Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Подільська журавка

«Коли пишу вірші, вигадую слова – я тоді сама як дитина. Ви питаєте, звідки
береться слово? Слово з любові лише йде! Тож плекаймо свою мову!».
Ганна Чубач

         Ганна Танасівна Чубач народилася 6 січня 1941 року в с. Плоске Муровано-Куриловецького району на Вінниччині, в сім’ї хліборобів. Після одруження доля закинула її у Київ, де вона навчалася на факультеті журналістики Українського поліграфічного інституту. Пізніше закінчила Вищі літературні курси в Москві.

         Зірка Ганни Чубач засвітилася в українській поезії у 1960-ті. У 1970 році вийшла у світ перша збірка віршів письменниці «Журавка». У тому ж році її прийняли у Спілку письменників, а потім так і називали в багатьох оглядах та статтях «журавка з Подільського краю».

         Ганна Чубач — автор 70 книжок для дорослих і дітей, а також двох десятків абеток. В її творчому доробку майже 300 ліричних пісень: «Крила», «Хустка тернова», «Не відлітайте, лелеки», «Поле, поле», «Вишенька біла», «Світ із любові». А її «Черепаху-аху» знають та співають майже всі українські діти.

         Вірші поетеси вже понад 15 років використовують як навчальний матеріал у шкільних підручниках. Ганна Танасівна — заслужений діяч мистецтв України, лауреат всеукраїнських літературних премій: імені С. Гулака-Артемовського, Марусі Чурай, Павла Усенка, Анатолія Бортняка, Євгена Гуцала, Лесі Українки; премії Кабінету Міністрів України та міжнародної премії «Дружба». Вірші поетеси перекладено російською, англійською, німецькою, чеською, болгарською, угорською, монгольською та іншими мовами.

         На жаль, 19 лютого 2019 року Ганна Чубач відійшла у засвіти. Але вона залишила нам своє щире українське слово, свою любов до дітей та України!

         Український письменник, журналіст, літературознавець Олександр Бакуменко сказав: «Поезія Ганни Чубач має свою особисту характерну музику сонячного світла, музику неповторних пісень дитинства, музику народної пам’яті».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей