Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Участь Національної бібліотеки України для дітей у VIII Бібліотечному конгресі у Лейпцигу

       Національна бібліотека України для дітей попри воєнний стан і виклики, які постали перед адміністрацією і бібліотекарями, продовжує свою професійну діяльність у міжнародній площині.

       Завідувач відділу документів іноземними мовами Ольга ДУБОВА взяла участь у VIII Бібліотечному конгресі у м. Лейпциг, що відбувався із 30 травня до 2 червня 2022 року. Ґете-Інститут у Києві приймав заявки на участь у конгресі серед партнерської мережі, і 6 бібліотекарів українських бібліотек, серед яких і НБУ для дітей, змогли взяти участь у конгресі, пройшовши відбір Ґете-Інституту в Мюнхені та асоціації Бібліотека і Інформація Німеччини (BID). Спеціальним гостем програми цього року була Чеська республіка як новий член асоціації BID. Всього конгрес відвідало 3000 учасників.

       Під час конгресу на чотирьох поверхах демонструвалися стенди з сучасними бібліотечними технологіями, які представляли розробники, працівники у сфері ІТ, видавці та дизайнери. На вулиці гостей чекали чотири бібліобуси, які належать бібліотекам різних федеральних земель Німеччини.

       Ольга ДУБОВА під час загальної сесії «Українські бібліотеки під час війни», що відбулася 1 червня, виступила з презентацією англійською мовою (ця сесія входила до міжнародної програми) на тему «Бібліотеки України для дітей: працюємо під час війни», під час якої розповіла про функціонування спеціалізованих бібліотек для дітей, Асоціацію працівників дитячих бібліотек і роботу Української секції ІВВY. Було окреслено роботу спеціалізованих бібліотек для дітей під час воєнного стану й ті проблеми, перед якими постали бібліотеки: як залишитися безпечним місцем для дітей навіть під час війни. Також закликала допомогти у створенні комфортного прихистку на випадок повітряної тривоги, подякувала за роботу європейських бібліотек з українськими дітьми-біженцями та наголосила на необхідності співпраці у культурній сфері задля тих дітей, які залишилися в Україні.

       Тема української культури, українського спротиву і роботи бібліотек, а особливо дитячих, дуже зацікавила європейських бібліотекарів.

       Наприкінці української сесії глядачі аплодували стоячи, виражаючи повагу до усіх українських бібліотекарів, які попри війну продовжують працювати.

       На двох німецьких радіоканалах «Німецьке радіо» і «Німецьке радіо культура» вийшло інтерв'ю з українськими бібліотекарями — учасниками конгресу (англійською мовою).

       У особистій розмові Ольга Дубова продемонструвала директору Ґете-Інституту міста Мюнхена Сабіні Реддель презентацію, в якій висвітлені напрацювання нашої бібліотеки з популяризації німецької літератури.

       Генеральний директор Національної бібліотеки м. Лейпцига Міхаель Фернау провів екскурсію бібліотекою, з великою любов'ю розповідаючи про колекції книжок, історію бібліотеки від її започаткування до сьогодення. Також вразила своєю пишністю й будівля, яка поєднує у собі кращі зразки дизайну від стилю модерн до надсучасних технологій.

       Про перебіг подій на конгресі, цікаві ідеї і нові технології детальніше буде описано у професійному журналі «Бібліотека у форматі Д».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей