Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Лакуста Святослав Михайлович

Прізвище, ім’я, по батькові     

найбільш вживане

Лакуста Святослав

псевдоніми

Будяченко, Колька, Гриць Мазниця, Михайленко, Непанас Некущенко, Немонах, Іван Шпилька, Вуйко Славко

криптоніми

_

Роки життя

дата народження

12 листопада 1884

дата смерті

23 листопада 1959

Географічний аспект

місце народження

с. Печеніжин, тепер Коломийського району Івано-Франківської області

місце смерті

м. Бухуші повіту Бакеу (Румунія)

місця перебування

Коломия, Чернівці, Вижниця, Кагул, Фокшан (Румунія), Львів

Увійшов в коло дитячого читання

Увійшов в коло дитячого читання. Писав гумористично-сатиричні вірші для дітей

Письменник

Український письменник, критик, публіцист

Основні дефініції щодо постаті

Громадсько-культурний діяч

Нагороди, звання, відзнаки     

Літературознавчі статті

Матеріали з Інтернету:

Лакуста Святослав Михайлович [Електронний ресурс] // Енциклопедія сучас. України : [вебсайт]. — Режим доступу: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=53106. — Назва з екрана. — Дата звернення: 05.06.2020.

12 листопада – 130 років від дня народження письменника : [Лакуста Святослав Михайлович] [Електронний ресурс] // Магія Буковини. Блог відділу краєзнавства Чернів. облас. науков. б-ки імені Михайла Івасюка: [вебсайт]. — Режим доступу: http://magiabukoviny.blogspot.com/p/blog-page_6821.html. — Назва з екрана. — Дата звернення: 05.06.2020.

У фондах відділу рідкісних та цінних видань НБУ для дітей:

Вуйко Славко Пригоди дядька Прохора : сміховинки / С. Лакуста. — Львів : Світ дитини, 1937. — 32 с. : іл. — (Діточа бібліотека ; Кн. 203). — Вид. бібліогр.: 3-тя с. обкл.

Іконографія

Біографічна довідка

Святослав Лакуста (1884-1959) – український письменник, критик, публіцист, громадсько-культурний діяч. Народився в селі Печеніжин, тепер Коломийського району Івано-Франківської області. Початкову освіту здобув у селі Ясенів Горішній. Закінчив Коломийську гімназію (1904), філософський факультет Чернівецького університету (1908). Учителював у другій Чернівецькій державній гімназії (1908-1910), викладав українську і класичні мови у Вижницькій українській гімназії (1910-1922), з 1922 року – німецьку мову в Кагульській, а з 1930 року і до виходу на пенсію – у Фокшанській гімназіях (Румунія). У другій половині 30-х років переїжджає до Львова, де займається журналістикою та видавничою діяльністю. Друкував свої статті у буковинських виданнях «Промінь», «Рідний край», «Час», «Самостійна Думка» та ін. Автор статей «Народ і нація», «Учімося на прикладі нашої історії», «Історія України в красному письменстві», «Пам’яті героїв», «Задунайська Січ», «Пісня про похід Ігоря», «Українці в Кагульському повіті Бессарабії», «Як буковинці боронять своїх дітей» та ін. Йому належать мемуари «Мої спогади про Івана Франка» (1956), «Вижницька українська гімназія» (1958). Переклав повість Г. Асакі «Мазепа в Молдавії» (1929), критичний нарис К. Доброджану-Гері «Тарас Шевченко» (1930), окремі твори Ф. Достоєвського, А. Чехова та ін. Був першим біографом і дослідником творчості Д. Харов’юка. Автор творів: «Немила стріча», «На Вакаціях у Жаб’ю», «Дядько Прохор на Ловах», «Пригода з Зайцем», «Дума про двох братів Кантемірів» та ін. Сатирично-гумористичні вірші він підписував псевдонімами: Михайленко, Будяченко, Колька, Шпилька, Немонах, Некущенко, Гриць Мазниця, Вуйко Славко. Помер 23 листопада 1959 року в місті Бухуші повіту Бакеу (Румунія).

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей