Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Проблемно-цільове навчання «Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках»

     24-28 квітня 2023 року Національна бібліотека України для дітей спільно з Центром неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв провели в онлайн-форматі проблемно-цільове навчання для завідувачів відділів довідково-інформаційного обслуговування обласних бібліотек для дітей та центральних міських бібліотек ЦБС для дітей.

     Під час навчання розглядалися різні аспекти бібліографічної діяльності та популяризації читання.

     Під час семінару-практикуму «Видавець-бібліотека-читач: модерні форми співпраці щодо промоції книги для дітей і юнацтва та дитячого читання» відбулася онлайн-зустріч із директором видавництва «Час майстрів» Олегом Симоненком та представниками видавництва «Vivat» Світланою Тараторіною і Оленою Рибкою. Саме в цих видавництвах були надруковані дитячі книги, які стали лауреатами Всеукраїнської літературної премії імені Всеволода Нестайка. Йшлося про найцікавіші книги і новинки від видавництв та співпрацю з бібліотеками у популяризації кращих сучасних дитячих видань.

     Учасники навчання мали можливість долучитися до лекції-інтерактиву «Канон української книжки для дітей та юнацтва доби незалежності», проведеної Тетяною Качак, доктором філологічних наук, професором кафедри фахових методик і технології початкової освіти Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

     Під час тренінгу, що провів доцент кафедри інформатики та обчислювальної техніки Інститут післядипломної освіти Національного університету харчових технологій Андрій Ярковий, слухачі дізналися про використання бібліографічного контент-менеджера ZOTERO в роботі бібліотек.

     Пізнавальною для бібліографів була доповідь Оксани Петренко, молодшого наукового співробітника відділу стародруків та рідкісних видань Інституту книгознавства НБУВ, кандидата історичних наук, яка розповіла про систему стандартів із бібліотечної та видавничої справи в Україні та висвітлила особливості бібліографування видань для дітей.

     Також перед учасниками навчання виступили провідні фахівці НБУ для дітей.

     Валентина Красножон, завідувач відділу довідково-інформаційного обслуговування, акцентувала увагу на сучасному стані читацьких уподобань дітей згідно підсумків Всеукраїнського дослідження «Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання», озвучила аспекти бібліографічної діяльності НБУ для дітей за останнє триріччя.

     Наталя Марченко, провідний бібліограф науково-бібліографічного відділу, кандидат історичних наук, представила огляд вітаїстичних дитячих видань останнього десятиліття та української класики у терапевтичному читанні дітей у нинішніх умовах війни.  

     Наталія Невмержицька, завідувач відділу обслуговування дітей середнього і старшого віку та організаторів дитячого читання, у своїй презентації озвучила онлайн-ресурси, які можуть бути використані у роботі з популяризації книг та читання.  

     Наталія Загоруйко, завідувач відділу формування та зберігання документних ресурсів, у своєму виступі «Актуалізація фондів бібліотек для дітей в умовах сучасності» наголосила на актуалізації бібліотечних фондів, відповідно до рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України,  на внесенні змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та до Закону України «Про видавничу справу», ознайомила присутніх із Порядком виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 р. № 590 (зі змінами).

     Наталя Турчин, завідувач відділу рідкісних та цінних видань повідомила про цікаві електронні ресурси, створені на основі книг із фонду відділу.

     Надія Загайна та Оксана Тіхненко, головні бібліографи науково-бібліографічного відділу, виступили з аналітичним оглядом рекомендаційних бібліографічних посібників та електронних ресурсів, які підготували фахівці обласних бібліотек для дітей за останні три роки.

     Жанна Кунцяк, завідувач відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого віку, поділилася практичним досвідом щодо використання бібліографічних видань у роботі з читачами.

     Олена Кислова, завідувач сектору бібліотечної реклами під час професійного спілкування розповіла про належне оформлення та представлення інформації в соціальних медіа.

     У рамках проблемно-цільового навчання відбувся круглий стіл «Формування електронних інформаційних ресурсів у корпоративному середовищі», на якому обговорювався сучасний стан та перспективи розвитку діючих корпоративних проєктів НБУ для дітей.

     Завершилося навчання презентаціями з досвіду роботи бібліотек, що висвітлюють нові формати бібліографічної практики.

     Всі учасники навчання отримають Сертифікат та доступ до презентацій.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей