку інформацію про нього.

Шостий день Тижня пропонуємо присвятити історії книги. Доречним буде проведення для читачів-учнів 1-4 класів бесіди «Хто винайшов Книгу?» про першодрукаря Іоганна Гутенберга — для читачів-учнів 5-6 класу, вікторину «Знайома незнайомка: Книга», а для читачів-учнів 7-9 класів — віртуальну подорож «Від пергаменту до електронної книги». Звісно, не слід забувати і про комп’ютер та Інтернет, які давно ввійшли у сучасний побут. Вважаємо, що дітей зацікавить огляд літературних сайтів (зокрема, дитячої літератури) в Інтернеті, презентації нових книг, віртуальні виставки тощо.

І останній день Тижня пропонуємо провести під гаслом «Книги — це ріки, які напувають благодаттю весь світ». У цей день підбиваються підсумки усіх конкурсів, що проходили протягом цих днів.

Важливо донести до дітей думку про те, що інформацію можна отримати не лише з книг, а й з інших джерел, але радість, яку дає читання, не можна замінити нічим. Зробимо все можливе, щоб наші діти виростали разом із книгою.

До змісту Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей