Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Незвичайний птах

         Щороку 20 січня світова громадськість відзначає екологічне свято на честь одного з найбільш незвичайних птахів у світі – День знань про пінгвінів. На відміну від більшості екологічних свят, про цей день невідомо нічого — ані хто вигадав, ані коли саме. Проте свято стало на диво популярним, адже багато людей цікавить інформація про цих чарівних і доброзичливих створінь, які дуже забавно ходять, витончені та швидкі у воді. Таким чином відбувається привернення уваги світової спільноти до долі цих тварин, а саме таку мету і мають екологічні свята.

         Пінгвіни – сімейство морських птахів, представники якого добре плавають і пірнають. Зараз налічується близько 18 сучасних видів пінгвінів. Але їх чисельність із кожним роком поступово скорочується, у т. ч. і через відношення людей. Так, серед вісімнадцяти видів пінгвінів на початок ХХІ століття три види визнані на межі вимирання, а сім – знаходяться під загрозою зникнення.

         Найбільший із них – це імператорський пінгвін, його зріст може сягати 120 см, а вага – понад 40 кг. Найменший представник виду – малий пінгвін, зріст якого сягає не вище коліна дорослої людини, а вага не перевищує 2,5 кг.

         Багатьом відомий факт, що пінгвіни живуть лише у Південній півкулі. Але чи усім відомо, чому так відбувається? Виявляється, що предки пінгвінів більш ніж 60 млн років тому жили в помірному кліматі Антарктиди, яка тоді ще не була суцільною глибою льоду. Але внаслідок дрейфування цей материк змістився на Південний полюс. Більшість тварин або вимерли, або покинули його, а от дивні нелітаючі птахи залишилися. До речі, у той час налічувалося понад 40 видів пінгвінів, один з яких сягав людського зросту і важив до 120 кг!

         Ще багато чого цікавого ви можете дізнатися про цих незвичайних птахів із енциклопедій. Та виявляється, що вони також є і популярними героями художніх творів для малечі! Ось деякі з них:

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 8/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей