Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Пісенна дорога життя

         До 100-річчя від дня народження українського співака Олександра Таранця у відділі мистецтв для школярів відбулася музична година. Народний артист України, відомий камерний співак Олександр Таранець славився колоритним ліричним баритоном. Ще за часів навчання в консерваторії у класі легендарного І. Паторжинського став солістом Української державної естради, згодом Укрконцерту. Репертуар співака налічував понад тисячу пісень і був багатий на твори українських композиторів та українські народні пісні. Плідно співпрацював співак із композиторами П. Майбородою, О. Білашем, І. Шамо та поетами А. Малишком, М. Ткачем, Д. Луценком. Олександр Білаш свого часу казав: "У співака повинен бути голос та індивідуальність. Тільки якщо артист пропустить пісню крізь своє серце, вона знайде відгук у слухачів". Саме таким артистом був Олександр Таранець. Пісні були усім його життям. Поет М. Ткач, автор слів "Ясени", "Прилетіла ластівка", «Марічка» згадував, що усі композитори і поети прагнули, щоб першим виконавцем їхніх пісень був Олександр Таранець.

         Діти занурилися в атмосферу української ліричної пісні ХХ століття, переглядаючи уривки з кінофільму «Літа молодії» із «Піснею про рушник» та з кінофільму "Роман та Франческа" із піснею «Впали роси на покоси». Читачі дізналися про життєвий і творчий шлях митця та подивилися документальні кадри спогадів його дружини Алли Таранець. Вона згадує: «Співав, як відчував, — трепетно, щиро, душевно. Дихав цією мелодією, жив нею. Любив спілкуватися зі слухачами. А концерти свої закінчував словами: «Нехай вам доля стелиться рушничком! Хай щастить вам і в полі, й у дорозі, й на хатнім порозі». Із захопленням читачі слухали пісні, що справді стали народними, бо й понині співаються у родинному колі: «Прилетіла ластівка», «Ясени», «Пісня про тополі», «Пісня про щастя», «В лузі при долині», «Тихо над річкою», «Тільки в Києві», «Моя стежина». Олександр Таранець здобув заслужену славу першого виконавця багатьох «золотофондових» українських пісень. У його першоспіві на весь світ лунали українські пісенні шедеври.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей