Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Значення бібліотеки Дори Доброї

      «… роль Д.Ю. Доброї в царині бібліотечної справи на терені України подібна до ролі і значення Піррона в галузі філософії на терені стародавньої Греції». Тому з повним правом її можна вважати класиком дитячої бібліотечної педагогіки, архітектором бібліотек для дітей, засновницею першої спеціалізованої бібліотеки для дітей в Україні. Адже нічого подібного до моменту відкриття цієї бібліотеки на початку XX ст. в Україні і Європі не існувало. Зважаючи на це, маю велику надію, що історія та доля першої спеціалізованої бібліотеки для дітей та її засновниці не залишить байдужим нікого.

      Зніщенко М. Бібліотека Д. Ю. Доброї: сто років тернистим шляхом до зірок / М. Зніщенко // Національна бібліотека України для дітей : [веб-сайт]. — Режим доступу: http://www.chl.kiev.ua/svit_pdf/sdb_2009-02blok-2.pdf. — Назва з екрана. — Дата звернення: 30.06.15.


 

      Інформаційні й культурні потреби мешканців південної столиці доповнювали безкоштовні читальні, що розміщувалися на Подолі, на вулиці Пушкінській, Тургенєвській. Крім того, функціонували також приватні бібліотеки, серед яких вирізнялася дитяча книгозбірня Дори Доброї.

   «Бібліотеки і кабінети для читання» [Електронний ресурс] // Централізована бібліотечна система Шевченківського району м. Києва : [веб-сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://shevcbs.kiev.ua/?path=0/2/1757/9684&id=10041.— Назва з екрана. — Дата звернення: 30.06.15.

 

   Об «Аптеке для души» современные киевляне вовсе не помнят, история этой библиотеки осталась на страницах архивов так же, как и упоминание о книжном магазине Леона Идзиковского, находившемся на Крещатике, 29… Книжный фон столицы дополняли бесплатные читальни, расположенные на Подоле, улицах Пушкинской и Тургеневской. Кроме того, функционировали и частные библиотеки, среди которых выделялось детское собрание книг Доры Доброй. Киевлянин начала ХХ века имел все возможности для удовлетворения своей «читательской» жажды, независимо от толщины его бумажника. Тогдашние «олигархи» обращались в частные библиотеки, более бедные горожане — в бесплатные читальни. Поэтому дефицита на печатное слово не было.

     Забытые «аптеки для души» [Електронний ресурс] // Polit UA : [веб-сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://www.politua.ru/humanitarian/1410.html.— Назва з екрана. — Дата звернення: 30.06.15.

     Лавриш Ю. Забытые «аптеки для души» / Ю. Лавриш [Електронний ресурс] // День : [веб-сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://korolenko.kharkov.com/2.htm.— Назва з екрана. — Дата звернення: 30.06.15.

 

    Крім Терещенків, у історії України є ще багато імен благодійників, меценатів, які робили свої добрі справи не задля гучної слави. Заможне подружжя Попових відкрило 1887 року у Києві за свій кошт постійну очну лікарню. Протягом першого року її діяльності тут вилікувалося близько 1500 чоловік. Лікарня призначалася винятково для православних. Її історія пов’язана з ім’ям знаменитого хірурга Караваєва, який особисто прооперував до тисячі чоловік. Педагог, бібліотекар і бібліотекознавець Дора Юзефівна Добра на власний кошт відкрила у Києві першу загальнодоступну книгозбірню для дітей і при ній кабінет для читання. Комерсанти, цукрозаводчики й видатні добродійники Ізраїль Бродський і його сини Лазар і Лев внесли свою сторінку в історію благодійництва. Пожертви панів Бродських направлялися переважно на потреби їхніх одновірців. Винятково на кошти Лазаря Бродського відкрився бактеріологічний інститут, за його заповітом Києву залишено півмільйона карбованців на спорудження критого (Бессарабського) ринку. Купець Михайло Дегтерєв після смерті заповідав Києву все своє нерухоме майно і понад 2 млн. у готівці й акціях. Все це ним призначено було для будівництва й утримання богодільні та притулку.

    Сучасне українське підприємництво і благодійність [Електронний ресурс] // Академія. Аналітичний центр : [веб-сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://www.academia.org.ua/?p=389 .— Назва з екрана.

 

    Історичне минуле нашої країни містить чимало прикладів меценатської допомоги закладам і працівникам освіти і культури. Можна пригадати з цього приводу прізвища відомих підприємців Терещенків, Харитоненків, Смирненка, які постійно вносили пожертвування на розвиток освіти і культури, та педагога, бібліотекаря і бібліотекознавця Дори Юзефівни Доброї, яка на власний кошт відкрила у Києві першу загальнодоступну книгозбірню для дітей і при ній кабінет для читання.

      Фандрейзинг у публічних бібліотеках [Електронний ресурс] // Харківська державна наукова бібліотека ім.. В.Г. Короленка : [веб-сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://korolenko.kharkov.com/2.htm.— Назва з екрана.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей