Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Казка «з секретом»

           Усім, звичайно ж, відомий видатний англійський письменник Льюїс Керролл, який народився 27 січня 1832 року. Та не всі знають, що насправді його звали Чарльз Латвідж Доджсон і його таланти аж ніяк не обмежувалися лише літературою. Він був ще й математиком, який протягом чверті століття читав лекції в Оксфорді. Льюїс Керролл також самовіддано займався фотографією і досягнув великих успіхів у цьому мистецтві, адже став першим із портретистів, хто привніс у фотографію природність і невимушеність. Дуже часто його моделями були саме діти, але найвідомішою є Аліса Лідделл – та сама, яка стала прототипом Аліси з головної книги Льюїса Керролла.

         Коли письменник викладав у Оксфорді, він подружився із сім’єю декана університету Генрі Лідделла, в якого було п’ятеро дітей. Для них він вигадував цікаві історії й усіляко намагався їх розважити. Одного разу Доджсон улаштував для дівчаток Лідделл прогулянку човном по Темзі. Серед трьох дівчаток була десятирічна Аліса. Вона звернулася до професора з проханням розповісти казку. І Доджсон тут-таки вигадав історію про те, як сама Аліса нібито потрапила до підземної країни, де з нею трапилося чимало незвичайного. Повернувшись додому, Доджсон занотував у блокноті основний сюжет казки та додав ще кілька дивовижних розповідей і відніс книгу у видавництво. Саме так на світ з’явилася відома усім «Аліса в Країні Див». Книга була видана у 1865 році й підписана псевдонімом Льюїс Керролл. Автор наклеїв на обкладинку світлину Аліси Лідделл, підкреслюючи вік своєї літературної героїні. А через 6 років Керролл написав продовження пригод головної героїні цього твору – «Аліса в Задзеркаллі» («Крізь дзеркало, й що там побачила Аліса» — так дослівно англійською називається книга), де юна дівчина перетворилася на справжню королеву. Цього року виповнюється 150 років, як книга побачила світ!

         Славетні казки про Алісу й дотепер захоплюють читачів будь-якого віку. Їх цитують, на них посилаються філологи й фізики, їх вивчають філософи й лінгвісти, психологи й математики. Про казки Керролла написано безліч статей, наукових праць і книг, а ілюстрації до твору малювали сотні художників, включаючи й Сальвадора Далі. Пригоди Аліси перекладені понад 100 мовами світу. За мотивами казок про Алісу знято 10 кінофільмів і 7 мультфільмів, а також розроблено відеоігри.

         Тож запрошуємо вас поринути у чарівний світ казок Льюїса Керролла!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей