Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Проблемно-цільове навчання «Документні ресурси: практичні аспекти та виклики сьогодення»
(08-19 квітня 2024 р.)
Категорія: завідувачі відділів комплектування, обробки та зберігання фондів обласних бібліотек для дітей,
Центральних міських бібліотек ЦБС для дітей

     8-19 квітня 2024 року Національна бібліотека України для дітей спільно з Центром неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв провели в онлайн-форматі проблемно-цільове навчання за модулем «Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках» завідувачів відділів комплектування, обробки та зберігання фондів обласних бібліотек для дітей, Центральних міських бібліотек ЦБС для дітей.

     Проблеми та здобутки у видавничій справі обговорювались учасниками круглого столу «Видавництва України: втрати, загрози, перспективи та здобутки». Про роботу харківських видавництв у реаліях сьогодення розповіли комерційний директор видавництва «Ранок» Євген Олександров та представниця видавництва «Віват» Надія Кузинська. Книги тернопільського видавництва «Навчальна книга – Богдан» представили письменники Оскамитка Блажевська та Іван Андрусяк. Директор видавництва «Ліра-К» Віталій Зарицький розповів про нові професійні видання, які вийшли у видавництві на допомогу бібліотекарям. Під час круглого столу слухачі також познайомилися з нещодавно створеними видавництвами «Ще одну сторінку» та «ФАСТБІНД Україна». Більш детально про нові видавництва України, що з’явилися протягом останніх років, учасники дізналися з оглядової презентації Наталії Загоруйко «Знайомимося з новими видавництвами».

     Роман Рущенко, заступник директора Українського інституту книги, ознайомив з програмами підтримки бібліотек від Українського інституту книги (УІК). Сергій Опанасенко, начальник відділу цифрової трансформації УІК, розповів про функціональні можливості електронного каталогу «Книжки на ринку».

     Професійний тренінг «Актуальні питання збереження документних ресурсів», проведений фахівцями Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського (НБУВ), присвячений розвитку системи зберігання бібліотечних фондів та обліку документів. Організаторам та слухачам були корисними фахові виступи та практичні поради директора Інституту бібліотекознавства НБУВ, кандидата історичних наук Ольги Василенко, заступника генерального директора з наукової роботи НБУВ, кандидата історичних наук Юрія Ковтанюка, завідувача відділу теорії та історії бібліотечної справи Інституту бібліотекознавства НБУВ, кандидата історичних наук Олени Яковенко, молодшого наукового співробітника відділу наукових технологій збереження фондів НБУВ Людмили Куяви.

     Професійна консультація «Електронна бібліотека: вимоги часу», надана завідувачем відділу електронної бібліотеки Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого Анною Микитенко щодо функціонування електронних бібліотек, сподіваємося, призведе до збільшення відвідування ресурсів та розширить коло дитячих бібліотек у всеукраїнських корпоративних проєктах.

     Лекцію «Сучасні актуальні нові поняття та їх класифікація за УДК» прочитала Валентина Муравйова, завідувач відділу класифікаційних систем Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», представник України в Консультативній раді Консорціуму УДК. Наголошувалося на дотриманні авторських прав щодо використання таблиць, організації пошуку за УДК у вебкаталогах бібліотек, співпраці з Консорціумом УДК.

     Про наукові інформаційні ресурси на підтримку діяльності дитячих бібліотек розповіла Людмила Коновал, кандидат наук із соціальних комунікацій, завідувач відділу технологій електронного науково-інформаційного обслуговування НБУВ. Особливості сучасного періоду формування документних ресурсів окреслила Галина Перепелицина, завідувач відділу формування документних ресурсів НБУ ім. Я. Мудрого. Ярослава Хіміч, кандидат історичних наук, доцент кафедри артменеджменту та івент-технологій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (НАКККіМ) представила огляд електронних ресурсів для формування інформаційної культури та медіаграмотності дітей і підлітків. Про типологію, види, читацьке призначення інформаційних ресурсів, проведений аналіз електронних бібліотек розповіла у лекції Наталія Стронська, в.о. директора Наукової бібліотеки, кандидат історичних наук, доцент кафедри артменеджменту та івент-технологій НАКККіМ.

     Слухачі познайомитися з бібліографічним контент-менеджером Zotero –програмним комплексом, який можна використовувати як базу для зберігання бібліографічних матеріалів і джерел, формування електронних карток з бібліографічною інформацією, автоматичного створення бібліографічних списків та звітів. Про функціональні можливості та практичне застосування цього сервісу розповів Андрій Ярковий, кандидат економічних наук, доцент кафедри інформатики та обчислювальної техніки Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій.

     Дякуємо колегам з провідних бібліотек України за фаховість, бажання поділитися знаннями, практичні рекомендації. Сподіваємось на подальшу співпрацю.

     Своїми здобутками та напрацюваннями щодо сучасних питань організації фондів поділилися і провідні фахівці НБУ для дітей.

     Під час фахового спілкування «Бібліотека для дітей: користувачам, громаді, суспільству. Прагнення та реалії» генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко зосередила увагу на значенні обласних бібліотек для дітей як обласних науково-методичних центрів щодо збереження мережі спеціалізованих бібліотек для дітей, наголосила на необхідності якісного надання культурних послуг населенню, формуванні та актуалізації бібліотечних фондів в умовах недофінансування. Зокрема, активізувати роботу із пошуку позабюджетних джерел фінансування та залучення грантових коштів.

     Заступник генерального директора з науково-методичної роботи Людмила Полікарпова проаналізувала наслідки реформи у регіонах та її вплив на скорочення мережі спеціалізованих бібліотек для дітей, окреслила напрями ефективної взаємодії бібліотеки для дітей із місцевими громадами та наголосила на нормативно-правових актах, які необхідно застосовувати у випадках ліквідації чи реорганізації бібліотек для дітей у новостворених громадах.

     Під час навчання головну увагу зосередили на нормативно-правовому забезпеченні формування фондів бібліотек для дітей. Завідувач відділу формування та зберігання документних ресурсів Наталія Загоруйко у виступі «Законодавчі аспекти актуалізації фондів бібліотек» закцентувала увагу на продовженні роботи з актуалізації фондів та познайомила з новими законодавчими актами. Зокрема, законом України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» та змінами до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України.

     Приділили увагу і питанням каталогізування документів: авторитетному файлу «Предметні рубрики», що є основою для розкриття змісту документа (Сніжана Кисельова); чинним державним стандартам, бібліографічному опису законодавчих ресурсів (Ніна Симоненко) та опису електронних документів віддаленого доступу – публікацій на сайтах та блогах, у соціальних мережах (Світлана Блінохватова).

     Заступник генерального директора з інформаційних технологій Наталія Дзюба на тренінгу «Бібліографічний опис видавничої продукції бібліотеки» наголосила на дотриманні державних стандартів щодо оформлення вихідних даних у методичних та бібліографічних виданнях, що готують бібліотеки, та оформленні списків використаних джерел та бібліографічних посилань. Зупинилась також і на застосуванні пунктуації у бібліографічному описі.

     Аспекти діяльності Національної секції Міжнародної ради з дитячої книги представила Наталія Хльобас, вчений секретар НБУ для дітей, у інформаційному прев’ю «Міжнародна рада з дитячої книги IBBY. Українська секція IBBY. Коротко про головне».

     Огляд літератури для дітей та юнацтва незалежної України (1991-2023 рр.) представила Наталя Марченко, провідний бібліограф науково-бібліографічного відділу, кандидат історичних наук. Завідувач відділу обслуговування дітей середнього і старшого віку та організаторів дитячого читання Наталія Невмержицька у своїй презентації ознайомила з онлайн-ресурсами, які можуть бути використані у роботі з популяризації книг та читання.

     Надзвичайно актуальним та цікавим став виступ фахівців відділу інформаційних технологій в.о. завідувача відділу інформаційних технологій Олександра Туменка та інженера-програміста Вікторії Півоварчук, які поділилися практичним досвідом застосування деяких можливостей штучного інтелекту (ШІ) в рамках проєктів НБУ для дітей.

     Ірина Шестопал, завідувач відділу проєктно-грантової діяльності та зв’язків із громадськістю, поділилася досвідом щодо підготовки грантів НБУ для дітей та окреслила етапи підготовки заявки на отримання гранту.

     На круглому столі «Технологічний цикл «Шлях документа» в автоматизованих інформаційно-бібліотечних системах (АІБС)» обговорювалися переваги та перспективи функціонування АІБС у бібліотеках для дітей. Фахівці ділилися досвідом та власними здобутками, озвучували проблемні питання, шляхи співпраці щодо корпоративного обміну даними.

     Всім зареєстрованим учасникам навчання наданий доступ до презентацій та Zoom-зустрічей. Щоденно до навчань долучалися понад 50 фахівців, 32 з яких отримали свідоцтво державного зразка про підвищення фахового рівня.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей