Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

"ДЖУРИ" ВИБИРАЮТЬ ПОЕТА-МАРИНІСТА"

В Національному музеї Тараса Шевченка 23 квітня ц.р. відбулася церемонія вручення першої в Україні приватної нагороди в галузі дитячої літератури – літературно-мистецької премії «ДЖУРИ», заснованої лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимиром РУТКІВСЬКИМ. Переможцем конкурсу на здобуття премії «Джури»-2014 (грошовий еквівалент якої становить 20 тисяч грн.), став поет-мариніст Анатолій КАЧАН «за створення високохудожнього образу українського Причорномор’я у збірці лірики та ігрової поезії «ЛИСТИ З ОСІННЬОГО САДУ».

Книга стала знаковою віхою для письменника, оскільки є підсумковою у його багаторічних творчих пошуках, які увінчалися утвердженням в українській поезії нового напряму – «лірика без берегів». У ній повною мірою виявився поетичний талант Анатолія Качана, автора 15 книжок, що здобули визнання як серед юних, так і дорослих читачів.

Вручаючи Диплом лауреата премії «Джури»-2014, Володимир Рутківський назвав Анатолія Качана справжнім поетом-мариністом, якому притаманне неповторне образне мислення, вміння поетичним словом викликати відгук у дитячих душах, передати красу і таїну навколишнього світу прозорими та виразними художніми засобами.

Сам лауреат подякував присутнім на церемонії вручення премії за визнання його творчих пошуків та художніх відкриттів, відзначив також внесок у створення книги «Листи з осіннього саду» художника, лауреата Шевченківської премії Костя Лавра, який на замовлення видавництва «Веселка» створив оригінальні ілюстрації до неї.

Нагадаємо, що премія «Джури» надається за нові високохудожні твори для дітей та юнацтва на історико-краєзнавчу тематику, а також за книжкову графіку та літературно-критичні праці, що мають на меті виховання юних українців у дусі національно-патріотичних цінностей.

На здобуття премії подаються твори великоформатних жанрів (романи, повісті, поеми, цикли поезій та низки оповідань, об’єднані спільною тематикою) для читачів середнього та старшого шкільного віку, а також графічні роботи та літературно-критичні розвідки, що видані у завершеному вигляді впродовж трьох останніх років.

Задля визначення переможця конкурсу створена Рада, до складу якої, крім засновника, увійшли літературознавці Наталя Марченко та Тетяна Щербаченко, письменники Зірка Мензатюк і Анатолій Качан, художник Кость Лавро, поет і видавець Іван Малкович, який одночасно є й директором-розпорядником премії.

Як відомо, першим володарем премії «Джури» став художник-графік Максим Паленко, у творчому доробку якого художнє оформлення кількох десятків літературних видань, підготовлених до друку такими видавництвами як «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» та «Видавництво Старого Лева».

Тарас Головко

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей