Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

 


Марина Дем’янова

зав. бiблiотекою-фiлiєю № 11 ЦБС для дітей м. Сімферополя

 

Краєзнавство — це цікаво

 Дієва форма залучення читачів до скарбів духовної культури — організація клубів за інтересами. У філії № 11 ЦБС для дітей м. Сімферополя вже багато років працює краєзнавчий клуб «Тавріка», який допомагає читачам не тільки урізноманітнювати своє дозвілля, але й сприяє розвитку їхніх інтелектуальних, естетичних, творчих здібностей і, головне, дає можливість цікавого спілкування. Розпочинала цю роботу Свiтлана Харченко, яка змогла зацікавити дітей, залучити їх до краєзнавчої роботи, підтримувала і розвивала бажання якомога більше дізнатися про свій рідний край — наш чарівний Крим. Її гідною послідовницею сьогодні є бібліотекар читальної зали Анжела Бiлоножко, яка активно веде краєзнавчу роботу з дітьми у таких різних напрямах, як: література, географія, історія та етнографія. Краєзнавство тим і цікаве, що має необмежені можливості для творчого пошуку, що і підтверджує діяльність нашого клубу. У планах його роботи знаходять своє віддзеркалення історичні календарні дати, до яких проводиться багато різноманітних заходів, а саме: пізнавальна го­дина до Дня Автономної Республiки Крим «Нашої історії рядки»; урок пам'яті до Дня визволення Сімферополя від німецько-фашистських окупантів«І вистояли, і перемогли»; блiц-турнір «Тавріка, Тавріда, Таврія» та літературно-музична композиція «Я люблю це місто» до Дня міста; екскурс в історію «Слідами народного подвигу» до Дня партизанської слави. Готуються також і цікаві тематичні матеріали: літературний календар, літературний портрет «Лики Тавриды», літературний альманах «Розповіли легенди й міфи» тощо.
Доброю традицією вже стали зустрічі читачів-дітей з кримськими авторами. Якось на одній з таких свої вірші читали члени нашого клубу, що дуже зацікавило присутню на зустрічі Лідію Огурцову — редактора кримського журналу «Літературний дитячий світ». Згодом, за її ініціативи, вірші Катi Синельникової, Жанни Чернецької, Наджіє Куку і Катi Ярошенко було надруковано на його сторінках.
Не залишаються поза нашою увагою природознавчі і природоохоронні проблеми півострова. Розгляд на засіданнях клубу питань за цією тематикою певною мірою допомагає хлоп'ятам та дівчатам краще вивчати історію, природу, ресурси рідного краю. І сприяють цьому такі цікаві заходи, як: краєзнавча гра «Півострів скарбів», екологічна гра «Природа шукає друга», краєзнавче лото «Кримські дива і таємниці», вікторина «Мій сонячний край». На одне із засідань клубу діти принесли камінчик i запитали керівника: «Що це за камінчик?». Та чесно вiдповiла, що не знає, і одразу запропонувала дітям: «Якщо вам цікаво, давайте дізнаємося разом». Відкрили книгу, прочитали і таки дізналися, що це ні що інше, як кримський мармуровидний вапняк. Після такого маленького відкриття всім стало цікаво: якими скарбами багата наша кримська земля? І закипіла дослідницька робота, результатом якої стала наша колекція мінералів. Хоча вона i невеличка, але скільки праці діти вклали в її створення! В продовження цієї тематики провели для дітей екскурсію до місцевої каменеобробної майстерні, яка справила на них велике враження, і під час якої вони дізналися для себе багато нового і цікавого про видобуток, обробку і застосування каменю. Нашу колекцію кожен з гуртківців не тільки показував у своїх класах на уроках географії, а ще й ділився з однокласниками своїми знаннями в цій галузі. І як приємно було чути слова подяки на адресу керівника клубу від шкільного учителя географії! Ось це, мабуть, і є вища оцінка нашої праці.
Для того, щоб краєзнавча робота викликала ще більший інтерес у читачів, працівниками нашої філії розроблено сценарії літературних і краєзнавчих лото, ігор, вікторин, виготовляється наочне приладдя до їх проведення. І ми бачимо результати такої праці — діти завжди із задоволенням приходять до нас і беруть активну участь у проведенні масових заходів. Особливо подобаються нашим читачам кросворди, які зазвичай ми складаємо самі. Потім подумали: а чому б не захопити цим і дітей? Вони, в свою чергу, чудово справилися з таким завданням. При складанні кросвордів разом з керівником діти активно використовували ті базові знання, що одержали на заняттях нашого клубу.
Одним з найцікавіших розділів краєзнавчої роботи є етнографія. Робота за цим напрямом проводиться у рамках щорічного фестивалю народів Криму «Кримсь­ка мозаїка». У дні фестивалю діти — члени клубу «Тавріка» знайомлять своїх однолітків з культурою народів, що проживають в Криму. У нашій бібліотеці всі заходи об’єднано у своєрідну програму «В кримському домi». І ось які цікаві теми для розкриття нашого «Кримського дому» ми взяли: національний костюм, усна народна творчість, декоративно-прикладне мистецтво, традиції, звичаї, обряди. I не помилилися, бо фестиваль показав усю красу i розмаїття культур народів Криму.
Таким чином, краєзнавча діяльність клубу «Таврі­ка» значною мірою сприяє патріотичному вихованню кожної дитини, занурює її в історію сім'ї, міста, краю, виховує смак і вчить цінувати прекрасне. А уміле поєднання традиційних і інноваційних форм та методів дозволяє підняти цю роботу ще на вищий рівень.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей