Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Геноцид ромів у роки Другої світової війни

           Національна бібліотека України для дітей впроваджує програму «Культурне намисто світу», спрямовану на вивчення літератури і культури різних народів та виховання толерантності серед підростаючого покоління. У рамках цієї програми відвідувачі бібліотеки приєдналися до відзначення Міжнародного дня пам’яті про нацистський геноцид ромів.

          25 вересня у відділі документів іноземними мовами відбулася зустріч із Михайлом Тяглим, науковим співробітником Українського центру вивчення історії Голокосту, який присвятив свою професійну діяльність вивченню історії ромів.

          Пан Михайло розповів про походження ромів, різницю між етнічними групами та важку сторінку в історії: геноцид, організований і здійснений нацистами у 1935–1945 роках. Знищення ромів було частиною загальної політики націонал-соціалістів. Вважається, що від репресій під час війни загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів. Пан Михайло зазначив, що першими жертвами Бабиного Яру у вересні 1941 року стали саме роми.

          Учасникам заходу було цікаво дізнатися, що за останніми даними в Україні проживають понад 10 етнічних груп ромів: серви, келдерари, ловарі, крими, сінті, унгріко рома, словацькі роми, расєйци, кишинівці, урсари та інші. Роми стали частиною українського суспільства, у центрі Києва кожен охочий може відвідати Київський циганський державний театр «Романс».

          Висловлюємо подяку Українському центру вивчення історії Голокосту за сприяння в організації заходу та пану Михайлу за змістовну та цікаву розмову, а також за подаровані книжки: «Роми: міфи та факти», «Донечка, про яку ми завжди мріяли» та інформаційно-педагогічний бюлетень «Уроки Голокосту».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей