Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

В і д к р и т т я. Н о в о в в е д е н н я. Д о с в і д


Специфіка і джерела комплектування дитячої бібліотеки
та критерії відбору документів

Комплектування бібліотечних фондів завжди було проблематичним. У застійні 80-ті роки гарна книга була предметом гострого дефіциту і бібліотекарі докладали багато зусиль для того, щоб витратити виділені на комплектування кошти. Були гроші - не було потрібних книг. А тепер ситуація змінилася - з'явилися чудові книги, але бібліотекам перестали виділяти необхідні кошти для їх придбання. Та, як стверджує з телеекранів відома журналістка, "не все так погано у нашому домі". Початок нового тисячоліття приніс із собою певні зрушення в питанні комплектування бібліотечних фондів. Зокрема, запровадження програми "Українська бібліотечна серія" (на її реалізацію в 2000 році було виділено майже 2 млн. грн., з них на дитячу літературу - понад 700 тисяч); Національної програми видання соціально значущих книг; Державної програми поповнення бібліотечних фондів. Виконання цих програм, насамперед, останньої, дозволить бібліотекам передплачувати кращі вітчизняні та зарубіжні періодичні видання, купувати необхідні книги. Нам залишається лише сподіватися, що завтра так і буде. А сьогодні кожний виживає, як може. Пропонуємо дві спроби вирішення проблеми поповнення фондів регіональних дитячих бібліотек.

Валентина В'язова,
директор Донецької обласної бібліотеки для дітей ім. С.М. Кірова


"Відбирати книги для свого і чужого
читання не тільки наука, а й мистецтво."
М.О. Рубакін

Процес комплектування в дитячій бібліотеці має свої специфічні риси, обумовлені деякими моментами, а саме: віком читачів, що коливається майже від народження дитини і до глибокої старості, та їхніми різноманітними інформаційними потребами, які залежать і від шкільної програми, і від особистих захоплень. Тому врахування вікових особливостей користувачів, їхніх інтересів та запитів - найважливіший фактор відбору документів до фондів дитячих бібліотек.

Аналізуючи інформаційні потреби читачів та відмови на їх запити, бібліотека робить висновки про необхідність комплектування фонду тими чи іншими документами, керуючись певними критеріями відбору, насамперед, такими як:

  • зміст книги - він повинен бути цікавим, захоплю-ючим, пізнавальним;
  • стиль написання - враховується, як написана кни-га, чи не важко читачеві буде працювати з нею;
  • цінність книги (естетична, літературна, дозвіллєва, історична та ін.);
  • попит на неї;
  • репутація авторів та видавництв;
  • висока видавнича якість (бажано, щоб книга ви-тримувала якнайдовше бібліотечне користування);
  • ціна.
На жаль, висока ціна видань і відсутність достатніх коштів стримують бібліотеку в її бажанні придбати ту чи іншу потрібну читачам книгу.

Що повинна робити дитяча бібліотека в умовах економічної нестабільності, де має шукати кошти і які джерела комплектування використовувати для того, щоб унікальні бібліотечні фонди постійно поповнювалися і оновлювалися? Саме від стабільності цих процесів значною мірою залежить успішність діяльності бібліотек. Авторитет бібліотеки в очах читачів визначається багатством та якістю її фондів. Є що читати, слухати, дивитися - читач звертається до неї за допомогою. Ні - він її ігнорує.

Хоча у минулому році книгозабезпеченість у бібліотеках області складала 15,2 примірників, разом з тим нинішній стан бібліотечних фондів викликає серйозне занепокоєння. Протягом останніх років йде процес, при якому вибуття превалює над надходженням до бібліотек.

Так, у 2001 році до фондів дитячих бібліотек області надійшло 88079 документів, вибуло - 218978. Ці показники говорять про те, що фонди дитячих бібліотек зменшились на 130899 примірників, хоча і з об'єктивних причин. До фондів міських бібліотек надійшло 73031 прим., вибуло - 199673; до фондів районних бібліотек надійшло 5770 прим., вибуло - 9693; до фонду обласної дитячої бібліотеки надійшло 9278 прим., вибуло - 9612.

Серед міських бібліотек найгірший стан з поповненням фонду в Авдіївці, Димитрові, Докучаєвську, Жданівці, Ясинуватій; в районних - Артемівський, Володарській, Костянтинівській, Старобешівській.
Щоб залучати нових читачів до бібліотеки і не втрачати тих, що є, знайомити їх з найкращою літературою, привчати до роботи з книгою та іншими носіями інформації, виховувати любов до книги, бібліотеки намагаються комплектуватися якісними документами і використовують для цього традиційні і нетрадиційні джерела комплектування.

Видавництва, книготоргові організації, обмінні фонди, дари та пожертвування від друзів книги і бібліотек, участь у конкурсах - ось хто і що допомагає бібліотекам у процесі комплектування своїх фондів.

В останні роки дитячим бібліотекам в дарунок направляли видання благодійний фонд "Літопис УПА", "Український культурно-аналітичний журнал "Артлайн"", українсько-американський фонд "Сейбр-Світло", Міжнародний фонд "Відродження", ООО науково-виробниче підприємство "Идея" м. Донецька, Всеукраїнське товариство "Просвіта", Партія Регіонів, Народно-демократична партія, релігійні організації, окремі підприємства та ін.

Значну допомогу бібліотекам надають літературні об'єднання, клуби, місцеві автори. Наприклад, бібліотеки м. Артемівська від товариства "Бахмут" одержали у 2001 році понад 100 примірників книг.
З метою поповнення своїх фондів бібліотеки області успішно співпрацюють з редакціями місцевих газет та журналів.

Також для комплектування фондів бібліотеками для дітей використовуються кошти, що надходять від надання платних послуг. Наприклад, у м. Дзержинську ця цифра становила в 2001 році 3989 грн., у Першотравневому районі 1390 грн., у м. Костянтинівка - 827 грн., у м. Дебальцеве - 632 грн.

Все активніше для поповнення фондів новою літературою бібліотеки використовують добровільні пожертвування громадян, читачів, для чого проводять благодійні акції. Вони мають різні назви, але спільну мету: "Дарунок бібліотеці" (м. Сніжне), "Книга в дар бібліотеці" (м. Красноармійськ), "Книга дитинства" (Новоазовський р-н), "Книзі - друге життя" (м. Горлівка).

Бібліотеки поповнюють свої фонди також за-вдяки участі в конкурсах, які оголошують управління культури облдержадміністрації та обласна бібліотека для дітей. Успішною для Горлівської, Дзержинської, Краматорської, Слов'янської, Макіївської, Харцизької міських ЦБС стала участь у конкурсіакції "Збережемо книгу для читача"; для Дробопільської, Дружківської, Краснолиманської ЦБС - у конкурсі "Бібліографічні горизонти ХХІ століття". Всі бібліотеки-переможці нагороджені комплектом книг.

Для вирішення питання фінансування комплектування надзвичайно важливою є підтримка місцевих органів влади. Тому бібліотеки області намагаються привернути їхню увагу до своїх проблем під час проведення передвиборних компаній, особистих зустрічей депутатів з виборцями, інших політичних акцій. Саме так діяли бібліотеки міст Жданівки, Макіївки, Слов'янська, Тельманівського району та інші і отримували кошти на передплату періодичних видань.

Бібліотекарі Донеччини не збираються зупинятися на досягнутому. Пошук додаткових джерел комплектування бібліотечного фонду продовжується.



Валентина Прощайло,
заст. директора Сумської обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського

З метою забезпечення нормального функціонування і розвитку бібліотеки в умовах дефіциту державного та місцевих бюджетів, подорожчання друкованої та іншої продукції дедалі більшого значення набуває пошук джерел отримання додаткових коштів, підтримки доброзичливого ставлення громадськості до бібліотеки.

Наша бібліотека, не отримуючи протягом останніх років бюджетних коштів на придбання книг, вимушена була шукати нетрадиційні шляхи добування їх з інших джерел. Спочатку робота з комплектування фонду велася інтуїтивно, безсистемно, з використанням, в основному, власного досвіду та ініціативи. З часом ми виробили певні напрямки в цій роботі і фонд нашої бібліотеки став поповнюватися за рахунок:

  • бюджетних коштів;
  • платних послуг;
  • книг, подарованих користувачами;
  • книг, подарованих письменниками та видавництвами;
  • спонсорів;
  • передплати;
  • Центру інформатики Міністерства культури України та Державної бібліотеки України для дітей тощо.
Комплектування фонду краєзнавчою літературою завжди було одним із основних завдань регіональних бібліотек. Сьогодні шкільне краєзнавство набуло масового характеру. Тема "Наша область, край" внесена до навчальної програми окремими розділами. За останній час вийшли підручники з географії та історії Сумської області. Тому вичерпне комплектування літературою, яка видається в регіоні, стало першочерговим завданням відділу комплектування.

Пошук джерел поповнення фонду краєзнавчою літературою спонукав нас шукати зв'язки з різними установами та організаціями, насамперед, налагоджувати стосунки з видавництвами міста та області.
Сьогодні в бібліотеці діє банк даних 34 видавництв нашого регіону. Ми спілкуємося з 10: "Козацький вал", "Корпункт", "Макдел", "Мрія", "Слобожанщина", "Собор", "Ярославна", "Верес" (Конотоп), "Білий лебідь" (Лебедин). Відвідуємо місцеві видавництва кожного місяця, а з тими, що знаходяться в районах, ведемо переписку (іноді через дитячі бібліотеки). Ця робота дає певні результати: за 2000-2002 рр. ми безкоштовно одержали 579 примірників книг на суму 1551 грн. Серед них такі цінні книги, як: "Географія рідного краю", Корнющенко І.П. "Крізь призму віків", "Мій дивосвіт", Леонтьєва Г.Г. "Географія Сумської області", Мошик М. "Кобзарі та бандуристи Сумщини", "Письменники Сумщини" та ін.

Дружні стосунки склалися в бібліотеці і з місцевими письменниками: лауреатом республіканської премії імені Андрія Головка Іваном Головченком; лауреатом обласної премії ім. М. Хвильового, республіканської премії ім. М. Трублаїні Олексієм Столбіним; журналістами Володимиром П'янковим і Юрієм Ошем та ін. Вони часті гості нашої бібліотеки і при змозі завжди дарують свої книги юним читачам. Так, Олексій Столбін подарував 2 тис. примірників своєї книги "Хмари над Журавкою". Книги були розіслані в усі дитячі бібліотеки області. Майже 100 примірників цінної краєзнавчої літератури передала в дарунок бібліотеці вдова письменника П.О. Стефарова.

Багато років бібліотека співпрацює з інститутом позашкільної освіти, який постійно безкоштовно виділяє певну кількість підручників для школярів-читачів. Так, наприклад, за останні три роки бібліотека одержала 500 підручників.

Незначна частина коштів, одержаних від впровадження платних послуг, не могла задовольнити потреби бібліотеки в придбанні нових книг, і покладати великі надії на це джерело фінансування ми не могли. Тому виникла проблема пошуку фінансової та іншої допомоги у благодійних фондах, у спонсорів. Так, 98 прим. на суму 432 грн. одержала бібліотека від фонду "Сейбр-Світло" як спонсорську допомогу в 2002 р.; в 2001 р. гуманітарна допомога надійшла з благодійного фонду "Благовіст", в кількості 64 прим.; 336 грн. виділив на придбання книг (2000 р.) НВПП "Агропромсервіс".

Кожна людина хоче, щоб про її благодійний вчинок знали інші і були вдячні їй за добру справу. Спонсори також хочуть знати, як витрачаються їхні кошти. Тому, незалежно від розміру допомоги, бібліотека завжди висловлює їм подяку в письмовій або усній формах, у газетах, на радіо і на телебаченні обов'язково перелічуються організації та заклади, які надали допомогу в придбанні літератури. У бібліотеці оформлено стенд "Слова подяки нашим спонсорам", а в читальному залі для читачів молодшого шкільного віку - виставку "Ці журнали передплатили вам спонсори...".

Готуючись до свого 80-річного ювілею (лютий, 2001 р.), наша бібліотека з квітня 2000 р. розпочала акцію "Збережемо бібліотеку для дітей". Одним з пунктів її був захід "Подаруй бібліотеці книгу", який передбачав меценатську допомогу читачів - дарування книг. Через засоби масової інформації наша бібліотека звернулася до всіх жителів міста, учнів шкіл, місцевої влади з проханням допомогти бібліотеці продовжити своє існування, залишитися активним суспільним і соціальним осередком, центром інформації, освітньої підтримки дитини.

Внаслідок проведеної акції бібліотека одержала 1138 прим. книг.

Відрадно те, що останніми роками суттєво збільшилась сума коштів на передплату періодичних видань: з 1031 грн. (1999 р.) до 20 000 грн. (2000 р.). Завдяки якісній передплаті, яка повністю задовольняє читачів всіх вікових категорій (на цей рік бібліотека передплатила 60 назв газет і 147 назв журналів), покращилась довідкова робота читального залу. 70% довідок бібліотека виконує, використовуючи саме періодичні видання. Крім того, ми мали змогу передплатити ще й книги і підручники. Якщо в 1999 р. по передплаті ми отримали лише 34 книги, то в першому півріччі 2002 р. - 113 книг.

1 липня 2002 р. Кабінет міністрів України прийняв Постанову "Про затвердження державної програми поповнення бібліотечних фондів на період до 2005 р.".

Ми плекаємо велику надію, що виконання цієї програми дасть змогу обновити наші фонди, скомплектувати їх відповідно до сучасних вимог.

Інформуємо

Обласним бібліотекам України для дітей.
Шановні колеги! Повідомляємо вам, що для дитячих бібліотек України закуплено 2305 примірників книги "Історія русів" (К.: Веселка, 2001. - 366 с.), виданої за Національною програмою видання соціально значущих книг.

Подаємо рознарядку на цю книгу для дитячих бібліотек кожної області:


Назва області
Кільк. примір.
Назва області
Кільк. примір.
Назва області
Кільк. примір.
Вінницька
90
Кіровоградська
75
Тернопільська
75
Волинська
60
Кримська республіканська
75
Харківська
120
Дніпропетровська
130
Луганська
120
Херсонська
65
Донецька
225
Львівська
120
Хмельницька
85
Житомирська
70
Миколаївська
75
Черкаська
70
Закарпатська
50
Одеська
125
Чернігівська
75
Запорізька
85
Полтавська
85
Чернівецька
40
Івано-Франківська
85
Рівненська
75
м. Київ
30
Київська
85
Сумська
75
м. Севастополь
30

Книги знаходяться в обмінному фонді Національної парламентської бібліотеки. Через відсутність коштів на відправку, книги необхідно забрати самовивозом.
Телефон для довідок: 416-4350
Кришевич Тетяна Вікторівна.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей