Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Конкурс на кращі книги для дітей з інвалідністю

      IBBY оголошує початок відбору книг для участі у міжнародному конкурсі «Найкращі видання для дітей з інвалідністю» на 2025 рік.

      Серед запропонованих номінантів Національною секцією IBBY буде обрано до 12 книг, які візьмуть участь у міжнародному відборі та матимуть шанс представляти Україну в тематичному каталозі, укладеному спеціальним журі IBBY. Цей перелік є одним зі способів популяризації інклюзивної книги для дітей та про дітей з інвалідністю і буде представлений під час Болонського книжкового ярмарку дитячої книги навесні 2025 року.

      Подані книги мають відповідати критеріям однієї з двох категорій:

      1. «Доступні формати» — книги, мета яких зробити читання доступним для кожного завдяки системам і дизайну оформлення (шрифт Брайля, жестова мова, графічні символи або тактильні формати), а також книги, написані для дітей з урахуванням особливостей розвитку та/або із застосуванням QR-кодів та доповненої реальності. У книзі не обов’язково має висвітлюватися тема інвалідності.

      2. «Зображення інвалідності» — книги, що розповідають про людей з інвалідністю, а саме: порушеннями фізичного та/чи психічного розвитку, порушеннями розвитку коґнітивних навичок (наприклад, труднощі у навчанні), людей із нейрорізноманіттям; слабочуючих, нечуючих та інших. Організатори відбору зазначають, що книги про дитячі травми, які не призводять до хронічної інвалідності, у цій категорії розглядатися не будуть.

      Надсилайте ваших номінантів до 15 березня 2024 року через форму

      Питання щодо участі у Конкурсі приймаються за адресою: ua_ibby@ukr.net

      Довідка. Кожні два роки експерти, які працюють з Колекцією IBBY для молодих людей з інвалідністю, відбирають найкращі видання з усього світу, які написані для дітей з інвалідністю та про них. IBBY просуває книги на міжнародному рівні, щоб підкреслити важливість до ступних форматів та репрезентації людей з інвалідністю.

      Відібрані книги публікуються у спеціальній добірці на сайті IBBY, а також зберігаються у Публічній бібліотеці Торонто. Фізичні екземпляри представлені на пересувних книжкових виставках по всьому світу та рекомендуються до читання як кращі зразки інклюзивної літератури для дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей