Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Корпоративна взаємодія бібліотек України для дітей у мережевому середовищі

Сучасні бібліотеки для дітей, щоб бути затребуваними користувачами, повинні постійно змінюватися, модернізуватися, надавати свої послуги на якісно новому рівні. Життєдіяльність бібліотеки змінюється за рахунок стрімкої появи нових технологій виробничих процесів і зростаючого масштабу видозмін бібліотечної діяльності. Інформатизація бібліотек сьогодні означає, що вони змінюють свою комунікаційну сутність: виходять з документальної і стають елементом електронної комунікації. Саме тому створення електронних інформаційних ресурсів має тенденцію до розвитку, вони стають своєрідною перепусткою в інформаційне суспільство. Долаючи цифровий розрив в інформаційному просторі, ця робота супроводжується появою нових ідей, розвитком інноваційних проектів, спрямованих на вільний та рівний доступ до інформації, кінцевою метою якого є більш високий та якісний рівень обслуговування користувачів різних вікових категорій. Одне з найважливіших питань, що вирішує бібліотечне співтовариство сьогодні, є взаємодія бібліотек з метою створення єдиного інформаційного простору та надання доступу до спільних інформаційних ресурсів.

Задоволення потреб сучасного користувача на основі оптимального оперативного доступу до бібліотечно-інформаційних ресурсів вимагає координації зусиль для найбільш ефективного функціонування електронних каталогів бібліотек. НБУ для дітей з метою забезпечення раціонального використання інформаційних ресурсів підтримує і процеси взаємодії бібліотек в галузі каталогізування...З 2010 року активно почала діяти «Корпорація бібліотек України для дітей з аналітичного розпису періодичних видань», що на сьогодні об’єднує фахівців 16 бібліотек для дітей, що працюють у програмному середовищі «Марк-SQL». На 1.09.2015 р. спільна база даних об’єднання налічує більше 63400 документів. Бібліотеки-учасниці гарантують першочерговий розпис та вчасну передачу визначених джерел інформації. Кожна з бібліотек передплачує, в середньому, від 50 до 120 назв періодичних видань, з яких до зведеного списку для розпису включається до 90 джерел. Це як дитячі видання, так і фахова періодика для вчителів, вихователів та бібліотекарів. З метою забезпечення коректного представлення даних у форматі MARC21, який використовується в Корпорації, розроблені і погоджені шаблони і правила каталогізування періодичних видань. У бібліотеках чітко дотримуються правил створення записів, регламентованих національними стандартами і вимогами формату. З 1 жовтня 2011 р. в рамках Корпорації відкрито «Віртуальну школу каталогізатора» - програму додаткової професійної підготовки, що включає комплекс навчально-методичних занять. Візитною карткою нашої Корпорації стала сторінка проекту «Проект КОРДБА» на сайті НБУ для дітей [5]. Це інформаційний ресурс, де можна отримати повну інформацію про діяльність і розвиток проекту, наше спільне бачення подальшої плідної роботи, ухвалені рішення та генерування нових ідей.

Джерело:
Дзюба, Н. Корпоративна взаємодія бібліотек України для дітей у мережевому середовищі : з доповіді на ХVІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Короленківські читання 2015. "Бібліотеки, архіви, музеї: інноваційні моделі розвитку"» / Н. Дзюба, В. Красножон // Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка : [веб-сайт]. - Режим доступу: http://korolenko.kharkov.com/conf/Korolenkivska_reading_2015.html. - Назва з екрану.
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей