Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Круглий стіл «Дитяча книга в Україні»

     30 січня у Національній бібліотеці України для дітей за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України відбувся круглий стіл «Дитяча книга в Україні», під час якого ініційовано започаткування Дня дитячої книги в Україні.

     У круглому столі взяли участь: Олександр ТКАЧЕНКО, міністр культури та інформаційної політики України; Ростислав КАРАНДЄЄВ, перший заступник міністра культури та інформаційної політики України; Євген ЛАВРО, керівник експертної групи з релігій та етнополітики Директорату соціокультурного розвитку МКІП; Федір ШАНДОР, академік Національної академії наук вищої освіти України, член-кореспондент Академії політичних наук України, професор Ужгородського національного університету; Людмила ЩЕКУН, завідувач сектору видавничої справи Державного комітету телебачення та радіомовлення України; Олена КОТУСЕНКО, головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України; Микола ТОМЕНКО, засновник Благодійної організації «Фонд Миколи Томенка «Рідна країна»; Олександр АФОНІН, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів; Олексій КОНОНЕНКО, директор Національного видавництва дитячої літератури «ВЕСЕЛКА», письменник; Віктор ЗЕЛЕНСЬКИЙ, директор Видавництва «АВІАЗ»; Світлана ТАРАТОРІНА, представник видавництва «VIVAT», українська письменниця; Ганна БУЛГАКОВА, головний редактор видавництва «РАНОК»; Олена РИЖКО, доцент кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Марія МОРОЗЕНКО, письменниця, голова Київської організації Національної спілки письменників України; Зірка МЕНЗАТЮК, українська дитяча письменниця; Анатолій КАЧАН, український поет; Леся ВОРОНИНА, українська письменниця; Тетяна СТУС, головний редактор видавництва дитячої пізнавальної літератури «МАЛА АКАДЕМІЯ».

     Модератор круглого столу — Алла ГОРДІЄНКО, генеральний директор НБУ для дітей, подякувала усім, хто долучився до круглого столу, хто сьогодні розуміє беззаперечну роль дитячої книги та дитячого читання у формуванні інтелектуально розвиненої нації. Відзначила, що суспільство і влада консолідуються у вирішенні питань дитячої книги та читання, розуміючи, що це на часі, та зауважила, що багато уваги приділяється дитячій книзі та бібліотеці на державному рівні — модернізується законодавча база у цьому напрямі, що свідчить про зацікавленість держави у промоції української дитячої книги, підтримці та розвитку дитячого читання. А також оголосила ім’я лауреата Всеукраїнської премії імені Всеволода Нестайка 2022 року. Ним став письменник Віталій ЗАПЕКА з книгою «Полінка» (видавництво «VIVAT»), який нині захищає Україну в лавах ЗСУ.

     Олександр Ткаченко, вважаючи ідею запровадження Дня дитячої книги в Україні надзвичайно слушною і нагальною, пообіцяв усіляку підтримку Міністерства в її реалізації, розробці Державної цільової програми підтримки дитячої книги та читання в Україні.

     Ростислав Карандєєв зазначив, що громадська ініціатива щодо наповнення календаря ще однією гарною датою – Днем дитячої книги в Україні – надзвичайно актуальна. Адже є речі, які навіть в умовах війни відкладати не можна. Серед них – увага до дітей, турбота про їхній розвиток і самоствердження. І саме сьогодні, в час повномасштабної агресії, коли потреби дітей загострилися, держава надасть потужну підтримку щодо наповнення книжкового ринку літературою для дітей та промоції дитячого читання. Схвально відгукнувся чиновник і на ініціативу створення Асоціації творців дитячої книги в Україні.

     Федір Шандор, безпосередній ініціатор започаткування Дня дитячої книги в Україні, доєднавшись до зібрання онлайн із гарячої точки на фронті, наголосив, що ЗСУ воюють не лише за територіальну цілісність України, а й за українську дитячу книгу і українську культуру.

     Микола Томенко, великий друг бібліотек для дітей, порушив надважливі проблеми закриття бібліотек у територіальних громадах, перегляду державної політики щодо домінанти цінностей у суспільстві, підвищення ролі соціальної реклами книги і читання, поширення моди на читання, визначальної ролі історії України у формуванні національної ідентичності.

     Олександр Афонін занепокоєний станом книговидання в Україні, адже у 2022 році було видано лише 800 назв дитячих книг сумарним накладом 1,5 млн примірників, що в рази менше попередніх років. Величезну проблему становить і відсутність видань нових сучасних підручників для школярів. Такі тенденції надзвичайно невтішні. Найголовніший ресурс держави – це люди, а освічена, розумна, мудра і незалежна людина починається з книги.

     Олексій Кононенко, схвалюючи і підтримуючи всі починання і пропозиції, серед іншого запропонував оголосити 2024 рік — Роком дитячої книги в Україні.

     Анатолій Качан, як і всі письменники, занепокоєний, що у шкільній програмі є багато низькопробних творів, у яких дитина не зможе знайти правильні орієнтири та опору в житті.

     Марія Морозенко, долучившись до обговорення, порушила питання про необхідність осучаснення та підняття престижу Державної премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей, велику потребу в перекладній літературі та наукових дослідженнях і розвідках щодо авторів дитліту.

     Леся Воронина, перебуваючи у Вроцлаві, розповіла як популяризує українську книгу у Польщі, наголосила на тому, що українська книга зберігає зв’язок з Батьківщиною, формує українську ідентичність.

     Учасники круглого столу підтримали Громадську ініціативу до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо оголошення 30 січня — Днем дитячої книги в Україні. Встановлення та подальше щорічне відзначення Дня дитячої книги в Україні сприятиме промоції української дитячої книги, підтримці й розвитку дитячого читання; підтримці видавців та авторів, вивченню та дослідженню дитячої книги і читання, а також – приверненню уваги до українського книговидання та літератури, підтримки видавництв, книгарень та дитячих бібліотек, поповненню бібліотечних фондів.

     З метою реалізації громадської ініціативи щодо оголошення 30 січня Днем дитячої книги в Україні, учасники заходу запропонували розробити та прийняти до кінця 2023 року загальнодержавну програму підтримки дитячої книги, в якій передбачити видання антології українських дитячих творів; заходи з популяризації української дитячої книги та читання в Україні; промоцію творів українських авторів за кордоном, у тому числі шляхом надання грантів на переклади творів українських дитячих письменників іншими мовами; соціальну рекламу дитячої книги та читання; державну підтримку на екранізацію творів українських дитячих письменників та багато ін.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей