Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Національна секція IBBY подала кандидатів від України на премію імені Ганса Крістіана Андерсена



         Номінантами на премію імені Ганса Крістіана Андерсена від України представлені:






Іван Андрусяк: поет, дитячий письменник, прозаїк, літературний критик, перекладач, головний редактор видавництва «Фонтан казок».












Владислав Єрко: український художник-іллюстратор, переможець низки престижних художніх та книжкових виставок, володар титулу «Людина книги».







         Премія Ганса Крістіана Андерсена – це найвища міжнародна відзнака, що надається авторам та ілюстраторам дитячих книжок. Нагороди Ганса Крістіана Андерсена, які надаються IBBY щорічно, вручаються за досягнення протягом усього життя та присуджуються авторам та ілюстраторам збірок за важливий і довгостроковий внесок у розвиток дитячої літератури.

       Журі-2020, обране Виконавчим комітетом IBBY з претендентів, представлених національними відділеннями, складається з десяти кандидатур – видатних особистостей світу. Президент журі Джунко Йокота (Чикаго, США) очолить журі, визначивши переможців премії Ганса Крістіана Андерсена 2020 року.





Журі премії Ганса Крістіана Андерсена 2020

       Журі HCAA 2020, обране Виконавчим комітетом IBBY з 14 номінантів, які були представлені національними відділеннями, складається з десяти кандидатур – видатних особистостей з усього світу. Президент журі Джунко Йокота (Чикаго, США) очолить журі для відбору переможців премії Ганса Крістіана Андерсена 2020. Колишній віцепрезидент IBBY Ельда Ногейра (Ріо-де-Жанейро, Бразилія) та виконавчий директор IBBY Ліз Пейджє є незалежними членами журі.


       Джунко Йокота вже понад тридцять років є дослідником, викладачем, оратором і письменником у галузі дитячої літератури. Її роботи підкреслювали як аналіз літературного тексту, так і візуальну розповідь в ілюстрації, а також теми, пов'язані з культурою та цифровими форматами дитячої літератури. У 1988 р. отримала ступінь доктора освіти з читання та бібліотекознавства в університеті Північного Техасу. Нині вона є заслуженим професором в Національному коледжі освіти Національного університету Луї і засновник Центру викладання через дитячі книги. Брала участь у численних засіданнях журі, включаючи журі конкурсу ілюстрацій Болоньї 2013 р., міжнародного конкурсу ілюстрацій на острові Намі від відкриття (2013), аж до 2019 р. Працювала головою Комітету Калдекотта (2015 р.), членом Правління IBBY США та Bookbird Inc. і три строки була членом журі премії Ганса Крістіана Андерсена (2006, 2008, 2018 рр.). Джунко Йокота обрана на посаду Президента журі премії Ганса Крістіана Андерсена 2020 Генеральною Асамблеєю IBBY в Афінах .




       Маріелла Бертеллі виросла в Єгипті, Італії та Канаді і продовжила вивчати французьку та італійську мови в Йоркському університеті, відтак отримала ступінь магістра бібліотечних наук в Університеті Торонто. Працювала дитячим бібліотекарем у публічній бібліотеці в Торонто, керувала основними експонатами, проводила майстер-класи з популяризації лялькового мистецтва, ознайомлювала працівників бібліотеки та публіку з Камішібай (вуличний театр). У неї була довга і різноманітна кар'єра мовознавця, зокрема англійської, італійської та французької мов, яка і привела її на фестивалі та майстер-класи в Канаді, США, Європі та Африці. Вона є членом IBBY (Canada, Italia), брала участь у проєкті Мовчазні книжки (Silent Books), у тому числі була членом журі у відборі Мовчазних книжок (Silent Books) 2017 р. та членом журі премії дитячої книги Єлизавети Мзарик-Клівер, а також премії дитячої книги Мерілін Бейлі.





       Денис Безносов закінчив Московський політологічний університет у 2010 р. і з того часу працює філологом, критиком та перекладачем. Нині завідує відділом культурних проєктів у Державній дитячій бібліотеці Росії в Москві, де його робота передбачає організацію масштабних бібліотечних проєктів з просування читання серед дітей та молоді, а також науково-дослідницьку роботу в галузі дитячої та юнацької світової літератури. Його літературна діяльність включає літературознавство і поетичні та прозові переклади з англійської та іспанської на російську мову. Денис є членом IBBY в Росії з 2012 р. та членом оргкомітету Конгресу IBBY 2020. Він виступав у журі премії Ганса Крістіана Андерсена 2018.








       Тіна Більбан навчалася в Люблянському університеті, отримала ступінь бакалавра філософії та порівняльної літератури (2006 р.) і доктора наук з літературознавства (2009 р.). Працювала літературним критиком, редактором, автором та перекладачем у наукових установах Австрії в галузі фізики та квантової фізики. У дитячій та юнацькій літературі її робота була зосереджена одночасно на сучасній літературі, філософії та науці. З 2007 р. вона є членом Ради, яка нагороджує найкращі дитячі та юнацькі книги Словенії премією Золота Груша. Як науковець вивчила у співпраці з Ньюкаслським університетом комплексні та складні теми про старіння, смерть та науку, представлені в дитячій літературі. Це дослідження призвело до фінансування через ЮНЕСКО проєкту «Відкриття діалогу про старіння з книгами». Також вона була членом IBBY Словенії з 2010 р. та членом Правління з 2016 року.







       Ясуко Дой отримала магістерську освіту в університеті Осака Кюйку в 1989 р. З 1992 р. почала працювати в Міжнародному інституті дитячої літератури в Осаці (IICLO), науково-дослідному центрі дитячої літератури та в центрі сприяння читанню, а згодом навчалася в університеті в Ексетері (Великобританія). Нині вона працює в Осаці та є директором і старшим науковим співробітником IICLO, навчає студентів університету, а також бібліотекарів та викладачів, як вибирати та оцінювати дитячу літературу. Вона також регулярно переглядає дитячі книги для газет і журналів. Напрямами Її досліджень є просування читання та історія японської дитячої літератури. Ясуко – член JBBY з 1992 р., член правління JBBY з 2013 р., член журі премії Ганса Крістіана Андерсена з 2018 року.





       Надія Ель Холі отримала ступінь доктора наук з англійської літератури в Каїрському та Оксфордському університетах та магістра в Американському університеті в Каїрі. Вона є професором кафедри англійської мови та літератури Каїрського університету, де визначила дитячу літературу як окрему дисципліну в рамках навчальної програми. Її нинішнє дослідження включає перепис єгипетських народних творів у літературній формі, збирання неопублікованих текстів, написаних єгипетськими жінками в рамках проєкту «Жіноча література Африки», а також переклад арабських розповідей дітей на англійську та дитячу класику на арабську мови. Наприкінці 1980-х приєдналася до IBBY і була президентом IBBY Єгипту з 2015 р., членом Виконавчого комітету IBBY між 2010-2014 рр. та членом журі премії імені Ганса Крістіана Андерсена у 2008 та 2010 роках.




       Вів’єн Езратті вивчала історію та англійську мову в Університеті Сорбонни, отримала диплом бібліотекаря, спеціалізувалася на дитячій та юнацькій літературі. Упродовж 1986 – 2013 рр. була директором дитячої та юнацької бібліотеки l'Heure Joyeuse в Парижі. У 2011 р. призначена  на посаду директора нової паризької публічної бібліотеки Франсуаза Саган, до якої зараз входить секція історичної дитячої книги l'Heure Joyeuse з французькими та зарубіжними книгами від XVI століття і далі. Писала регулярні огляди книг для Revue des livres pour enfants та публікації за кордоном і була членом журі для кількох дитячих книжкових призів у Франції. У 2011 р. Вів’єн працювала з «Бібліотеками без кордонів» (дитячі книги для Гаїті), протягом 2015-2016 – над проєктом «Скриньки ідей». Вже тридцять років вона є членом IBBY Франції.






       Єва Каліскамі вивчала англійську та американську літературу в Американському коледжі в Афінах, а потім закінчила аспірантуру з прикладного мовознавства в Единбурзькому університетіі, а також літератури та лінгвістики в Каподестрийському університеті в Афінах. Майже п'ятнадцять років працювала перекладачем, перекладаючи англійські та американські дитячі книги на грецьку мову. Вона є вчителем іноземної мови початкової школи, зосереджується в основному на викладанні мови через дитячі літературні тексти та п'єси. Єва була активним членом IBBY Греції протягом дванадцяти років, в оргкомітеті Всесвітнього конгресу IBBY (2018) в Афінах, членом журі премії імені Ганса Крістіана Андерсена у 2012 та 2018 роках.




       Робін Морроу все своє робоче життя присвятила дитячій літературі – як продавець книг, викладач, рецензент та член суддівської колегії. Після вивчення англійської та французької мов в університеті Сіднея відкрила в 1971 р. Дитячу книжкову крамницю, яка була першою спеціалізованою дитячою книгарнею в Новому Південному Уельсі. Окрім вибору та рекомендцій книг вона була активним рецензентом дитячих та юнацьких книг для кількох австралійських газет і видань. Згодом повернулася до університету, щоб отримати диплом аспіранта з дитячої літератури, а відтак – магістра та доктора наук у галузі грамотності та дитячої літератури і продовжувала викладати в декількох австралійських університетах та в США. Її особливий інтерес викликали дитячі книжки з усього світу, дослідження, які привели її до стипендії в Міжнародній молодіжній бібліотеці в Мюнхені. Вона була членом комітету з нагородження кількох важливих дитячих книжкових премій Австралії, включаючи національні нагороди Дитячої ради Австралії. Робін відіграла важливу роль у відродженні IBBY Австралії у 2009 р. і нині є її почесним президентом.




       Сесілія Ана Репетті народилася в Буенос-Айресі. Спочатку вивчала літературу в Католицькому університеті Аргентини, потім навчалася редагуванню та публікації в університеті Буенос-Айреса. Працювала редактором Aique Grupo протягом 1994-2012 рр., спеціалізуючись на дитячих книгах, та була незалежним копірайтером і редактором редакції Albatros (1998-2012 рр.). У 2012 р. призначена на посаду директора з питань літератури для дітей та молоді в SM Argentina, була відповідальна за координування декількох книжкових колекцій, включаючи Ель Барко де Вапор (El Barcode Vapor) та Gran Angular. Вона також є членом журі премії Ель Барко де Вапор, була членом комітету книжкового ярмарку, Fundacion El Libro і провела численні бесіди, семінари та презентації з питань дитячої літератури та видавництва. Протягом 2011-2015 років була членом ALIJA-IBBY Аргентини.




       Улла Редін отримала ступінь бакалавра в галузі історії мистецтв, етнографії та драма-театр-фільм в Лундському університеті, викладала там з 1969-1971 рр., а згодом і в університеті Карлстада (1971-2000). З 1978 р. почала писати, викладати та проводити семінари і дебати разом із запрошеними ілюстраторами Північної Європи в галузі ілюстрації та дитячих книжок з малюнками. Була критиком дитячих книжок, зокрема критиком книжок з малюнками для головних газет Швеції, активно писала теорію на тему дитячих книжок – це була тема її дисертації на доктора наук в університеті Гетеборга. Улла Редін була членом журі ALMA з часу створення премії (2002) аж до 2014 року, спеціалізуючись на оцінці ілюстраторів та дитячих книжок з усього світу. Також була членом журі шведського Сноболлена за найкращу дитячу книжку року (2011-2015 рр.) та виставки ілюстраторів Болоньї (2015р.). Отримала декілька нагород за визнання своєї роботи щодо дослідження та оцінки дитячих книжок, зокрема від Шведської академії дитячих книг у 2017 році.




       Ельда Ногейра здобула ступінь бакалавра університету Pontificia Universidade Catolica do Rio de Janeiro з португальської та англійської мов та літератур. Пізніше спеціалізувалася на англійській мові як іноземній в університеті Рочестера, США, а також на письмовому та усному перекладі. Протягом 1987-2010 рр. співпрацювала з національним бразильським відділом IBBY Fundacao Nacional do Livro Infantil e Juvenil, пропагуючи читання та дитячу літературу, а також виступала в журі проєктів просування читання у Бразилії. Ельда була членом Виконавчого комітету IBBY протягом 2004-2008 рр., виконуючи обов'язки віцепрезидента з 2006 по 2008 роки. Вона представляла Президента IBBY під час нагородження премією Ганса Крістіана Андерсена з 2008 року, будучи незалежним членом журі.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей