Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
IBBY Honour List 2020

         Внесення до Почесного списку ІВВY – це найефективніший спосіб, який сприяє меті організації щодо зміцнення міжнародного взаєморозуміння на основі дитячої літератури. Почесний список є унікальним дворічним дослідженням світової дитячої літератури; він презентує роботу незалежних дитячих письменників, ілюстраторів та перекладачів. Внесення до Почесного списку – це одна з найвагоміших подій ІВВY. Дипломи за внесення до Почесного списку вручаються на з’їзді організації, також ведеться каталог книг, показаних вперше. Сім копій кожної з номінованих книг виставляються на всесвітніх ярмарках та виставках. Постійна колекція Почесного списку зберігається в Міжнародній юнацькій бібліотеці в Мюнхені, в Швейцарському інституті дитячої молодіжної преси та в Цюріху, в дослідницькій колекції Бібіана в Братиславі, в ІВВY у Токіо та в бібліотеці Північно-Західного університету в Еванстоні, штат Іллінойс.

         09 серпня 2019р. відбулося чергове засідання Національної секції ІВВY. Головною подією було обрання кандидатів – автора, ілюстратора, перекладача – для подання до Почесного списку ІВВY–2020. У засідання взяли участь Президент Національної секції ІВВY Алла Гордієнко; головний спеціаліст відділу літератури, читання та бібліотечної справи Міністерства культури України Андрій Кононов; президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін; заступник директора Українського інституту книги Руслан Мироненко; начальник відділу видавничої справи Держкомтелерадіо України Олексій Кононенко; директор національного видавництва «Веселка» Олексій Бондаренко; директор видавництва «Юніверс» Андрій Савчук; директор видавництва «Фонтан казок» Олег Рибалка; директор видавництва «Авіаз» Віктор Зеленський; провідний фахівець з промоції читання в Україні «Українського інституту книги», керівник проєкту підтримки дитячого читання «Барабука» Тетяна Стус; дитяча письменниця, громадський діяч Валентина Вздульська; директор Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки Анна Бардашевська; науковець і письменниця, книгознавець, біографіст, літературний критик Марченко Наталя; провідні фахівці НБУ для дітей.

          Відбір кандидатів проходив на основі рейтингу обласних бібліотек для дітей (Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька області). Відповідно до протоколів обласних журі (дорослий та дитячий склад) для подання до Почесного списку були названі автори: Олександр Дерманський, Іван Андрусяк, Галина Вдовиченко, Леся Воронина, Сергій Гридін, Еліна Заржицька, Кузько Кузякін, Теняна Луньова, Оксана Лущевська, Галина Малик, Дзінка Матіяш, Зірка Мензатюк, Юрій Нікітінський, Марина Павленко, Олег Чаклун, Наталія Чуб; ілюстратори: Яна Вернер-Кернер, Олена Власюк, Наталка Гайда, Надія Дойчева-Бут, Владислав Єрко, Євген Железняк, Іветта Ключковська, Вікторія Ковальчук, Ольга Кузнецова, Кость Лавро, Андрій Лесів, Максим Паленко, Ростислав Попський, Роман Романишин, Іван Сулима, Анастасія Стефурак, Валерій Харченко, Олексій Черепанов, Володимир Штанко, Катерина Штанко, Віктор Чернишенко; перекладачі: Божена Антоняк, Анна Вовченко, Наталія Іваничук, Галина Кирпа, Мiя Марченко, Андрій Маслюх, Віктор Морозов, Володимир Панченко.

         Найбільшу кількість голосів отримали Олександ Дерманський, Галина Малик, Сергій Гридін (автори); Наталка Гайда, Іветта Ключковська, Ольга Кузнецова (ілюстратори); Наталія Іваничук, Віктор Морозов, Божена Антоняк. В результаті конструктивного обговорення та подальшого голосування головне журі обрало:

Проза:
«Мері» (автор Сашко Дерманський,
видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га»)

    


Переклад:
«Антон та інші нещастя» (переклад Наталії Іваничук,
«Видавництво Старого Лева)

Ілюстрація:
«Пір’їнка птаха-мрії» (автор Роман Росіцький, ілюстрації Ольги Кузнецової,
видавництво «Авіаз»

       Українська секція IBBY подасть відібрані книжки в центральний офіс у Швейцарії для внесення в IBBY Honour List – 2020.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей