Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Підсумки проблемно-цільового навчання «Бібліографічна діяльність як експертна система і дієвий помічник в організації читання дітей»

15-19 квітня 2019 року відбулося проблемно-цільове навчання на тему «Бібліографічна діяльність як експертна система і дієвий помічник в організації читання дітей» для завідувачів відділів та провідних фахівців відділів довідково-інформаційного обслуговування обласних та центральних міських бібліотек для дітей. До заходу долучилися працівники Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської обласних бібліотек для дітей та Центральних міських бібліотек для дітей міст Києва, Одеси, Кременчука та Кривого Рогу.

Під час навчання обговорювалися сучасні аспекти та перспективні напрями бібліографічної діяльності. А саме:

— бібліотека, книга, читач у сучасних умовах бібліотечного простору;

— сучасний стан читацьких уподобань і роль бібліографії в цьому процесі;

— віртуальні інформаційно-бібліографічні сервіси бібліотек України для дітей;

— значення об’єднаних корпоративних ресурсів бібліотек України для дітей у популяризації читання («Корпорація бібліотек для дітей з аналітичного розпису періодичних видань», «Віртуальна бібліографічна довідка», «КЛЮЧ», «Почитайко», «Кращі інтернет-ресурси...», «Електронна бібліотека методичних та бібліографічних матеріалів»;

— медіаінформаційна грамотність як засіб формування читацької культури користувачів-дітей.

В перший день навчання по-діловому пройшло професійне спілкування з генеральним директором НБУ для дітей А.І. Гордієнко на тему «Модель діяльності дитячої бібліотеки у контексті культуроутворюючої функції». В цей же день завідувач відділу інформаційних технологій НБУ для дітей Н.П. Кувшинова надала кваліфіковану консультацію з теми «Захист персональної інформації в бібліотеці».

У зв’язку з переходом бібліотек для дітей на систематизацію документів за Універсальною десятковою класифікацією зацікавлено відбувся професійний консалтинг «Методичний супровід систематизації документів на основі Універсальної десяткової класифікації» та ділове спілкування «Систематизація документів на основі Універсальної десяткової класифікації».

Велику увагу бібліотеки для дітей приділяють питанням формуванню інформаційної культури користувачів. Нові, раніше «закриті», теми щодо ризиків, які підстерігають дітей у процесі користування мережею Інтернет, висвітила перед слухачами А. Дьякова, національний експерт із захисту дітей від насильства при Уповноваженому Президента України з прав дитини.

Комплекс заходів проблемно-цільових навчань було присвячено бібліографуванню. Перед слухачами з лекцією «Формування біобібліографічних ресурсів: сучасні тенденції та вимоги» виступив О.М. Яценко, кандидат історичних наук, завідувач відділу формування бібліографічного інформаційного ресурсу Інституту біографічних досліджень НБУВ. Фахівці науково-бібліографічного відділу НБУ для дітей присвятили свої виступи питанням дитячого читання та популяризації сучасної літератури для дітей. Учасники навчання ознайомилися з презентаціями «Фіксована інформація як один з етапів генезису інформаційного простору бібліотек України для дітей», «Новітня вітчизняна книга для підлітків: нові імена та тенденції», «Актуальні тренди в оформленні презентацій» тощо. Також було висвітлено тему інклюзії в літературі та відображення її в бібліографічних посібниках для дітей.

Родзинкою навчання став ярмарок бібліографічних стартапів «Банк реалізованих ідей, або Нові формати бібліографічної практики» під час якого бібліотечні працівники демонстрували свої творчі новаторські напрацювання, ділились досвідом роботи своїх бібліотек. Зокрема були представлені нові розробки таких тематик: «Бібліографічна мозаїка: інтерактивні форми та інноваційні проекти» (Харківська ОДБ), «Інтерактивні електронні ресурси» (Рівненська ОДБ), «Мультимедійні книги для дітей: проводимо дозвілля цікаво та корисно» (Київська ОДБ), «Нові формати бібліографічної практики» [текстові ігри, буктрейлери, краєзнавчі фліп-тести] (Полтавська ОДБ), «Бібліородзинки від Черкаської обласної бібліотеки для дітей» [інтерактивні ресурси та проекти], «Креативні моменти в роботі бібліографа як драйвера бібліографічних інновацій» (Чернівецька ОДБ), «Банк реалізованих ідей, або Нові формати бібліографічної продукції» (Центральна міська дитяча бібліотека м. Кременчука),«Нові формати бібліографічної практики»(Сумська ОДБ), «Видавнича продукція інформаційно-бібліографічного відділу Тернопільської обласної бібліотеки для дітей з 2016 по 2018 роки», «Нові формати та ідеї інформаційно-бібліографічної роботи Миколаївської обласної бібліотеки для дітей».

Практичні напрацювання, які представили бібліографи обласних бібліотек для дітей та фахівці НБУ для дітей, продемонстрували, що успішне майбутнє бібліографії належить тим, в кого є творча ініціатива, активна зацікавленість фахом, уміння професійно вдосконалюватися.

Запам’яталась учасникам навчання і професійна екскурсія на підприємство «Архівні інформаційні системи», що займається масштабним оцифровуванням фондів архівів та бібліотек. Керівництво підприємства радо поділилося спеціальними знаннями та досвідом, особливими підходами щодо діяльності компанії, було продемонстровано сучасну техніку для оцифровування та власну систему онлайн презентації колекцій із розширеним повнотекстовим пошуком «Libraria».

Завершилося навчання підведенням підсумків та урочистим врученням дипломів підвищення фахового рівня.

Дякуємо всім за активну участь у навчанні!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей