Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Коротка історія виникнення танцю

     Танець супроводжує людство з давніх часів. Побутові, ритуальні, сценічні танці всіх народів світу донині мають глибоке сакральне значення. Танець — це жива мова тіла, що висловлює найглибші емоції за допомогою ритмічних рухів.

     Танець нерозривно пов'язаний із музикою. Становлення хореографічного мистецтва — результат еволюції всієї культури.

     Танець споконвіку допомагав спілкуванню людей. Перші танці зародилися ще у кам’яному віці разом із музикою та співом. Їх і донині можна побачити у віддалених куточках світу, яких досі не торкнувся стрімкий прогрес цивілізації, наприклад, у центральній Африці чи джунглях Південної Америки.


     Одна з перших письмових згадок про танець належить античному письменнику Гомеру. У його «Іліаді» описується «chorea» (хоровод, або пляска). Хоча без сумніву греки танцювали ще задовго до Гомера, оспівуючи цей вид мистецтва у народній творчості.

     Та з часом танці трансформовувалися у звичайну форму розваги. На Сході чималої популярності набули танці живота, у Давньому Римі повагою користувалися військові танці римських вояків, у багатьох народів були чисельні ритуальні танці — подяка богам за гарний врожай.

     У різних країнах танці набували неповторних особливостей та ставали одним із головних елементів культури. Зараз існує безліч видів танців, а щоб охопити всі, мабуть, треба писати величезну енциклопедію.

     У Середньовічній Європі, у країнах, що прийняли християнство, були широко поширені фарси — комедійні вистави зі співами і танцями. Вельможі запозичили у народу його розваги — прекрасні дами та лицарі водили своєрідні хороводи.


     Але найзначимішим та найважливішим для танцювальної культури став «феодальний» етап розвитку. Саме у часи феодалізму бали, маскаради та народні танці зробили дуже великий крок у майбутнє. Культура танцю постійно розвивалася, з'являлися нові стилі та рухи.

     На сьогодні танець — це естетична форма дозвілля, що по праву можна назвати «розвинутою» та «просунутою». Балети, дискотеки, народні, класичні танці, хіп-хоп, степ і багато інших популярні нині й користуються колосальним попитом.

     Танець — це не тільки вид мистецтва, а ще й засіб розваги, комунікації та активного відпочинку.

     Більше інформації про історію танця та інші види мистецтва ви можете дізнатися у відділі мистецтв.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей