Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Пізнаємо та навчаємося разом з Meet and Code

         Третій рік поспіль Благодійний фонд розвитку НБУ для дітей та юні користувачі беруть участь в ініціативі Meet and Code, яка популяризує новітні ІТ-технології серед молоді, сприяє діджиталізації в Україні. І незважаючи на те, що цього року всі події проходили в онлайн-режимі, діти були надзвичайно натхненні і брали участь у заходах, що проходили у рамках Code Week за підтримки ресурсного центру GURT та партнерства TechSoup Europe за фінансування SAP Corporation.

         Цього року наші користувачі взяли участь у трьох подіях, які проводилися на платформі Zoom у вересні і жовтні 2020 р. Під час першої віртуальної зустрічі 22 вересня учасники триденного заходу #Цифрові_навички_Online вивчали складові робототехніки за допомогою конструктора LEGO Education WeDo 2.0 та LEGO Mindstorms. Тренер Наталія Горбенко віртуально познайомила дітей із різними конструкторами LEGO, продемонструвала на відеопрезентації, яких роботів можна з них складати. Під час майстер-класу за допомогою конструктора LEGO Education WeDo 2.0 учасники віртуально створили модель «Жабки», яку потім запрограмували. Другий і третій день зумінарів проводили професійні фахівці з IT-школи GoITeens. Зумінари спрямовувалися на підвищення і розвиток інтересу школярів до програмування, практичних і корисних додатків. Заняття з напряму Scratch провела Юлія Максимець, викладачка інформатики та тренерка програми для підлітків eKids від компанії EPAM. Разом із нею діти програмували і створювали власну інтерактивну гру про візит до бібліотеки у пошуках Книги Знань. Михайло Максимов, викладач ХНУ ім. Каразіна, автор програми Python у GoITeens познайомив дітей із мовою програмування Python, пояснив, де вона застосовується, її переваги та особливості, діти дізналися, що таке змінні, як робити обчислення і як використовувати оператора вибору.

         У період з 5 по 8 жовтня 2020 року проходили заняття з опанування навичок програмування та створення графічних об'єктів і художнього оформлення з використанням цифрових технологій Digital Art для дівчат. До проекту долучилися дівчата з усієї України. Всі вони працювали над власними графічними проектами з дизайнером і викладачем Лізою Кевхаян. Метою занять було навчити дівчат користуватися таким редактором, як Adobe Photoshop. За час навчання вони вивчили примітиви програми і зробили власні рекламні макети для бібліотеки. Всі дівчатка займалися з ентузіазмом і натхненням. Дівчата ще раз довели, що світ ІТ потребує дівчат і він їм підвладний. Це додатковий стимул для навчання і вибору сучасної професії, а нові знання дітям стануть у пригоді в майбутньому.

         Щоб підвищити інтерес до 3D-дизайну, сформувати навички в розробці 3D-моделей та розповісти про сучасні 3D-технології з 19 до 23 жовтня 2020 року було проведено освітній онлайн-курс для підлітків #Пізнаємо_3D_вимір. Упродовж курсу учасники ознайомилися з основами роботи в онлайн-середовищі Tinkercad і опанували базові інструменти для створення 3D-моделей. Крім того, підлітки дізналися про розділ Circuits, який дає змогу складати електронні схеми з платою Arduino. Під час курсу учасники створили 3 власні тривимірні моделі: ракету, світлофор і транспортний засіб. А за допомогою розділу Circuits склали схему, яка запалює світлодіоди: світлофор і світлодіодний «смайлик». Викладачі під час заняття мали змогу дивитися роботи всіх учасників, давати свої коментарі і слідкувати за процесом виконання завдань. Самі заняття відбувалися у дружній атмосфері, підлітки задавали запитання і ділилися враженнями від навчального процесу. Проводили курс: Вадим Мордюк, викладач і фахівець, автор програми Arduino у GoITeens та інженер-конструктор, проектний менеджер GoITeens – Олександра Кравцова. Крім практичного досвіду, підлітки отримали важливу інформацію про перспективи розвитку у 3D-моделюванні, а також дізналися про різноманіття сфер, де використовуються навички конструювання і моделювання тривимірних об’єктів.

         Заходи щодня відвідувало від 13 до 20 підлітків. Для якісного впровадження проєкту та зворотнього зв’язку між викладачами-волонтерами та учасниками подій Meet and Code було створено групу у Viber. Учасники двох міні-курсів отримають сертифікати. Також вони висловили побажання і в майбутньому брати участь у подіях Meet and Code.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей