Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

День відкриття Антарктиди

           Відкриття шостого і останнього материка — Антарктиди –відбулося 28 січня 1820 року, У цей день шлюпи «Мирний» та «Восток» російської експедиції під керівництвом Фабіана Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва впритул наблизилися до шельфового льодовика у районі, який сьогодні відомий як Берег Принцеси Марти.

         Слово «Антарктика» означає «навпроти ведмедя». Стародавні греки назвали крижаний північ «Арктікос» на честь сузір’я Великої Ведмедиці, розташованого на Північному полюсі. Антарктида з грецької перекладається як «протилежність Арктиці».

         Площа Антарктиди складає близько 14 млн км., і цей материк майже у 4 рази менший, ніж Євразія. Взимку він значно збільшується у розмірах за рахунок криги.

         Це не тільки найхолодніше місце Землі, але і найсухіше. Навіть у найспекотнішій пустелі світу йде більше дощів, ніж у Сухих долинах Антарктиди. На усьому Південному полюсі випадає близько 10 см опадів на рік.

         В Антарктиді є два відомих діючих вулкана. Можливо їх більше, але над поверхнею льоду видно піки тільки цих двох вулканів.

         Антарктида – це найкраще місце, де можна знайти метеорити. Це єдиний континент на нашій планеті, на якому заборонено розміщення будь-яких військових об’єктів. Дотепер територія Антарктиди не належить жодній країні світу, на ній дозволена лише наукова діяльність.

         Цікавим є те, що Антарктида — єдиний континент без своєї зони часу. Наукові спільноти в Антарктиді, як правило, дотримуються часу, який пов’язаний з їх рідною землею, або звіряють час відповідно до лінії, що постачає їм їжу і важливі речі. Тут ти зможеш пройти усі 24 часових пояси за кілька секунд.

         «Багато цікавого ти можеш дізнатися у книгах про цей материк.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей