Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Україна – моя Батьківщина!

Серія «Україно, ми твої діти»


   Живка З. Пес Патрон : мал. іст. про велику мрію / З. Живка ; намал. Богдана Бондар. – Львів : Свічадо, 2023. – 59 с. : іл.

   Знайомтеся — це трирічний Пес Патрон породи джек-расел-тер’єр. Він розкаже історію його породи, як собаки спілкуються між собою, про своє життя в родині та як він став собакою-сапером. А ще навчить тебе, як діяти під час сигналу тривоги, розповість про героїчний спротив міста Чернігова та як знешкоджує нерозірвані боєприпаси, що залишили вороги після окупації.


   Биндас З. Котики-патріотики / З. Биндас ; іл. А. Лєскової. – Харків : Віват, 2023. – 95 с. : іл. – (Серія «Мрійники»).

   До видання увійшли історії про котів, які, як і люди, відчули війну на власному досвіті. Кицька Монро – домашня улюблениця, під час окупації її селища разом із псом Михайлом та пацюком Козирем забетонували окупантів у басейні господарів будинку. Кошеня Перчик опинився сам у місті після того, як його залишили господарі під час евакуації до Польщі, від стресу в нього зникла здатність муркотіти. А котик Добрий, ветеран багатьох воєн, із командою тварин проводили бойову розвідувальну спецоперацію «Персик» проти окупантів. Кішка Марі до початку повномасштабної війни жила у Маріуполі, але разом із господарями евакуювалася до Тернополя.


   Харченко О. Розповідь про Україну. Гімн слави та свободи / О. Харченко, М. Семпсон. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2022. – 36 с. : іл.

   Із книжки-білінгви ти дізнаєшся про те, який зміст ховається за словами нашого гімну, що ми — нащадки трипільської культури, однієї із найдревніших цивілізацій. Що національна квітка України — соняшник, і Україна є батьківщиною багатьох смачних страв. А ще, і цим ми пишаємось, більшість всесвітньо відомих письменників, композиторів та винахідників народилися в нашій Україні.


   Макаревич А. С. Видатні українці й українки : посіб. для читання / А. С. Макаревич. – Київ : Літера ЛТД, 2022. – 64 с. : іл. – (Серія «Класна абетка»).

   У виданні розповідається про 60 видатних українців, які зробили неоціненний внесок у культурний розвиток України. Одна сторінка присвячена одній особі. На сторінці розміщено світлину та інформацію про здобутки людини. Ти дізнаєшся про те, хто побудував Софію Київську; хто із жінок першою написав медичний трактат; про бібліотекарку, яка вперше зробила власну систематизацію тощо.




   Барвінковий віночок : оповідання для дітей про Україну / тексти Івасюк Г. П. — Київ : Глорія, 2021. — 221 с. : іл.

   Ти хочеш зануритися в історію свого рідного краю? Ця книжка допоможе тобі у цьому. На її сторінках ти знайдеш інформацію про те, звідки походить назва Україна, які ще назви мала наша країна протягом свого існування, які обереги були в українців у давнину, як їх виготовляли. А ще ти дізнаєшся про невеличкі річки Києва, звідки походить назва міста Львів, які страви здавна вважають суто українськими тощо.




   Барвінок : оповідання для дітей про Україну / тексти Івасюк Г.П. — Київ : Глорія, 2020. — 109 с. : іл.

   До цієї збірочки увійшли коротенькі оповідання про українські традиції. Ти дізнаєшся про те, які вінки плели дівчата, який зміст у це вкладали; що таке кукла-мотанка, і для чого її робили жінки; із яких дерев виготовляють трембіти, і про що вони повідомляють. А ще дізнаєшся, хто такий Чугайстер, чому Стрітення у давнину називали Громницею, звідки до України завезли чорнобривці тощо.


Склади пазл "Барвінок"


   Вовчек Т. Одеса : веселий путівник для дітей : понад 40 захопл. завдань / авт. та іл.: Т. Вовчек, Н. Чернобривець ; пер. О. Пилипенко. — Одеса : [б. в.] ; Харків : Юнісофт, 2019. — 63 с. : іл. + [2] арк. наліпок.

   Ця книжка присвячена місту Одесі. Кожний її розворіт познайомить тебе з історією визначних місць або будівель міста. Ти дізнаєшся: чому будинок у Воронцовському провулку має лише одну стіну, скільки амурчиків мешкає на подвір’ї вулиці Князівської, чому всі бояться катакомбника, і де його шукати тощо. А ще: хто заснував місто, який національний склад мешканців, навіть навчишся знаменитої одеської говірки. Головне, свої знання ти зможеш перевірити, виконавши завдання та розв’язавши ребуси, яких повно на сторінках цієї книжки.

   Собчук О. С. Моя Україна / О. С. Собчук ; іл. М. Гілевич. — Харків : УЛА, 2018. — 60 с. : іл. — (Серія «Книжкова скарбничка).

   А чи знаєте ви, що?.. Тризуб (наш державний герб) символізує мудрість, силу і любов. Найбільша тварина України – зубр. Вишиванка символізує здоров’я, красу, щасливу долю та любов, є оберегом для того, хто її носить. Найбільша площа в Україні знаходиться у Харкові. Про все це можна дізнатися, прочитавши книжку. А ще… Про звичаї та свята, історію та історичні області України і про те, що наша країна дала світу.

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)



   Пригоди Микитки : дит. комікси / авт. сценарію А. Шумейко ; худож. оформ. О. Сапригіна. — Харків : Костенко Ю.Ю., [2018]. — 32 с. : іл.

   Це книжка коміксів. У ній йдеться про відважного хлопчика Микиту, який живе на окупованій території. Укладачі змальовують недитячі труднощі та випробування, через які довелося пройти хлоп’яті.



   Коршунова А. Казкове місто Суми : дит. путівник / А. Коршунова, С. Качуровська ; іл. С. Качуровська. – Київ : Час майстрів, 2017. – [85] с. : іл. – (Серія «Дитячий путівник»).

   Це не звичайний путівник міста Суми, а казка у надзвичайно цікавому форматі. Складається вона із зворушливих веселих оповідань про музеї, театри, фонтани, скульптури, які живі і мають свою вдачу, мрії й бажання. Швидко прочитати путівник не вийде, бо кожна сторінка ховає в собі й елементи віммельбуху. На кожній сторінці є безліч дрібних деталей, завдання та розповіді. Таємниці міста розпочинаються розповіддю про підземний хід до річки Псел, легендою про розбійницю Марусю та ще безліччю пригод. Також на його сторінках подано тексти про засновників, меценатів міста та героїв уже сучасного міста Суми.

   Кротюк О. Прилетіла пташечка : традиційні свята нар. календаря з творчими забавами / О. Кротюк ; намал. О. Варкач. – Львів : Апріорі, 2017. – 63 с. : іл. – (Апріорі дітям).

   У книжці зібрано багато цікавинок про головні свята весняного народного календаря: від дня Сорока Святих до Теплого Миколи. А чи знав ти що в Україні існує ціла низка обрядів – пекти жайворонків з тіста на Сорок Святих, або ходити вмиватися росою на день святого Юрія, що вулики виносити на пасіку треба в день Теплого Олекси? На кожен місяць весни, на кожну подію природи українці мають свої приказки, прикмети, повір’я, спостереження.

   А ще, кожна друга сторінка містить ідеї творчих проектів, забавок, ігор, які можна виконувати навесні з друзями. Чекаєте перелітних птахів? Зробіть підвіску-пташечку з паперу. Або солодку птасю за традиційним рецептом. Потрохи прокидається природа? Чому б не посадити цибулинки квітів.


   Цілик І. Місторія однієї дружби / І. Цілик ; намал. М. Рудська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 127 с. : іл.

   Що можна сказати про вулицю, якою щодня доводиться просувати то до школи, то до магазину? А от Тані Хорошун пощастило, вона одного разу потоваришувала з самим Містом. Воно водило дівчинку знайомими з дитинства їй вулицями і розповідало їх історію. Так Таня познайомилася з історією Києва та дізналась багато його таємниць.


   Маслова В. Село майстрів, або Десь там у Пирогові / В. Маслова ; обкл. та іл. авт. – Вид. 2-е. – Київ : Наірі, 2016. – [64] с. : іл. – (Я споглядаю світ. Серія книг для читання).

   Учні третього класу звичайної київської школи разом із вчителькою поїхали на екскурсію до Національного музею народної архітектури та побуту у Пирогові. Починалась екскурсія як у звичайних дітей, аж раптом п’ятеро учнів з класу – Славко, Сашко, Максим, Оксана та Оля потрапляють у давнину. Там вони знайомляться з майстрами, які «ховаються» за їхніми прізвищами.

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)


   Ємшенецька Є. Одеса = Odesa = Odesa coloring book : розмальовка-білінгва / Є.Ємшенецька, М. Курочкіна, О. Падолко ; мал. О. Падолко. – Київ : Артбукс : Креативне бюро D'Jema, 2016. – [22] с. : іл.

   Це книжка-білінгва, тобто двомовна. Ти одночасно її читаєш, вчиш слова англійською мовою, розфарбовуєш, а ще дізнаєшся багато цікавого про місто Одесу.





   Героям слава! : розповіді для дітей про героїв фронту і тилу / худож. Х. Лукащук ; упоряд. О. Давидова. – Київ : Мамине сонечко, 2016. – 48 с. : іл.

   Книжка розповідає про війну, але моторошних картинок чи страшних подробиць війни у ній немає. До збірочки увійшли десять коротеньких оповідань різних авторів – це художні твори про сучасних українських героїв АТО. Герої історій рятують бойових товаришів, захищають країну від ворогів та знаходять нових друзів на передовій.


   Зав'язкін О. Видатні українські письменники, поети, драматурги : для допитливих хлопчиків і дівчаток / О. Зав'язкін ; пер. з рос. авт. ; іл. матеріал Д. С. Турбаніст ; дизайн обкл. А. М. Недял. – Київ : Кристал бук, 2016. – 16, [1] c. : фотоіл. – (Світ навколо нас) (Велика книжка.) (Для допитливих дорослих і дітей).

   Ця книжка коротко познайомить тебе з видатними українськими письменниками. Ти дізнаєшся про життя, видатні твори, та побачиш портрети Г. Сковороди, І. Котляревського, Г. Квітки-Основ’яненка, М. Шашкевича, Є. Гребінки, Т. Г. Шевченка тощо.




   Незалежність України / упоряд. В. Дорошенко ; гол. худож. О. Білоус. – Київ : Мамине сонечко, 2016. – 49 с. : іл.

   Дуже цікава та повчальна збірочка. Вона присвячена Україні та подіям, завдяки яким наша країна стала незалежною. До неї увійшли художні вірші та оповідання. Прочитавши їх ти дізнаєшся про: героїв Крут, козаків-богатирів, голодомор. Зрозумієш за що загинула «Небесна Сотня», взнаєш історію виникнення української Конституції та хто такий Роман Шухевич, тощо.


   Майданович Т. Країна Українія / Т. Майданович ; передм. Л. І. Андрієвського ; іл. І. Е. Хомчак (Гереги). – Київ : Киниця, 2016. – 120 с. : іл.

   Ця збірка задушевних патріотичних віршів відомої поетеси відкриє тобі і світ навколишньої природи, і світ чарівної казки, і світ народного малярства. Вона сповнена чудес, радості і глибоких роздумів. Читаючи ці твори ти зможеш глибше, яскравіше відчути, усвідомити рідну Україну. Вона написана саме для тебе, справжній патріоте України!

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

      
Шевченко Т. Велика книжка. Кобзарик : для маленьких патріотів України / Т. Шевченко ; уклад. О. В. Зав’язкін ; іл. матеріал Д. С. Турбаніст. – Київ : Кристал Бук, 2015. – 16 с., [1] c. : іл. – (Світ навколо нас) (Велика книжка) (Кращі твори).

       Творчість Великого Кобзаря багатогранна. Ця збірочка познайомить тебе з поетичними творами, які вивчають сьогодні у школі, а саме: «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр широкий…», «Садок вишневий коло хати…», «Чи ми ще зійдемося знову?...», «Село! – і серце одпочине…» тощо.



       Радковець П. Таємниці Львівських Левів / П. Радковець, І. Радковець ; намал. І. Ключковська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 47 с. : іл.

       Ти знаєш звідки у місті Львові так багато левів? Старші люди стверджують: якщо уважно придивитися до символів міста то можна помітити, що всі вони нагадують людей. І це не випадково – адже це колишні львів'яни, які в своєму житті зробили щось корисне для свого міста. Про все це ти й прочитаєш на сторінках цієї чудової збірочки. Ти дізнаєшся: хто такі Юрашко та Малодобрий, чому годинники на вежах і ратуші у Львові показують різний час, як двоє братів шукали на дні львівських ставків скарб свого батька, що сталося зі скупим Мартином і де можна знайти легендарний меч майстра Шварна.

Склади пазл "Таємниця левів"

       Майданюк А. Дітям про Кам’янець / А. Майданюк ; худож. О. Якубовська ; авт. світлин: Ю. Савін [та ін.]. – Кам’янець-Подільський : ФОП Сисин Я. І., 2015. – 44 с. : іл.

       Ця книжка присвячена прекрасному древньому місту Кам’янцю-Подільському. Вона просто і легко читається і захоплює з перших сторінок. А ще, видання має повний арсенал цікавинок, які воно відкриває, проводячи тебе від Алеї закоханих через вулиці, майдани, храми і споруди Старого міста і аж до Нового замку. По об'єктах міста в путівнику тебе будуть супроводжувати кумедні хлопчики і дівчатка, які оголошують рубрики та задають питання на уважність. А зорієнтуватися в усьому допоможе оригінальна мапа, розміщена в середині книги.


      Павленко-Кравченко М. Лагідні долонечки : вірші для дітей / М. Павленко-Кравченко ; худож. оформ. В. Шевцов. – Київ : Задруга, 2014. – 55с. : іл.

      Збірочка веселих віршиків про чудову українську природу.




       Мій перший «Кобзар» : книжка-розмальовка / Національний музей Тараса Шевченка ; худож. Н. Котилевська ; [авт. віршів Т. Шевченко]. – Київ : Школяр, 2014. – 32 с. : іл.

       Ця книжечка є першим кроком до ознайомлення з Шевченковими творами. На одній сторінці розгортки розміщено уривок з вірша і зображення, а на другій – чорно-біла копія ілюстрації, яку можна власноруч розмалювати. У книжці представлено пейзажну та нескладну суспільно-побутову лірику. Шрифт достатньо великий, щоб його могли подужати навіть читачі-початківці. В кінці видання розміщено інформативно-розважальні сторінки, які пропонують тобі записати улюблений вірш Т. Шевченка, намалювати до нього зображення, а також познайомлять із основними датами життя митця та музеями й заповідниками, у яких зберігається пам’ять про Кобзаря.


       Героям слава! : розповіді для дітей про героїв фронту і тилу / худож. Х. Лукащук. – Київ : Мамине сонечко, 2015. – 37 с. : іл. – (Маленька фея та сім гномів : щомісяч. журн. для дітей 5-9 р. : спецвип. ; № 6).

       До збірочки увійшли вісім коротеньких оповідань різних авторів про ту страшну реальність, у якій нам доводиться жити сьогодні – окупація Криму, війна на Сході України. Герої оповідань – звичайні хлопці-мрійники, які з настанням війни перетворилися на мужніх воїнів, захисників нашої Вітчизни. Збірочка зачепить за живе кожного, хто її читатиме. Однак, моторошних картинок та страшних подробиць війни у ній немає.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей