Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Зелена лабораторія планети

Я завжди із задоволенням
відводив рослинам більш високе
положення в ряду організованих
істот,ніж це взагалі прийнято.

Ч. Дарвін

 

 

 


Важко переоцінити роль і значення рослин у житті планети та людства. Їхня загальна маса у біосфері Землі досягає 1850 млрд. т. Щорічно вони створюють 170 млрд. т. органічної речовини (у 25 разів більше, ніж щорічно видобувають вугілля і нафти в усіх країнах разом). Рослини підтримують постійний газовий склад атмосфери на планеті, забезпечуючи життя всіх земних створінь. Рослини дають усе, без чого не могла б існувати сучасна цивілізація: житло, меблі, одяг, ліки, папір та багато іншого. Вони також годують нас, тамують спрагу, обігрівають і захищають від пекучого сонця.

Разом з тим люди дуже погано знають зелене царство й особливості життя рослин, хоча вивчають їх здавна. «Батьком» ботаніки — науки, яка вивчає рослини, вважають давньогрецького вченого Теофаста (він жив у 372–286 роках до нашої ери). Саме він уперше спробував систематизувати рослини.

Зараз на Землі відомо понад 500 тисяч видів рослин. Досить різноманітна флора України налічує до 16 тисяч видів. Причому найбільшу кількість становлять багаторічні трав’янисті рослини (63,15 %), досить багато однорічних (21,75 %). Дворічні становлять 7,27 %, чагарники та кущі — 6,15 %, а дерева — лише 1,68 %.

Найбагатшою є флора Криму (понад 3 тисячі видів рослин) та Карпат (понад 2 тисячі видів).

З книжок цього розділу ти довідаєшся про біологічні особливості рослин, їхнє поширення на планеті, нові дослідження вчених-ботаніків, цікавинки з царства флори.

Гродзінський А.М. Серед природи і в лабораторії / А.М. Гродзинський ; оформ. худож. Є.Ф. Сендзюка, Є.О. Ільницького, фото В.І. Криворучка .— К. : Наук. думка, 1983 .— 159 с. : ілюстр.

Цю книжку написав український учений-ботанік і фізіолог. Усе, про що він розповів, — досліджене ним у лабораторії, побачене в природі, або почуте від колег, — глибоко обмірковане на підставі наукових даних. Учений розробляв дуже цікавий, хоч і нелегкий, науковий напрям про взаємодію між рослинами і про взаємодію між рослинами і людьми.

У книжці вміщено понад сорок нарисів, в яких автор цікаво і популярно розповів про рослини у природі, рослини серед рослин, про складні залежності між світом рослин і тварин та рослин і людей. Ти дізнаєшся про цікаві явища у світі рослин: транспірацію (випаровування води), алелопатію (хімічний вплив на своїх сусідів), регулювання температури, утворення медової роси, поїдання комах, очищення повітря. Разом із ученим ти розгадуватимеш таємницю динного дерева, довідаєшся, чи мислять рослини, досліджуватимеш життя зрізаної квітки.

Рослини / авт.-упоряд. В.В. Мирошнікова, Д.С. Мирошнікова, М.О. Панкова ; худож.-іл. Г.В. Беззубова, худож.-оформлювач І.В. Осипов .— Х. : Фоліо, 2006 .— 318 с. : ілюстр. — (Дит. енцикл.).

Книжка допоможе тобі ...розширити свої уявлення про рослинний світ, набути систематичних знань у цій галузі, більше дізнатися про найцікавіші явища царства рослин і конкретних його представників. На її сторінках ви ближче познайомитися з добре відомими рослинами, що ростуть поряд, дізнаєтесь про зелених мешканців України та світу, здійсните подорожі до тропічних лісів, у савани, пустелі, тундри та інші природні зони планети. Книжка допоможе зрозуміти складні взаємини рослин між собою, стосунки між рослинами і тваринами, рослинами і людьми. А ще в ній цікаво і переконливо розповідається про роль і значення рослин у житті планети та людства. Рослини — єдині на землі організми, які здатні синтезувати органічні речовини з неорганічних за допомогою сонячної енергії і виділяти при цьому необхідний для життя кисень. Таким чином, вони становлять первісне джерело їжі, енергії й газообміну для всіх інших форм життя на Землі.

У виданні наведено багато цікавих фактів про незвичайне у рослинному світі, про діяльність учених-ботаніків.

Рослини / упоряд. С.В. Тишковець .— К. : Кобза, 2003 .— 351 с., [8] арк. ілюстр. — (Світ навколо нас).

Книжка розпочинається розповіддю про одну із галузей біології — ботаніку. Саме ботаніка досліджує різноманітність рослин, їхню будову, особливості життєдіяльності, розмноження, поширення, походження, а також класифікує їх...

Ботаніка має величезне значення. Адже саме вона дає змогу зрозуміти механізми росту рослин та їхньої життєдіяльності, використовуючи ці знання, наприклад, для задоволення потреб людини в продуктах харчування або для розроблення найефективніших новітніх методів і засобів, спрямованих на захист здоров’я людини.

Окремі сторінки видання присвячено представникам нижчих рослин — водоростям та лишайникам, вищих рослин — споровим, плауноподібним, хвощеподібним, насінним, голонасінним, квітковим та іншим, а також клітинній будові та органам рослин. Особливо захоплюючими є сторінки книжки, на яких йдеться про рослини, що ростуть в Україні та подаються цікавинки з життя рослинного світу.

Собко В.Г. Науки заповідне зілля / В.Г. Собко ; худож. Т.О. Кондратюк .— К. : Укр. фітосоціал. центр, 2005 .— 452 с. : ілюстр.

У книжці вдало поєднано популярну розповідь українського вченого, працівника Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка і цікаві міфічні оповідки та бувальщини про рослини (рідкісні, зникаючі, ендемічні і реліктові), занесені до Червоної книги України, Червоного Європейського і Світового Червоного охоронних списків.

Найбільше рідкісних і зникаючих видів відомо серед квіткових, чи покритонасінних рослин. Їх у флорі України близько 500... Особливої уваги заслуговують ендеми і релікти, що високо ціняться в історичній географії — вони допомагають пізнавати шляхи становлення і розвитку тієї чи іншої флори. Ендемічні види, зокрема перлові волошки, заворожують своєю оригінальністю і цінні тим, що ніде більше у світі подібних їм немає. Реліктовим видам властива багата генетична спадщина... Цим самим вони цікаві як для науки, так і для практики, зокрема для селекції рослин. Всі зникаючі види рослин — надзвичайно цінні об’єкти для подальшого їх вивчення і дослідження.

Ти дізнаєшся про загальні біологічні властивості цих рослин, їх поширення в природі, походження та значення українських і латинських назв, збереження і відновлення в ботанічних садах та в різних куточках України. Автор також згадує ботаніків, які доклали багато зусиль до пізнання того чи іншого виду: М.В. Клокова, В.І. Талієва, Б.В. Заверуху, В.І. Чопика та ін.

Терлецький В.К. Дивовижне у світі рослин / В.К. Терлецький ; худож. В.А. Кузнєцов .— К. : Урожай, 1990 .— 205 с. : ілюстр.

Автор книжки розповідає про різноманітність рослинного царства, складні, часом жорстокі взаємовідносини між рослинами та про дивовижне серед рослин, досліджене ботаніками. Іноді ми шукаємо незвичайні явища у далеких мандрівках, серед чужих пейзажів та екзотичних рослин. Проте чимало цікавого можна спостерігати в природі, яка оточує нас. Навіть звичайні та поширені види рослин стають дивовижними, якщо ближче познайомитися  з ними. Чи знаєте ви, наприклад, що переважна більшість рослин здатна рухатись? Так, ми не помилились, саме рухатись. А що ви могли б сказати про вміння рослин передбачати погоду? Є серед них мандрівники, які щороку рушають у далеку путь; є хамелеони, що здатні міняти колір; є химери, які дивують нас виглядом. І ще багато цікавого ти прочитаєш у книжці, зокрема про рослинний світ України.

*              *            *

Брем А. Жизнь растений : новейшая ботан. энцикл. / А. Брем  ; предисл. Т. Чухно ; подгот. цв. ил. В. Мурлыкин .— М. : Эксмо, 2004 .— 975 с., [39] л. ил. : ил.

Грибы // Биология : большая дет. энцикл. / гл. ред. и сост. К. Люцис ; худож. А. Акимов [и др.], фотоил. В. Булавинцев [и др.] .— М., 2003 .— Разд. ІІІ .— С. 153–178.

Грибы // Биология. Т. 2 : энцикл. для детей / гл. ред. М. Аксенова ; гл. худож. Е. Дукельская .— 5-е изд., переработ. и дополн. — М., 2002 .— С. 222–245.

Микроорганизмы // Биология : большая дет. энцикл. / гл. ред. и сост. К. Люцис ; худож. А. Акимов [и др.], фотоил. В. Булавинцев [и др.] .— М., 2003 .— Разд. ІІ .— С. 131–152.

Микроорганизмы // Биология. Т. 2 : энцикл. для детей / гл. ред. М. Аксенова ; гл. худож. Е. Дукельская .— 5-е изд., переработ. и дополн. — М., 2002 .— С. 196–221.

Растения // Биология : большая дет. энцикл. / гл. ред. и сост. К. Люцис ; худож. А. Акимов [и др.], фотоил. В. Булавинцев [и др.] .— М., 2003 .— Разд. ІV .— С. 179–302.

Растения // Биология. Т. 2 : энцикл. для детей / гл. ред. М. Аксенова ; гл. худож. Е. Дукельская .— 5-е изд., переработ. и дополн. — М., 2002 .— С. 246–435.

Рослини : дит. енцикл. / авт.-упоряд. Л.О. Багрова ; худож. А.В. Кардашук, О.М. Войтенко .— К. : Школа, 2003 .— 479 с. : ілюстр. — (Я пізнаю світ).

Цеханська О.Ф. Україна: живий світ : дит. енцикл. / О.Ф. Цеханська, Д.Г. Стрєлков ; худож. оформ. Т.А. Бринзевич .— Х. : Ранок, 2007 .— 127 с. : ілюстр.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей