Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Літературні казки, фентезі


      Керролл Л. Аліса в Задзеркаллі / Л. Керролл ; худож. І. Гаврилова ; пер. з англ. В. Панченко. – Київ : Рідна мова, 2016. – 201 с. : іл.

   Ця книжка з веселими і кумедними малюнками, є продовженням книги «Аліса в країні чудес». На цей раз головна героїня – дівчинка Аліса увійшла у дзеркало і опинилася в Задзеркаллі, де світ становить собою велику шахову дошку, і кожен хід у цій грі є вражаючою несподіванкою.




      Грімм Брати. Казки / Брати Грімм ; літ. пер. К. Кузьменко ; худож. В. Цах (іл.), О. Карпенко (колір). – Київ : Вадим Карпенко, 2016. – 55 с. : іл.

   У багатьох країнах світу досить популярні казки цих відомих на весь світ письменників. Напевно всім вам батьки читали захоплюючі історії про красуню Білосніжку, добродушну і веселу Попелюшку тощо. А до цієї збірочки увійшли повчальні казки, героями яких є як люди так і тварини. Ти зможеш прочитати про Дурника із золотим гусаком, трьох братів-майстрів, красуню Катринельє і Піф Паф Польтри, майстра Пфрима, розумного працівника тощо. Ці історії – вельми повчальні, і більшість з них присвячено доброті, відвазі, винахідливості, хоробрості, честі.



      Бенкс Р. Заворожений палац : казк. повість. Кн. 1. / Р. Бенкс ; пер. з англ. Д. Стельмах. – Київ : Рідна мова, 2016. – 94 с. : іл. – (Таємне Королівство).

   Одного разу три подружки Саммер, Еллі та Жасмин знайшли стару дерев’яну скриньку… І почалося – спочатку до їх кімнати завітали таємничі гості, потім вони потрапили у Таємне Королівство, де королева Злюча заповзялась зіпсувати свято на честь дня народження короля Веселого. Чи врятують свято звичайні школярки?





      Гауф В. Маленький Мук / В. Гауф ; худож. Р. Попський ; пер. з нім. М. Іванов за ред. І. Малковича. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. – 25 с. : іл.

   Діти багатьох країн і народів знають і люблять казки відомого німецького письменника. Він справедливо вважається одним з кращих письменників-казкарів. Головним героєм цієї казки став хлопчик, якого за невеликий зріст у народі прозвали Маленьким Муком. Звідусіль проганяють бідного Мука, та одного разу до його рук потрапляють чарівні туфлі, за допомогою яких він може небачено швидко бігати. Однак така велика удача на перший погляд, стає його прокляттям: заздрісники не сплять...


      Тюхняєва І. Зоки і Бада : посіб. для дітей із виховання батьків / І. та Л. Тюхняєви ; худож. О. Кубишева ; пер. з рос. О. Пилипенко. – Харків : Віват, 2016. – 143 с. : іл.

   Головні герої цієї казки вигадані дитиною істоти – бешкетники-ласунчики зоки та добрий і розважливий чорний Бада. І що ці зоки тільки не вигадували: то вони наварили борщу з меду та солодощів, то вирішили з Бада пошити собі кожухи, то дбаючи про чистоту своїх лапок перед їжею, вони помили, навіть, власну вечерю – шоколад, а одного разу вполювали на другого білого Баду.

   Ізюминкою цієї чудової казки є те, що розповідь ведеться від імені дитини, а яскраві ілюстрації Олени Кубишевої зроблять твоє читання ще цікавішим!


      Пилипенко О. Дуже чемний лемур : захоплива шк. етикету / О. Пилипенко ; худож. О. Курдюмова. – Харків : Віват, 2016. – 79 с. : іл. – (Серія «Мрійники»).

   Це збірка казок-пригод, героєм яких є звичайнісінький на перший погляд лемур-малюк. Він як і всі малюки полюбляє гратися з друзями, смачно попоїсти, та часом не слухатися батьків. Але, щоб він не робив, обов’язково потрапить у халепу, та ще й друзів за собою потягне. А от вийти із таких ситуацій йому щось допомагає, а що саме ти дізнаєшся, прочитавши книжку.



      Вдовиченко Г. Засинай ; Прокидайся : вечірні історії для маленьких ; ранкові історії для маленьких / Г. Вдовиченко ; намал. В. Борігард. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – [40] с. : іл.

   Ця книжечка незвичайна тому, що це – книжка-перевертень. Дві казкові історії написані з одного боку, дві з іншого. Починати читати пригоди про героїв книжки – маленького фольксвагена та ляльки треба з частини «Засинай». Під час прочитання історій для засинання очі починають потроху закриватися і ти починаєш позіхати. А історії для прочитання вранці –дочитуєш і йдеш робити свої повсякденні справи з гарним настроєм.

   Книжка налаштовує на спокійне без остраху сприйняття ночі, а також дає чудовий врівноважений настрій на цілий день.


      Ґаланіна Ю. Літо як літо ; Гінці в Нямаголі : цикл «Акватика» / Ю. Ґаланіна ; пер. І. Андрусяка ; мал. О. Абельчакової і В. Богданюк. – Вінниця : Теза, 2016. – 280 с. : іл. – (Акватика).

   Що робити, якщо ваш друг занедужав дивною хворобою? Точно допомогти його врятувати. Так і головні герої цієї повісті – діти-акватиканці Живчик, Смугастик і Затичка вирішили допомогти своєму другові птеригоплихтові Малюкові. Ввечері потайком від дорослих вони пробралися на корабель, який рушав до Західного моря назустріч неймовірним пригодам!

   До книжки увійшло дві повістинки: "Літо як літо" і "Гінці в Ньямаголі". Книжку виготовлено на якісному книжковому папері, який знижує втому очей від читання.


     Дерманський С. Маляка і Навіжений дракон / С. Дерманський ; мал. В. Богданюк. – Вінниця : Теза, 2016. – 157 с. : іл.

   У місті Драконія, де живуть справжні дракони, якийсь Навіжений дракон викрав бабусю принцеси Маляки. Може бабусю хочуть проковтнути? ЇЇ конче треба рятувати! На допомогу Маляці прийдуть справжні друзі –дракони Драго та Пиптик!

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

     Кузякін К. Кожен може стати принцесою : казки про дівчисько з палацу / К. Кузякін, Є. Доброва ; худож. І. Черняк. – Харків : Віват, 2016. – 79 с. : іл. – (Серія «Мрійники»).

    Казки, які увійшли до цієї збірочки дуже кумедні та одночасно повчальні. Головна героїня – мала дзиґа – Принцеса, чи не щодня вигадує різні капості та розваги. Однак ні її батьки, ні головний Радник Етикетус, ні Звіздар ніяк не можуть її вгамувати. То їй забажалося збирати урожай ананасів з берези, то кататися на велосипеді, а то, навіть, перерахувати всіх принцес і принців… З цією вітрогонкою ти точно не занудьгуєш!


     Волков О. Вогняний Бог Марранів / О. Волков ; пер. Н. Сидорової ; іл. А. Канкави. – Харків : Школа, 2016. – 252 с. : іл. – (Серія «Дитячий бестселер»).

    У Чарівній країні знову неспокійно. Лихий і підступний Урфін Джюс не вгамувався. Цього разу він захопив владу з допомогою Марранів. Але смілива дівчинка Енні, її вірний друг Тім і всі добрі жителі країни повстали проти ворога…




      Гербіш Н. Мандрівки з Чарівним Атласом: Венеція / Н. Гербіш ; намал. Б. Бондар. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 55 с. : іл.

     Герої цієї казки братик Лука та сестричка Терезка, гортаючи атлас, несподівано опинилися у Венеції. Мандруючи її вулицями вони оглянули італійські гондоли, познайомилися з чудовою архітектурою Венеції, смачними місцевими стравами та дізналися про цікаві події міста. А чудові акварельні ілюстрації відомої художниці Богдани Бондар, подарують тобі відчуття справжньої подорожі?


      Матюшкіна К. Снумрики. Чарівний Ґудзик / К. Матюшкіна ; пер. з рос. Н. Іванчук ; мал. авт. – Київ : Рідна мова, 2016. – 191 с. : іл. – (Серія «Прикольний детектив»).

     Снумрики – мешканці Ґудзикового королівства, хоча деякі з них і полюють за ґудзиками та здебільшого це добрі, полохливі звірятка. Вони живуть у затишних будиночках і віддають шану своїй королеві. Та одного разу в гущавині Нитяного лісу з’явився дивний снумрик у чорному плащі і … почалося! Хтось прокрався у валізне сховище, відчинив валізу, і чарівні ґудзики розлетілися світом. Якщо їх не повернути до опівночі, Велика Ґудзиківня перевернеться, а з нею щезне увесь світ снумриків! Хто врятує королівство?


      Нордквіст С. Різдвяний гном / С. Нордквіст ; пер. зі швед. Г. Кирпи. ; худож. оформ. авт. – Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2016. – 128 с. : іл. – (Серія «Пригоди Петсона і Фіндуса»).

      Це книжка про цікаві та кумедні пригоди дідуся Петсона і його котика Фіндуса. Фіндус – головний герой казки – не такий як інші коти, він вміє розмовляти. Фіндус, як і діти, мріє про гнома з різдвяними подарунками, адже невдовзі Різдво. Але до котів гноми не приходять. Петсон – дідусь котика, відчував, що якщо гном не прийде, Фіндуса охопить відчай і Різдво буде зіпсоване. Дідусь просто змушений придумати для нього якого-небудь гнома. Але як це зробити?

Склади пазл "Різдвяний гном"


      Винник Т. Відлуння нашої хати / Т. Винник ; худож. К. Коляджин. – Чернівці : Букрек, 2015. – 65, [5] с. : іл.

      А чи знаєш ти, хто такий хлопчик-відлуння? Головна героїня цієї повісті дівчинка Даринка не тільки познайомилася, а ще й потоваришувала з таким хлопчиком-відлунням на ім’я Талалайко. З ним не занудьгуєш. Разом вони заблукали у лісі, перемогли страшного вовка та істоту на ім’я Пек. А ще Талалайко – це джерело народної мудрості, він знає багато-пребагато приказок.
      Ця цікава історія насичена гумором та народною творчістю, що робить процес читання цікавим, захоплюючим та повчальним. А наприкінці видання містяться ігрові сторінки із вправами на уважність та кмітливість.


      Вайльд О. Кентервільський привид / О. Вайльд ; худож. Є. Чистотіна ; [літ. переказ О. Пилипенко] ; дизайн обкл. І. О. Цибань. – Харків : Віват, 2015. – 63 с. : іл. – (Світ чарівних казок).

      Це фантастичне оповідання про звичайнісіньку англійську заможну родину, що купила собі маєток із замком. А цей замок їм дістався із страшним привидом. Та нові господарі про це навіть і не здогадуються. Страшні завивання ночами, криваві плями на підлозі у бібліотеці, брязкання ланцюгами. Хто встоїть проти таких страшних випробувань? Як відреагували нові мешканці на привида?

Розв'яжи ребус


(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)



       Дронова К. Сузір’я казок та розповідей / К. Дронова. – Київ : Гамазин, 2014. – 62 с. : іл.

      До збірочки увійшли одинадцять коротеньких чарівних казок, які вчать доброті, взаємодопомозі, справжній дружбі та щирим почуттям. А прикрашені вони яскравими ілюстраціями Ольги Скоробагатової.




       Лірник С. Казки Лірника Сашка / С. Лірник ; іл. Коршунова І. – Київ : Зелен. пес, 2014. – 71 с. : іл.

      До цієї збірочки увійшли авторські фентезійні байки-жахасики, казки-думи на будь-який смак, із неодмінними повчальними елементами: селянський побут –тісно переплітається із потойбічними витребеньками; веселощі – із зажурою; любощі – з підступом; звитяга – з мудрістю, а козацька слава котиться громами понад тією напоєною дивами землею. На додачу книжку прикрашають 30 високохудожніх ілюстрацій, які не поступаються сучасним західноєвропейським анімаціям об’ємністю й образністю вигадки, азійським – зображенням почуттів та символічністю.


       Людкевич М. Ярко і змій Головастик / М. Людкевич ; намал. М. Шутурма. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 59 с.: іл.

      Годі тільки повірити у свою мрію – і світ навколо набуде яскравих барв, наповниться чудернацькими пригодами. Не вірите? Тоді сміливо перегортайте сторінку і знайомтеся із Ярком та його повітряним змієм Головастиком. Ця мужня й весела команда розповість вам про те, як вони разом літали в космос, творили індіанський світ і навіть шукали спільну мову із драконом. А віра в себе – всьому голова!


       Дерманський С. Крамничка тітоньки Мальви / С. Дерманський ; худож. Р. Попський. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. – 55 с. : іл.

      В одному невеликому містечку, напередодні Різдва, двоє негідників – пан Крук та його господиня Мряка, забирають у мешканців їхні душі. В місті запанувала тиша, з осель зникли радість і сміх. Що робити, адже злочинці ось-ось запанують в усьму світі? Та їм протистоять маленький хлопчик-сирота Тишко та майже чарівниця тітонька Мальва. Чи вдасться їм врятувати Різдво? Читай, і ти про все дізнаєшся! Цей динамічний, сповнений пригод та несподіванок сюжет захопить тебе з перших сторінок.



       Різдвяні казки / переказ В. Наливаної. – Київ : Країна Мрій, 2014. – 71 с. : іл.

      Різдво – це свято, сповнене усіляких див. Кожному дорослому й дитині хочеться вірити, що з настанням Різдва всі труднощі зникнуть. Про це і розповідають ці шість чарівних різдвяних історій. Коли ти їх прочитаєш, то дізнаєшся, кому прийшли на допомогу маленькі ельфи, хто врятував цілу родину від злих тролів, чи зрадіють люди, якщо щодня буде Різдво тощо.


       Нестайко В. Чарівні казки : Новорічний детектив, або Ковалі Щастя ; Чорлі / В. Нестайко ; іл. В. Дунаєвої. – Київ : Країна Мрій, 2014. – 71 с. : іл.

      До цієї книжечки увійшло дві казки. У першій – лихий чаклун Зландій викрадає у Ковалів Щастя чарівний мішок зі щастинками-золотинками, і тепер діти не отримають подарунків від Діда Мороза. Та чи здійсниться злодійський план, коли за справу взявся досвідчений детектив Бровко Барбосович? У другій – злий чаклун Бридакус перетворив обличчя нареченого принца Орландо на орлину голову, і це у переддень весілля. Хто ж допоможе Орландо?



      Нові казки під подушку / від друзів «Львівської хвилі». – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. – 55 с. : іл.

      До збірочки увійшли вісім чарівних різдвяних історій, розказаних знаними й улюбленими ведучими радіо «Львівська Хвиля» та їхніми друзями : Андрієм Антонюком, Сашком Лірником, «Піккардійською Терцією», Наталкою Карпою, гуртами «Патриція» та «Антитіла» тощо. Прикрашені історії яскравими ілюстраціями семи художників, кожному з яких притаманний свій стиль і своє відчуття дива. Ця збірочка стане гарним приводом посидіти в родинному колі затишним зимовим вечором і, бодай на трішки, поринути в казку.


      Дерманський С. Чудове Чудовисько і Погане Поганисько : казк. повість / С. Дерманський ; обкл. І. Сулима. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 287 с.

      У країні Чудовиськ з’явилося Погане Поганисько і все пішло шкереберть. По вулицях Києва ходять групи озброєних людей в чорних уніформах, вони хапають містян і саджають у чорні мікроавтобуси. Серед захоплених опинився і Вова, брат головної героїні Соні. Чи подолає дівчинка зі своїм другом Чудовиськом Чу абсолютне зло, рятуючи друзів? Твір написаний просто і легко, насичений гумором і дотепами.




      Малик Г. Незвичайні пригоди Алі : повість у 3 кн. / Г. Малик ; худож. Г. Олійко. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. – 223 с. : іл.

      Герої цієї трилогії – твої ровесники. Аля та її друзі потрапляють до світу загадкової країни, мешканці якої не звичайні люди, а недоладяни, абияки, сяк-таки та якоськи. На друзів чекає безліч смертельних небезпек. Чи зможуть вони потрапити додому? Адже хто в цю країну потрапляє, лишається в ній назавжди.



      Нестайко В. В країні Місячних Зайчиків : казк. повісті / В. Нестайко ; худож. О. Воронкова. – Київ : Країна Мрій, 2014. – 71 с. : іл.

      Головній героїні першої повісті Ганнусі (скорочено Нуся) наснився дивний сон: маленький дідок в червоному капелюсі плачучи звернувся до неї за допомогою, однак, не договоривши, зник. Треба негайно його знайти! Ганнуся вночі вирушає до країни Місячних Зайчиків, де починаються справжні пригоди.

      У другій казці події розгортаються навколо лісової школи. Пан Морок, Баба Яга і Бабай вирішили налякати учнів школи, щоб вони не відвідували її, адже хто не вчиться – той всього боїться. Що з цього сталося, ти дізнаєшся, прочитавши цю казку.


      Найкращі казки : Грімм. Андерсен. Перро. Гофман. Гауф : зб. казок / худож. О. П. Радченко [та ін.]. – Харків : Пегас, 2014. – 223 с. : іл. – (Золота колекція).

      У збірці вміщено відомі всім з дитинства чарівні казки найзнаменитіших європейських письменників : Г. К. Андерсена – «Гидке каченя», «Дюймовочка», «Снігова королева» тощо; Ш. Перро – «Червона Шапочка», «Кіт у чоботях», «Подарунки феї», «Попелюшка» тощо; Я. Грімм та В. Грімм – «Рампунцель», «Пані Метелиця», «Біляночка та Зоряночка» тощо; В. Гауфа – «Маленький Мук», Е. Т. А. Гофмана – «Лускунчик і Мишачий король».


      Ткачук Г. Вечірні крамниці вулиці Волоської / Г. Ткачук ; худож. Н. Пастушенко. – Київ : Темпора, 2014. – 122 с. : іл.

      У В Києві на Подолі, на вулиці Волоській є вечірні крамниці власники яких не люди, а птахи та тварини – ворона Васса, білка Рататоск. Майже щодня до них заходять дивні відвідувачі – кіт Роман (власник нерозмінної монети), голуб-художник (з чарівним пензлем) та інші. Кожна з крамниць має свою таємницю, свою магію, забезпечену магічними артефактами. Одного разу ці артефакти викрали… Прочитай книжку, а потім придумай свою версію її закінчення.



 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей