Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Міжнародна науково-практична конференція «Читання у соціокультурному просторі дитинства: діапазон можливостей і партнерства»

Завершила свою роботу Міжнародна науково-практична конференція «Читання у соціокультурному просторі дитинства: діапазон можливостей і партнерства», яка проходила в Національній бібліотеці України для дітей 5-6 квітня 2016 року.

Її організатором виступила Національна бібліотека України для дітей за підтримки Міністерства культури України у партнерстві з Посольством Швеції в Україні, Goethe-Institut в Україні.

З вітальним та вступним словом на конференції виступив заступник Міністра культури України Р.В. Карандєєв, який зупинився на аналізі сучасного стану бібліотечної справи в Україні та ролі бібліотек для дітей у популяризації читання серед дитячого населення країни. А також наголосив, що реформування сфери культури є одним з основних завдань діяльності Міністерства культури України і підтвердженням цьому – розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 лютого 2016 р. № 119-р «Довгострокова стратегія розвитку української культури — стратегія реформ».

Кандидат історичних наук, співзасновник Тернопільського благодійного фонду «Апостол», радник Міністра внутрішніх справ України М.В. Апостол підкреслив важливість тієї роботи, яку здійснюють працівники дитячих бібліотек у популяризації книги і читання у вихованні майбутніх лідерів оновленої країни. Про налагодження більш продуктивної партнерської співпраці видавців і бібліотекарів у забезпеченні інформаційно-бібліотечних ресурсів бібліотек висловив побажання президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів О.В. Афонін. Його думку підтримав і продовжив директор видавничого підприємства «Юніверс» А.О. Савчук. Кандидат мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України, ректор Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв В.В. Корнієнко подякував колективу НБУ для дітей за партнерство в креативному поєднанні циркового мистецтва і книги в популяризації читання.

Заступник голови Центрального комітету профспілки працівників культури України Г.М. Гайдук розповіла про практичні кроки соціального захисту працівників бібліотек і особливо захисту самих інституцій – бібліотек для дітей. Президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей М.П. Зніщенко виступив із закликом зберегти роками налагоджену систему диференційованого інформаційно-бібліотечного обслуговування дітей шляхом збереження мережі дитячих бібліотек. Генеральний директор НБУ для дітей, заслужений працівник культури України А.І. Гордієнко у виступі «Культуроутворююча роль діяльності бібліотек для дітей у формуванні нового покоління» підкреслила мету проведення конференції – ще раз привернути увагу інститутів громадянського суспільства до книги та читання дитини як основи всебічного розвитку особистості та мобілізувати потенціал як внутрішнього, так і міжнародного партнерства навколо спеціалізованих бібліотек для дітей як основних культурно-інформаційних закладів нашої держави, що реально впливають на зміст і якість читання дітей та молоді і є гарантом реалізації їхніх прав на культурне і духовне життя. Розкрила діяльність і можливості бібліотек для дітей у формуванні соціокультурного простору дитини.

Роль партнерських відносин бібліотек і громадськості в цьому процесі обговорювалася учасниками конференції на пленарному засіданні. З науковими та практичними напрацюваннями щодо даної проблематики в перший день роботи конференції виступили: завідувач медіатеки Національної дитячої бібліотеки ім. Іона Крянге Республіки Молдова Л.Л. Канєєв – «Підтримка дитячого читання: пошук нових рішень»; науковці-дослідники літератури для дітей та дитячого читання: старший викладач кафедри дошкільної освіти Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка, науковий кореспондент лабораторії психології дошкільників Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України І.Є. Товкач – «Проблема щодо культури читача змалку»; президент Західно-Української Асоціації «Спадщина України», член Національної спілки журналістів України, педагог, учений, етнограф, журналіст, письменник, громадський діяч І.Ю. Квасниця – «Фундамент єдності і миру – формування нового громадянина України: уроки любові»; директор видавництва «Джезва» Н.Г. Трохим – «Інтерактивне читання в Україні: підходи, методи, цілі»; кандидат філологічних наук, докторант кафедри літературознавства Національного університету Києво-Могилянська академія, президент Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва У.С. Баран – «Пасивний та активний канон дитячої літератури постмодерну»; асистент відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні А. Журавльова – «Сприяння інтересу до читання серед дітей 4-10 років: методика проведення перегляду ілюстрованих книжок на екрані».

Продовжуючи 6 квітня пленарне засідання, виступили: кандидат філософських наук, доцент кафедри гуманітарної освіти Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Н.В. Дев'ятко – «Виховання молодого покоління через співтворчість: Всеукраїнський освітньо-культурний проект «Рідний край у словах і барвах»; письменник, лауреат премій імені Лесі Українки та «Джури», голова комісії з дитячої літератури, член Національної спілки письменників України А.Л. Качан висловив свої погляди та думки про відносини та взаємозв’язок між письменником та читачем; кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, провідний бібліограф науково-бібліографічного відділу Національної бібліотеки України для дітей, літературний критик, адміністратор проекту «КЛЮЧ», письменниця Н.П. Марченко – «Новітня українська біографіка для дітей: тенденції та виклики»; директор Національного видавництва дитячої літератури «Веселка» О.О. Бондаренко, який підкреслив важливість партнерства між видавцями та бібліотеками; психолог Національної бібліотеки для дітей О.О. Лесечко – «Формування читацької компетентності з пелюшок»; завідувач відділу документів іноземними мовами О.І. Дубова – «Тиждень однієї культури» – популяризація літератури різними мовами світу»; завідувач відділу удосконалення методики і практики бібліотечної роботи з дітьми Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г. Шевченка О.П. Лифар – «Сучасні інструменти та практики підтримки читання в дитячій бібліотеці»; директор КЗ «Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач» Запорізької обласної ради Л.В. Данилова – «Підтримка і розвиток читання через систему соціального партнерства»; директор Волинської обласної бібліотеки для дітей Н.В. Граніч – «Проектна діяльність як складова успішної та стабільної роботи дитячих бібліотек»; заступник директора КЗК «Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей» О.О. Прокопович-Ткаченко – «Обласна бібліотека для дітей – центр розвитку дитячого читання: сучасні тенденції та перспективи».

Привітання учасникам конференції та відеоінформування про інноваційні знахідки у бібліотечній роботі надіслали колеги Республіканської дитячої бібліотеки ім. Ф. Кочарлі м. Баку Азербайджанської Республіки (заступник директора З. Дадашова – «Реалізація інновацій практичної діяльності дитячих бібліотек»), Республіканської бібліотеки для дітей та юнацтва ім. К. Баялинова, м. Бішкек (Киргизька Республіка).

Учасниками Міжнародної науково-практичної конференції «Читання у соціокультурному просторі дитинства: діапазон можливостей і партнерства» ухвалено рекомендації.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей