Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Бібліотеки для дітей на шляху до євроінтеграції:
діяльність Національної секції Міжнародної ради

    Глобальний процес зближення культур і цінностей, зміцнення цивілізаційних зв’язків сприяють тому, що досягнення мистецтва і науки, нові форми соціальної і політичної діяльності швидко поширюються і засвоюються у сучасному світі.

    Поступово формуються елементи нової інтегральної культури. Поширюються цінності, які сприяють зближенню народів і культур. Унаслідок демократичних перетворень в Україні відкрилася перспектива самостійно розвивати шляхи інтеграції у світовий культурний простір. З метою зміцнення інтелектуального потенціалу країни та залучення його до загальносвітових процесів у гуманітарній сфері, використання в національних інтересах міжнародного досвіду Україна активно розвиває своє членство у різноманітних міжнародних організаціях, укладає угоди про співпрацю у галузі культури з різними державами,бере участь у культурних програмах і проектах. У галузі міжнародного співробітництва з популяризації української дитячої книги і дитячого читання важливого значення набуває участь країни і представлення її інтересів у діяльності Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY), що являє собою міжнародну мережу представників з усього світу, які прагнуть до об’єднання дитини і книги. Головною місією організації є сприяння міжнародному розумінню за допомогою дитячих книг; створенню умов для надання доступу до книг з високими літературними та художніми стандартами дітям з усього світу; заохочення публікацій і поширення якісних дитячих книг, особливо в країнах, що розвиваються; надання підтримки і навчання для тих, хто займається з дітьми і дитячою літературою; стимулювання досліджень і наукових робіт у галузі дитячої літератури; захист і відстоювання прав дитини відповідно до Конвенції ООН про права дитини. Україна є повноправним членом ІВВY, право представляти її має національна секція.

    IBBY співпрацює з багатьма міжнародними організаціями та дитячими книжковими установами в усьому світі, бере участь у Міжнародному дитячому книжковому ярмарку в Болоньї та інших міжнародних книжкових ярмарках, ініціює ряд проектів і нагород, які сприяють поширенню якісної дитячої літератури, захищає право кожної дитини-читача.

    Одним із напрямів діяльності IBBY є формування Почесного списку – це один з найважливіших заходів організації. Почесний список є унікальним дворічним дослідженням світової дитячої літератури, презентує роботу незалежних дитячих письменників, ілюстраторів та перекладачів. За умовами IBBY національні секції пропонують книги, видані за останні три роки перед номінацією, тобто 2014-й рік і наступні. Серед критеріїв, за якими обираються кандидати, присутні естетичні і літературні якості письма та ілюстрацій, а також здатність авторів бачити речі з точки зору дитини та розвивати її цікавість і уяву. Книги мають відображати різні політичні та соціальні умови, в яких живуть та зростають діти. Автори, ілюстратори та перекладачі книг, які претендують на внесення до Почесного списку IBBY, мають бути широковідомими у своїй країні, а книги, що подаються на розгляд, повинні бути кращими з кращих у дитячій літературі країни, а також підходити для публікації в усьому світі. Окрім того, національна секція надсилає 7 копій кожної з номінованих книг до Секретаріату в Базелі. Ці копії будуть використовуватися на конгресі ІВВУ 2018 року та в 2019 році на книжковій виставці-ярмарку в Болоньї, а також для інших пересувних виставок. Книги з почесного списку знаходяться в постійних колекціях Міжнародної бібліотеки для молоді в Мюнхені, Швейцарському інституті ЗМІ для дітей та молоді в Цюріху, Бібліані в Братиславі та японській раді з книг для молоді.

    Національною секцією Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY) було проведено два засідання з метою визначення номінантів до Почесного списку. Перше засідання відбулося 8 грудня 2016 року у Національній бібліотеці України для дітей. У ньому взяли участь президент національної секції IBBY, члени секретаріату національної секції від Української асоціації працівників бібліотек для дітей, Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Національної спілки письменників України та окремих видавництв. На засіданні активно обговорювався список кандидатів на внесення до Почесного списку IBBY на 2018 рік. Були запропоновані наступні: серед дитячих письменників – Галина Малик, Зірка Мензатюк, Анатолій Качан, Володимир Рутківський, Дмитро Чередниченко; серед ілюстраторів дитячих книжок – Кость Лавро, Вікторія Ковальчук, Катерина Штанко, Владислав Єрко, перекладачів дитячої літератури – Галина Кирпа. На засіданні було ухвалено рішення про проведення голосування на рівні обласних бібліотек України для дітей.

    Друге засідання відбулося 16 червня 2017 року. У ньому взяли участь письменники, видавці, науковці та бібліотекарі. Протягом усього періоду Національна секція була відкрита для пропозицій та обговорень. Відбулися дебати серед користувачів та фахівців дитячих бібліотек України. В обласних бібліотека для дітей Дніпропетровської, Вінницької, Волинської, Кіровоградської, Рівненської, Херсонської, Миколаївської, Сумської, Одеської, Львівської, Закарпатської, Хмельницької, Харківської, Чернівецької, Київської областей та м. Києва були проведені засідання журі як зі складу бібліотечних фахівців, так і користувачів-дітей. За результатами надісланих протоколів визначено номінантів: серед письменників – Володимир Рутківський, художників-ілюстраторів – Владислав Єрко, перекладачів – Галина Кирпа. У процесі обговорення та жвавої дискусії Національною секцією обрано такі видання для подання до Почесного списку: Рутківський, Володимир Григорович. Гості на мітлі : казк. повість / Рутківський, Володимир Григорович ; іл. І. Михайлян. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. — 239 с. : іл. — 7000 пр. — ISBN 978-617-679-290-1 : 57.75. Сент-Екзюпері, Антуан де. Маленький принц / Сент-Екзюпері, Антуан де ; худож. Владислав Єрко ; пер. з фр. О. Жупанського за ред. А. Перепаді та І. Малковича. — Вид. 6-е. — Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. — 62, [2] c. : іл. — (Для малят від 2 до 102). — Б. т. — ISBN 978-617-585-069-5 : 100.00; Старк, Ульф. Диваки і зануди : роман / Старк, Ульф ; пер. зі швед. Г. Кирпа ; обкл. К. Садовщук. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. — 156, [1] c. — 3000 пр. — ISBN 978-617-679-173-7 : 40.00.



    На запрошення виконавчого комітету IBBY національна секція взяла участь у проекті «Право дитини стати читачем. Ямада-Прогама 2018», який спрямований на просування методів та способів формування культури читання серед дітей. Розроблено та надіслано проект на проведення семінарів для дітей, батьків, письменників, бібліотекарів.

    У цьому році під егідою Національної секції ІВВY у Закарпатській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва у м. Ужгороді 20 березня стартував Всеукраїнський тиждень дитячого читання «Нам книжка відкриває всі світи!». Урочисте відкриття свята розпочалося у приміщенні Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка». Учасників та гостей вітали заступник начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації І. І. Канюка, заступник міського голови Ужгородської міської ради О. П. Білак, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, президент Національної секції ІВВY А. І. Гордієнко. Також прозвучали вітання від української поетеси, члена Національної спілки письменників України М. Морозенко, письменниці, лауреата премії Леоніда Бразова в номінації «Проза», лауреата премії імені Панаса Мирного Т. Луньової, а також від письменників та поетів Закарпаття: українського прозаїка, поета, перекладача, голови Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, лауреата Всеукраїнської премії ім. Павла Тичини, лауреата обласних премій ім. Д. Вакарова, ім. Зореслава та ім. Ф. Потушняка – В. Густі; поетеси, прозаїка, перекладача, члена Національної спілки письменників України, лауреата премії ім. Лесі Українки, координатора проекту «Все Закарпаття читає дітям» – Г. Малик. Відбулося засідання за круглим столом «Підтримка і розвиток дитячого читання в Україні: загальнонаціональні ідеї та регіональний досвід» за участю фахівців НБУ для дітей, бібліотекарів спеціалізованих бібліотек для дітей Закарпаття, видавців, дитячих письменників, представників влади. На ньому обговорювалися проблемні питання поповнення бібліотечних фондів новими дитячими виданнями, залучення сучасної дитини до книги, бібліотеки та читання засобами художнього та театрального мистецтва, а також співпраця бібліотеки з письменниками та видавцями. Завершився Всеукраїнський тиждень дитячого читання театралізованим святом «Ювілей у країні прочитаних книжок» 2 квітня у Всесвітній день дитячої книги в Національній бібліотеці України для дітей. А розпочалося свято врученням призів кращим читачам 2017 року. Під час весняного фестивалю читання усі діти-відвідувачі були учасниками дитячого журі та в своїх нотатниках оцінювали книжки, які їм сподобалися. Оскільки захід проходить у рамках роботи національної секції IBBY, найактивніші читачі, які відвідали найбільшу кількість книжкових презентацій, отримали посвідчення членів дитячого журі IBBY. Також під час свята було проведено костюмоване дефіле читачів «Парад книжкових героїв».


    Національна секція ІВВУ стала співорганізатором ІІІ Всеукраїнського фестивалю педагогічної майстерності «Роль дитячої книги у формуванні гармонійно розвиненої особистості» (до Міжнародного дня дитячої книги), який проходив 5–7 квітня 2017 року в КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» у співпраці з Національною академією педагогічних наук, Інститутом психології ім. Г. С. Костюка, Консорціумом закладів післядипломної освіти, Херсонським державний університетом, Комунальним закладом «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, Навчально-естетичним комплексом «Художня школа» м. Херсона, Книготорговельною мережею «Учбова книга», Комунальним вищим навчальним закладом «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради. Проблеми, що обговорювалися на пленарному та секційних засіданнях, стосувалися найрізноманітніших аспектів спілкування дітей з книгою: кола читання для дітей, якості книжкової продукції і сучасної дитячої літератури, психологічних механізмів впливу художньої літератури на розвиток особистості, формування її ціннісних орієнтирів і життєвих сценаріїв, пропаганди кращих творів сучасної української літератури для дітей, ролі бібліотек у залученні дітей до самостійного свідомого читання тощо. Науковці та практики дискутували про вітчизняний та зарубіжний досвід, сучасні тенденції розвитку інтересів читачів-дітей. Після пленарного засідання відбулася святкова церемонія нагородження переможців обласного конкурсу «Найкращий читач України — 2017» та обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека — 2017».

    Національна секція України ІBBY, взяла участь у XXI Міжнародному книжковому салоні, який проходив в м. Кишиневі (Молдова) з 11 по 14 травня. Цього року виставка присвячена 180-річчю від дня народження письменника Іона Крянге. Захід організований Національним відділом Міжнародної ради Молдови ІBBY, Міністерствами культури, освіти, молоді і спорту, Національною бібліотекою для дітей ім. Іона Крянге, Кишинівською мерією, Спілкою письменників Молдови та іншими закладами культури. Участь у салоні взяли 110 видавництв з 9 країн: Китаю, Франції, Німеччини, Литви, Польщі, Молдови, Румунії, Венгрії та України. Було виставлено 16 тис. назв книг і проведено понад 80 презентацій. Мета заходу полягала у просуванні та демонстрації книг для дітей та молоді, наданні можливості відвідувачам познайомитися з новими вітчизняними та зарубіжними книгами, новими авторами, взяти участь у дискусіях та презентаціях. Книгою-сюрпризом, яка безкоштовно надавалася дітям, які відвідали виставку, була «Кошелек с двумя денежками» автора Іона Крянге, проілюстрована лауреатом Почесної грамоти IBBY Олексієм Кобилняком.

    У рамках салону проходила міжнародна конференція «Библиотеки на службе детей: возможности для развития, обучения и общения», яка відбулася у Національній бібліотеці. Конференція стала платформою обміну досвідом та інноваціями з питань популяризації книги і читання, нових форм роботи з читачами-дітьми. Бібліотекарі Румунії, Молдови, України обговорювали наступні теми: «Молодь та підлітки: пропонують послуги бібліотеки – етап та результати», «Функціональна неграмотність: виклик століття», «Діти стають читачами завдяки батькам», «Неформальна освіта дітей в бібліотеці, формування сучасного читача – дитини» та ін.

    Національна секція Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY) в Україні стала ініціатором проведення Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули» спільно з Національною спілкою письменників України, Українською асоціацією працівників бібліотек для дітей, фондом «Рідна країна» та Національною бібліотекою України для дітей. Головною його метою є сприяння формуванню у дітей та підлітків патріотичних почуттів — любові до рідної природи, краю, Батьківщини; прищеплення любові до рідної мови; розвиток естетичної свідомості, здатності до творчої самореалізації, створення умов для реалізації творчих здібностей та талантів дітей. Проведення конкурсу дасть можливість дітям розкрити свої якості і можливо в майбутньому стати відомими літераторами.

    Національна секція відкрита для спілкування та спільної діяльності з усіма зацікавленими установами та організаціями. Вона і надалі гідно представлятиме Україну на міжнародному рівні.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей