Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Сутінки онлайн. Як це було

           І ніби не перший захід на платформі Zoom проводила Національна бібліотека України для дітей, і вже є успішний досвід проведення святкових подій із залученням 60 учасників, і навіть новорічний ранок для дошкільнят влаштували… Але перед цією вечіркою хвилювалися.

           І тому що масштаб події – всеукраїнський, і тому що бажаючих було понад 100 читачів та більше ніж 40 бібліотек, у яких також збиралися команди читачів. А ще й тому, що потрібно було за відповідями у чаті, активністю у віконечках екрану, за танцями, малюнками обрати серед величезної кількості кращих читачів одного переможця вечірки. Тож команді тролів, а саме вони слідкували за читачами по той бік екрану, було непереливки. Працювати довелося дуже уважно та інтенсивно. Але все по черзі!

           Вечірка розпочалася з відеоекскурсії головною дитячою бібліотекою, яку влаштували герої казки «Крижане серце» для учасників СУТІНОК, адже більшість читачів ніколи не були у найбільшій та найгарнішій бібліотеці для дітей нашої країни, тому що живуть не у Києві, а далеко за його межами. Тому Ельза, Анна, Крістоф та Олаф показали усю красу бібліотечно-книжкового палацу у відео!

           А далі почалося… Не встигла Ельза привітатися з читачами та познайомити їх зі своєю сестрою Анною та другом Крістофом, як з’явилася зла чарівниця і зачаклувала Ельзу… Перетворила її на маленьку дівчинку. Анна спочатку зраділа, коли побачила свою сестричку зовсім юною, але одразу пожалкувала про це, бо маленька Ельза заморозила її! Та й Крістофа заодно. Лише втручання сніговика Олафа зупинило Ельзу, і поки вона не наробила біди у бібліотеці, Олаф запропонував читачам розтопити крижане серце.

           Читачі радо долучилися до цієї справи. Згадали назви казок, намалювали оленя Свена, взяли участь у танцювальному флешмобі… Після запальних танців усі так розігрілися, що розморозилися. І Ельза стала дорослою.

           Потім була казково-книжкова вікторина, в якій читачі проявили неабияку обізнаність і в сюжеті історії «Крижане серце», і в книжкових питаннях, чим справили враження на генеральну директорку Національної бібліотеки України для дітей Аллу Гордієнко, яка спостерігала за грою. Пані Алла у своєму зверненні до учасників вечірки озвучила мрію дитячих бібліотекарів: щороку у всіх дитячих бібліотеках країни — від великих до найменших — одночасно проводити ось такі закриті тематичні вечірки — СУТІНКИ для VIP-читачів. І навіть не важливо — онлайн чи офлайн.

           Ну а що ж там тролі? Вони старанно працювали, слідкували, рахували відповіді, і виявили переможця вечірки (хоча це було дуже складно, повірте). Тому вирішено було визначити двох переможців — читача і бібліотеку. Серед читачів лідером стала Софія Кацарська, читачка Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, а серед бібліотек – Вирівська сільська бібліотека Конотопського району Сумської області. Переможці отримають статуетку Кращий читач — 2021 та книжку.

           А щасливчиком — переможцем розіграшу номерів телефонів став Костянтин Філюк з Олександрівки Одеської області. Він отримає у подарунок від бібліотеки книжку. Призи щасливчикам сутінкової вечірки, а також лідеру «Морозних книжкових ігор» Дарині Католик невдовзі будуть надіслані поштовими відправленнями! Вітаємо переможців!

           Бібліотекарі зробили перший крок до бібліотечної мрії – зібрали читачів в один день і час у дитячих бібліотеках країни на гостросюжетну книжкову пригоду. До речі, знаєте скільки нас було? 126 читачів та понад 40 бібліотек з усієї України: Рівненська, Київська, Сумська, Херсонська, Одеська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Закарпатська, Чернівецька, Чернігівська, Харківська, Тернопільська обласні бібліотеки для дітей, центральні міські бібліотеки для дітей м. Миколаєва, м. Кривого Рогу Дніпропетровської області. Доєдналися бібліотеки Одещини з міст Теплодарська, Подільська, Березівська, Чорноморська, бібліотека для дітей та юнацтва ім. В. Катаєва м. Білгород-Дністровського, бібліотека-філія № 20 села Куяльник Куяльницької ЦБС. Велика кількість бібліотек Миколаївщини також стали учасниками події: Радсадівська сільська бібліотека, Широківська ЗОШ Широківської ОТГ, Березнегуватська бібліотека для дітей, бібліотека для дітей Єланецької селищної ради, публічна бібліотека Снігурівської міської ради. Також учасниками онлайн-події стали Сарненська бібліотека для дітей Рівненської області, Вирівська сільська бібліотека Конотопського району Сумської області, публічна бібліотека Любешівської селищної ради та Іваничівська дитяча бібліотека Волинської області, дитяча бібліотека м. Кам'янця-Подільського Хмельницької області, Кременчуцька міська централізована бібліотека Полтавської області та інші (дехто приєднувався в процесі, можливо, не усіх встигли записати).

           Організатори заходу висловлюють вдячність усім бібліотекам за небайдужість до організації події у своїх стінах. Особлива вдячність учасникам студії театральної майстерні «Аніка», Київській обласній бібліотеці для дітей, Криворізькій міській бібліотеці для дітей, а також колективу і читачам Миколаївської ОБД ім. В.О. Лягіна, які прийшли на вечірку в костюмах та підготували спеціальний тематичний банер «Крижане серце».

           Після завершення вечірки бібліотекарі й читачі пишуть і пишуть свої емоційні враження в коментарях під дописом у фейсбуці і до вайбер-групи «VIP-читач», у якій здійснювалася попередня комунікація з учасниками вечірки. Учасники надсилають фото та запитують, коли вже буде наступна подібна вечірка? Адже дійство сподобалося усім, а не лише кільком переможцям.

           Ось кілька відгуків (пунктуація, тобто усі знаки оклику оригінальних дописів збережено):

          - Сарненська бібліотека для дітей щиро вдячна за веселий і цікавий час, проведений на ВЕЧІРЦІ. Дякуємо за неймовірну енергетику героїв і приємні хвилини з сюрпризами. Нехай добра справа крокує далі, а ми з ВАМИ!
         - Читачі Кам'янець-Подільської міської бібліотеки-філії 6 для дітей у захваті від такого формату свята! Дякуємо за чудово проведений час!!!
         - Херсонська ОБД дякує за справжню святкову вечірку, яка дала можливість розкрити свої творчі та читацькі здібності. Діти України — найкращі!!!!!!! 
         - Читачі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей раді, що взяли участь у такому цікавому і класному заході! Дякуємо!!!
         - Дякуємо, дуже сподобалося! Читачі Білгород-Дністровської бібліотеки для дітей та юнацтва ім. В. Катаєва, Одеська область.
         - Діти Міської дитячої бібліотеки м. Чорноморська були в захваті!!! Ще раз щиро дякуємо!
         - Криворізька центральна бібліотека дуже вдячна за чудову та цікаву вечірку, ми всі отримали позитивні емоції та неймовірні враження!
         - Читачі Рівненської обласної бібліотеки для дітей раді, що взяли участь у такому веселому заході! Дякуємо!!!
         - Учасники Іваничівської дитячої бібліотеки в захваті і будуть чекати нових див!

           Зробимо реальністю ВСЕУКРАЇНСЬКУ БІБЛІОТЕЧНУ СУТІНКОВУ ВЕЧІРКУ для VIP-читачів! До зустрічі офлайн у наступному році, до нових див!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей