Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Положення
про Всеукраїнський конкурс «Лідер читання»

І. Загальні положення

       1.1. Це Положення визначає механізм проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» (далі – Конкурс).

       Це Положення поширюється на бібліотеки державної та комунальної форм власності всіх видів, передбачених статтею 6 Закону України «Про бібліотеку і бібліотечну справу».

       1.2. Конкурс проходить у рамках реалізації Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», відповідно до пріоритетів діяльності бібліотек, що обґрунтовані у Концепції якісних змін бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України (до 2025 року) спрямованих на консолідацію суспільства; дотримання європейських цінностей, інтеграцію у європейське співтовариство та рівний доступ до інформації, знань і культурного надбання. Проводиться за ініціативи Національної бібліотеки України для дітей (далі – НБУ для дітей) спеціалізованими бібліотеками України для дітей, сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY.

       1.3. Організаційно-методичне забезпечення Конкурсу здійснює НБУ для дітей.

       1.4. Це Положення передбачає залучення до організації та проведення конкурсу нових партнерів, підтримка яких сприятиме виконанню його мети.

      1.5. Основною метою Конкурсу є розвиток інтелектуального потенціалу дітей України; пошук нових дієвих форм національно-патріотичного виховання; заохочення дітей та підлітків до систематичного читання; популяризації та підтримки дитячого читання; підвищення ролі книги серед дітей; заохочення юних до змістовного дозвілля; підвищення міжнародного авторитету України.

       1.6. Завданням Конкурсу є залучення широкого загалу дітей до активної участі у культурному житті країни; виховання поваги до кращих надбань вітчизняної та світової літератури; розвиток зацікавленості дітей у читанні завдяки «відкриттю» ними книги як результату плідної праці багатьох людей та неповторного засобу самовираження, а також стимулювання дитячих бібліотек до розробки та впровадження власних заходів із популяризації дитячого читання та залучення до участі у них користувачів.

       1.7. Інформація про проведення Конкурсу оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національної бібліотеки України для дітей, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, обласних бібліотек для дітей, Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, а також у засобах масової інформації.

       1.8. Під час проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 р. № 2297-VI.

ІІ. Участь у Конкурсі

        2.1. Учасником Конкурсу «Лідер читання» може стати зареєстрований користувач дитячої бібліотеки віком 11-13 років, який читає книжки та є активним учасником різноманітних заходів з підтримки та популяризації дитячих книг і читання, творчих зустрічей з авторами.

        2.2. Заходи з підтримки читання — це довгострокові комплекси заходів переважно під час шкільних канікул, які залучають дітей не лише до читання книжок, а й до творчості, критичного мислення, формування власної точки зору, вчать висловлювати свою думку. Обов’язковим елементом таких заходів має стати певна система рейтингів оцінювання, яке допоможе визначити справжніх лідерів читання.

        2.3. До участі у Конкурсі долучаються лише ті бібліотеки для дітей, у яких систематично проводяться заходи з підтримки і популяризації читання. Обласна бібліотека для дітей здійснює організаційно-методичне забезпечення проведення Конкурсу в області з обов’язковим дотриманням основних правил участі.

ІІІ. Строки проведення Конкурсу

        3.1. Конкурс проводитиметься щороку, починаючи з 2018 року, у два тури:

       - перший на обласному рівні до 1 вересня;

       - другий, підсумковий – на всеукраїнському, у терміни, визначені базою проведення урочистостей з відзначення переможців.

IV. Фінансове забезпечення Конкурсу

        4.1. Витрати на організацію та проведення І туру Конкурсу здійснюються за рахунок обласних бібліотек для дітей, а також коштів, не заборонених законодавством України. Приїзд учасників Конкурсу в обласну бібліотеку дітей для підведення підсумків І туру здійснюється за рахунок учасників, спонсорської допомоги, а також коштів, не заборонених законодавством України.

        4.2. Витрати на проїзд до бібліотеки, що проводитиме підведення підсумків ІІ туру, проживання та харчування переможців І туру здійснюються за рахунок державного бюджету, місцевих бюджетів (за наявності коштів), спонсорської допомоги, а також коштів, не заборонених законодавством України.

V. Організаційний комітет Конкурсу

        5.1. Для організації проведення Конкурсу створюється Головний організаційний комітет (Додаток 1).

        5.2. Головний оргкомітет щороку готує аналітичну довідку та протокол щодо проведення І туру, узагальнює дані про переможців І туру та здійснює організаційно-методичне забезпечення проведення ІІ туру.

        5.3. Для проведення І туру створюються обласні оргкомітети та журі.

        5.4. Обласні журі Конкурсу підбивають підсумки І туру, визначають по 1 переможцю, який братиме участь у ІІ підсумковому турі.

VI. Визначення та відзначення переможців Конкурсу

        6.1. Визначення переможців Конкурсу відбуватиметься щороку на базі однієї з бібліотек для дітей країни у рамках проведення заходів з підтримки книги й читання.

        6.2. Програму підведення підсумків для визначення переможців готує та затверджує бібліотека, яка є базою проведення підсумкового туру.

        6.3. Переможці Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» входять до складу національного дитячого журі міжнародної премії IBBY.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей