Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Ґренджа-Донський Василь Степанович

Прізвище, ім’я, по батькові     

найбільш вживане

Ґренджа-Донський Василь Степанович

псевдоніми

_

криптоніми

_

Роки життя

дата народження

24 квітня 1897

дата смерті

25 листопада 1974

Географічний аспект

місце народження

с. Волове (нині — смт Міжгір’я), жупа Марамарош, Угорське королівство

місце смерті

Братислава, Словацька Соціалістична Республіка

місця перебування

Будапешт, Ужгород, Хуст, Братислава

Увійшов в коло дитячого читання

Окремо вийшли п’єси для дітей – «Сиротина» (1925). Переробив давніше написані віршовані казки: «Манюсінька», «Казку про відьму-бусурканю», «Пригоди ведмедика Бурмилка», «Кіт в чоботях», «Пригоди шибеника Михася». Його твори для дітей часто друкувались у журналі для молоді. Писав п’єси, сценки та музичні ігри для дітей: «Прогулянка на Місяць», «Воли та ведмеді» (1928), «Маленький оленик» (1928), «Підкарпатські казки» (1937), «Пригоди зайчика», «Віршовані казки» (1943), «Байки про козу та вовка», «Тече потік з бережечка» (1985)

Письменник

Український поет, прозаїк, драматург, публіцист, перекладач. Редактор щоденної газети Карпатської України «Нова свобода», співредактор часопису «Русинъ»

Основні дефініції щодо постаті

Громадсько-культурний і політичний діяч, один із творців Карпатської України. В 1963 році став членом української секції Спілки словацьких письменників

Нагороди, звання, відзнаки     

В 1970 році отримав звання «Заслужений діяч мистецтв». За активну діяльність у галузі української літератури президент Чехословацької республіки нагородив В. Ґренджа-Донського орденом «За відбудову». В м. Ужгороді встановлена меморіальна дошка В. Ґренджа-Донському. 12 квітня 2016 року на честь Василя Ґренджа-Донського у селі Олешник Виноградівського району перейменували вулицю

Літературознавчі статті

Матеріали з Інтернету:

Вегеш М. Ґренджа-Донський Василь Степанович [Електронний ресурс] / М. Вегеш // Енциклопедія історії України: Т. 2: Г-Д / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. — Київ: Наукова думка, 2004. — 688 с.: іл. — Режим доступу: http://www.history.org.ua/?termin=Grendzha_Donsky_V (останній перегляд: 06.04.2021).

Ґренджа-Донський Василь Степанович [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [вебсайт]. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Ґренджа-Донський_Василь Степанович (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Ґренджа-Донський Василь Степанович [Електронний ресурс] // Енциклопедія сучасної України: [вебсайт]. — Режим доступу: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=25782 (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Василь Степанович Ґренджа-Донський : біографія [Електронний ресурс] // УкрЛіт: [вебсайт]. — Режим доступу: https://ukrlit.net/biography/grendzha.html (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Ґренджа-Донський Василь [Електронний ресурс] // Бібліотека українського світу: [вебсайт]. — Режим доступу: http://1576.ua/people/3712 (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

У фондах НБУ для дітей

Історія української літератури 20 століття. У 2 кн. : підруч. для студ. гуманіт. спец. вищ. закл. освіти. Кн. 1 : Перша половина 20 століття / за ред. В. Г. Дончика. – Київ. : Либідь, 1998. – 462 с. [С.184-186].

Мишанич О. Повернення : літ.-критич. ст. і нариси / О. Мишанич. – Київ : Обереги, 1993. – 120 с. [С. 94-111].

Пагиря В. «Я світ узрів під Бескидом» : сторінки історії / В. Пагиря. – Ужгород : Карпати, 1993. – 231 с. – 231 с. [С.77-91].

Одарченко П. Видатні українські діячі : ст., нариси / Одарченко, Петро ; Передм. Р. Харчук. – К. : Смолоскип, 1999. – 320 с. [С.134-149].

Федака П. Пам’ять рідної землі : вибр. краєзн. ст. і нариси / П. Федака ; Закарпат. краєзн. музей ; Закарпат. край. т-во «Просвіта». – Ужгород, 1996. – 327 с. [С.264-268].

У фондах відділу рідкісних та цінних видань  НБУ для дітей:

Ґренджа-Донський В. Збірка оповідань з карпатських полонин / В. Ґренджа-Донський. – Ужгород : Вид. т-ва «Просвіта», 1926. – 63 с. : іл.

Ґренджа-Донський В. Китиця квіток : діточі вершики / В. Гренджа-Донський. – Ужгород : [Пчілка], 1925. – 48 с. – На тит.: Гренджа-Донський. – Приплетено до: Підгірянка М. Збірничок вершів для дітей. – Ужгород, 1926.

Ґренджа-Донський В. Маленьке оленя / В. Гренджа-Донський ; переказ за Гренджою-Донським. – [Б. м.] : Книгоспілка, 1927. – [7] с. : іл.

Ґренджа-Донський В. Сиротина : драма на 1 д. / В. Гренджа-Донський. – Ужгород : [Пчілка], 1925. – 32 с. — Приплетено до: Підгірянка М. Збірничок вершів для дітей. – Ужгород, 1926.

Іконографія

Ґренджа-Донський Василь Степанович [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [вебсайт]. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Ґренджа-Донський_Василь Степанович (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Електронні ресурси (посилання на електронні ресурси)

«Співець Срібної землі» (до 110-річчя від дня народження Василя Степановича Ґренджа-Донського (1897-1974) [Електронний ресурс] // Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва : [вебсайт]. — Режим доступу: http://zodub.uz.ua/vydav/grendzga-donskyj.html (дата звернення: 06.04.2021). — Назва з екрана.

Біографічна довідка

Ґренджа-Донський Василь Степанович народився 23 квітня 1897 р. у с. Воловому у Закарпатті в бідній селянській родині. Минули дитячі та юнацькі роки, але однак не тьмяніла любов Василя до рідного краю, не гасло прагнення до творчості. Закінчивши початкову церковно-парафіяльну школу, з 12 років починає трудове життя, працює помічником учителя-дяка листоношою. Писати почав дуже рано. Його перший вірш надруковано ще у 1912 році в будапештській газеті «Неділя», яка видавалася рідною мовою.
З 1915 року заочно складає іспит за неповну середню школу (горожанську). Восени цього ж року його мобілізують і відсилають на східний фронт, де він був поранений. Лікуючись у Будапешті, Василь Ґренджа-Донський складає іспит за два класи торговельної школи, а також займається живописом. Незабаром його знову відправили на фронт. Після війни перебував ще якийсь час у Будапешті та поклик рідної землі не дав майбутньому поетові залишитися надовше в Угорщині. Він повернувся із родиною на Закарпаття, проживаючи в Ужгороді, працював при новоствореному Підкарпатському банку. З Будапешта з собою привіз добірку віршів.
Ґренджа-Донський був редактором журналу «Наша Земля» (1927-1928 рр.), який об’єднав навколо себе прогресивних письменників Закарпаття. Після закриття журналу співпрацював із «Просвітою», збирав усну народну творчість. У періодичній пресі Закарпаття 20-30-х років, зокрема в журналі «Наша Земля», вміщено цілий ряд фольклорно-етнографічних записів В. Ґренджа-Донського. За часів буржуазної Чехословаччини побачила світ поетична збірка «Квіти з терням», яка засвідчила прихід у літературу тогочасної Підкарпатської Русі першого світського автора. Саме у творчості Ґренджа-Донського вперше соціально загострено прозвучала ідея возз’єднання з Україною. Його творча практика послужила прикладом в освоєнні багатств української мови. Його літературна творчість вийшла за рамки Закарпаття і стала надбанням загальноукраїнської культури.
У січні 1935 року Ґренджа-Донський стає членом проводу українського націоналістичного об’єднання, що веде боротьбу за Закарпатську Україну. Від 1940 року життя Ґренджа-Донського назавжди було пов’язане з Братиславою, де він виконував велику культосвітню роботу, був ініціатором створення періодичного видання «Дружно вперед», «Дукля».
Творчий доробок письменника різноманітний. Він автор поетичних збірок: «Квіти з терням» (1923), «Золоті ключі» (1923), «Шляхом терновим» (1924), «Китиця квіток» (1925), «Тернові квіти полонин» (1928), «Тобі, рідний краю» (1936), «За ґратами» (1939), «Місячні груні» (1969). Із прозових творів: «Оповідання з закарпатських полонин», «Немає набоїв» (1930), «Ілько Липей — карпатський розбійник» (Львів, 1936). Із драматичних поем: «Зруб» (1948), «Русалка» (1945), «Спогади» (1966).
Василь Ґренджа-Донський був чудовим і висококваліфікованим журналістом, редактором і співробітником таких популярних видань, як «Нова земля», «Пчілка», «Русин», «Неділя», «Свобода», «Українське слово, «Нова свобода».
В останні роки життя письменник двічі приїжджав у рідну Україну, відвідав Ужгород і Київ, зустрічався із земляками, письменниками. Про відвідини Києва у 1969 році Ґренджа-Донський відгукнувся віршем «Золотоверхий Київ», в якому висловив своє захоплення історичними пам’ятками цього міста.
Помер Ґренджа-Донський 25 листопада 1974 року і похований на братиславському Пагорбі Слави.
У рідному Закарпатті творчість Василя Ґренджа-Донського отримало загальне визнання лише після його смерті. Перший однотомник вибраних творів з’явився в Ужгороді лише у 1991 році заслугою його земляка О. Мишанича. В тому ж році в Ужгороді була урочисто відкрита меморіальна дошка на будинку, де жив і працював Ґренджа-Донський.
Посмертно видано і книгу поезій для дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей