Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

          Memorandum of Understanding (MoU) between
International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA)
International Literacy Association (ILA)
International Board on Books for Young People (IBBY)

          Меморандум про взаєморозуміння між
Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій та установ (IFLA)
Міжнародною асоціацією грамотності (ILA)
Міжнародною радою з питань книг для молоді (IBBY)

          Організації-учасниці, IFLA, ILA та IBBY підтверджують внутрішню цінність та важливість читання та грамотності (будь-якого роду), які є передумовами для пошуку та доступу до інформації будь-якого роду, розуміння та використання. Читання є умовою для соціальної інтеграції, створення нових знань, розширення повноважень у найширшому значенні (особисті, професійні, корпоративні та організаційні), і навчання протягом усього життя.

          Організації-учасниці розуміють, що існують різні способи навчання, а також розвитку та підтримки грамотності. Необмежений доступ до якісних та актуальних книг, залежно від досвіду читача, разом із безперешкодним доступом до книг та інших ресурсів з усього світу, лежить в основі грамотного суспільства. Освіта (формальна та неформальна), підтримка місцевих видань та публікації мовами меншин та бібліотечне програмування є додатковими джерелами та засобами пізнання. Вони є центральними елементами наших цілей і цінностей.

          Грамотність, у широкому сенсі, полягає у здатності використовувати різні джерела інформації та поліпшенні якості життя людей. Вона включає в себе можливість знайти, оцінити та ефективно використовувати інформацію.

          Грамотність — це процес безперервний протягом усього життя, який найбільш ефективно забезпечується шляхом надання кожній дитині права і засобів для читання. Грамотність повинна постійно підтримуватися в людині протягом усього життя. Освіта та доступ до книг та джерел інформації як основного права людини має виключне право на читання як передумову. Наше спільне завдання — це грамотність у суспільстві.

          Грамотність є наріжним каменем розвитку; розкриває людський потенціал. Це сприяє кращому здоров'ю, безперервній зайнятості та безпечнішому, стабільнішому суспільству. Грамотність стосується усіх людей: і дітей, і дорослих. Це підкреслено в Програмі Організації Об'єднаних Націй до 2030 року щодо сталого розвитку, яка стверджує: «Світ з універсальною грамотністю, можливістю читати (з задоволенням) і мати доступ до інформації є основою всіх цілей сталого розвитку».

          Всі наші члени схвалюють запровадження офіційної прихильності до принципів Міжнародної конвенції про права дитини (1990). Наше завдання – підтримати ці права, оскільки вони відображають пошук, отримання та передачу інформації та ліквідацію невігластва та неграмотності.

          Управління

          Спільний звіт буде представлений щорічно ILA, IBBY та IFLA керуючим комісіям, описуючи основні результати діяльності кожної організації.

          Цілі

          • ILA, IBBY та IFLA погоджуються працювати разом, щоб виступати за сфери, що представляють особливий інтерес: грамотність і читання.

          • ILA, IBBY та IFLA погоджуються співпрацювати в адвокації:

          - спільні заяви, декларації, маніфести і т. д.;
          - спільна адвокація та підтримка оборонної діяльності один одного;
          - спільні наукові дослідження;
          - спільні семінари та / або тренінги;
          - спільні проекти;
          - посилання на веб-сайтах наших організацій.

          • Єдина безкоштовна реєстрація для одного представника на конференціях один одного:

          - ІФЛА: Світовий бібліотечно-інформаційний конгрес (WLIC) (щорічно);
          - ILA: Щорічна конференція (щорічна);
          - IBBY: Всесвітній конгрес (дворічний).

          Зв'язок

          • ILA, IBBY та IFLA погоджуються обмінюватися інформацією про свою роботу у сферах спільного використання інтересу і визнавати партнерство в рекламних матеріалах обох організацій, включаючи веб-сайт, річний звіт та інформаційні бюлетені, там, де це доречно.

          • ILA, IBBY та IFLA погоджуються обмінюватися інформацією та найкращою практикою щодо інструментів адвокації та діяльності.

          • Організації погоджуються сприяти використанню профілів соціальних мереж один одного через зв'язок та подальший розвиток, щоб покращити та просувати їхні відповідні місії.

   Підписано від імені IBBY:       Підписано від імені IFLA:       Підписано від імені ILA:
     Президент IBBY           Генеральний секретар IFLA             Президент ILA
      Уоллі ді Донкер                   Джеральд Літнер                      Бернадетт Дьюер

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей