Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Гаєвський Микола Степанович

Прізвище, ім’я, по батькові     

найбільш вживане

Гаєвський Микола Степанович

псевдоніми

-

криптоніми

-

Роки життя

дата народження

-

дата смерті

-

Географічний аспект

місце народження

-

місце смерті

-

місця перебування

-

Увійшов в коло дитячого читання

Письменник

Письменник

Основні дефініції щодо постаті

Нагороди, звання, відзнаки     

Літературознавчі статті

Матеріали з Інтернету:

Образ Гаєвського Миколи – головного героя роману «Ніч і день», написаний Володимиром Гжицьким

Гжицький В. Ніч і день [Електронний ресурс] : роман / В. Гжицький // Всеукраїнський часопис для розумних та небайдужих : [вебсайт]. — Режим доступу https://sites.google.com/a/vox-populi.com.ua/newspaper/rubriki/istoria/zlocini-nkvd/nicidencastinaiavtorgzickijvolodimir (дата звернення: 14.03.2023). — Назва з екрана.

У фондах НБУ для дітей:

Марочко В. Репресовані педагоги України: жертви політичного терору (1929–1941) / В. Марочко, Х. Гьотц. – Київ : Науковий світ, 2003. – 302 с. – [С. 187–193].

У фондах відділу рідкісних та цінних видань  НБУ для дітей:

 Книги

Гаєвський М. Хариндя : повість / М. Гаєвський. — Харків ; Одеса : Молодий більшовик, 1931. — 156 с. : іл. — (Повісті та романи для дітей).

Періодичні видання

Василева пригода / М. Гаєвський // Червоні квіти. — 1927. — № 1.

Іконографія

Біографічна довідка

«…Чоловіка звали Миколою Степановичем Гаєвським. За свої тридцять п'ять років він був учнем, студентом, воїном, робітником у млині, службовцем і, нарешті, письменником. Така його біографія. Коротка, але чесна. Його любили читачі, шанували товариші, а от зараз їде на далеку Північ, у табір для в'язнів, обвинувачений у злочинній діяльності проти держави і засуджений на десять років важких фізичних робіт»*.
Роман «Ніч і день» (1963) відомого українського письменника Володимира Зеноновича Гжицького (1895 – 1973). Романи «Великі надії» і «У світ широкий», головний герой яких – представник народної галицької української інтелігенції Гаєвський – опинився у коловороті великих політичних подій першої половини XX століття, не уникнув він і репресій 30-х років. Про цей драматичний період в історії суспільства і особистому житті героя йдеться у романі «Ніч і день», який є завершальною частиною трилогії.
* Джерело: Всеукраїнський часопис для розумних та небайдужих : [вебсайт]. — Режим доступу: https://sites.google.com/a/vox-populi.com.ua/newspaper/rubriki/istoria/zlocini-nkvd/nicidencastinaiavtorgzickijvolodimir

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей