Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Володимир Васильович Голозубов (Голозубів)
(1925–2000)

Біографічна довідка
Про життя та творчість В.В. Голозубова
Книги, ілюстровані В.В. Голозубовим

Біографічна довідка

Художник Володимир Голозубов особливо любив ілюструвати книжки для малюків. Зі свого дитинства багато хто пам’ятає лічилочку: «Два півники, два півники горох молотили. Дві курочки-чубарочки до млина носили. Цап меле, цап меле, коза насипає. А маленьке козенятко на скрипочку грає…». Пам’ятаємо казку про Івасика, про солом’яного бичка, про рукавичку. Мабуть, у багатьох є хоча б одна книжечка з цими казками і пісеньками, яку оформив цей художник.

Народився Володимир Васильович Голозубов 1925 року в Києві. Тут вчився в художній школі. У роки Великої Вітчизняної війни Володимир, ще дитиною, пішов на фронт, був сином полку, дійшов до Берліна. Після війни навчався в Київському художньому інституті на графічному факультеті. Закінчивши в 1958 році навчання, пов’язав свою творчість з дитячим видавництвом «Веселка». Тут до нього прийшов перший успіх, тут відчув насолоду від праці над дитячою книжкою. В. Голозубов — учасник і переможець багатьох республіканських, всесоюзних та міжнародних виставок, автор ілюстрацій до багатьох знакових дитячих книжок 70–90-х рр. минулого століття. У 1971 році за книжку «Два півники» Володимир Голозубов отримав «Золоте яблуко» — найвищу нагороду Міжнародної виставки дитячої ілюстрації в Братиславі, у 1977 році — бронзову медаль міжнародного конкурсу «Мистецтво книги» в Лейпцигу. Цьому визнанню його таланту передували роки наполегливої праці та пошук власної образотворчої мови.

Тематика книжок, оформлених В.В. Голозубовим, різноманітна. Він ілюстрував твори класиків української літератури і сучасних йому письменників П. Воронька, М. Стельмаха, Н. Забіли, книжки дитячих письменників інших народів. Але з особливим натхненням художник працював над ілюструванням українського фольклору — пісень, загадок, казок, прислів’їв та оповідок. Це, зокрема, книжки «Два півники», «Сорока-білобока», «Загадки», «Лисичка і журавель», «За горою золотою», «Рукавичка». У цих красивих книжечках звірі і птахи, зовсім як люди, живуть у біленьких хатиночках, мелють у млині зерно на борошно, печуть хліб, весело танцюють. Художник змальовує безліч властивих побуту людини деталей і розповідає читачу значно більше, ніж у казці. Це допомагає домислити події, про які йдеться, та уявити собі все якомога конкретніше. Малюнки Володимира Голозубова передають рух. Він так майстерно будує композицію кожного малюнка, що й справді складається враження руху, дії, наче у мультфільмі. У своїх ілюстраціях художник досягає щирої безпосередності, дитячої наївності та гумористичного забарвлення. За допомогою графічних засобів митець виховує у дітей повагу та любов до праці. Усі персонажі в його книжках — і основні і другорядні, чимось зайняті: вони завзято працюють, кудись поспішають, допомагають одне одному, вміють і відпочивати. Зображені художником тварини, пташки і комахи — «майстри на всі руки». Вони — за кермом трактора і комбайна, косять, молотять, рубають дрова, майструють, будують, шевцюють, готують їжу, печуть хліб. Ідея «Хто не працює, той не їсть», з проілюстрованої ним ще на початку творчого шляху народної пісеньки «Сорока-білобока», пронизує всі книжкові ілюстрації В. Голозубова. У малюнках художника простежується вплив народного мистецтва. Він використовує кольори, як у народній вишиванці або розписній кераміці: глечиках, тарілках, макітрах. Лінії малюнків у нього — це поєднання різномасштабних деталей, великих — з дрібними, сюжетних мотивів — з орнаментальними. Життєстверджуючий, оптимістичний характер ілюстрацій митця, що також йде від народного мистецтва, приваблює і дорослих і дітей.

Художник Володимир Голозубов був невиправним фанатом книжкової дитячої ілюстрації, аскетичною у побуті людиною, улюбленцем творчого колективу. А працював він в останні роки життя у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Детальніше про його життя та творчість читай у рекомендованих нижче виданнях та на сайті видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Про життя та творчість В.В. Голозубова

Авраменко О. Талант любити дітей / О. Авраменко // Дванадцять місяців. 1985 : настіл. кн.-календар. — К., 1984. — С. 40–41.

Коваленко О. Ілюстрована дитяча книга : читаємо, розглядаємо, спілкуємося / О. Коваленко // Почат. освіта. — 2006. — № 19. — С. 6–11.

Саноцька Х. Майстер української дитячої книги / Х. Саноцька, І. Комяхова // Література. Діти. Час. 1976 : зб. літ.-крит. ст. про дит. л-ру / упорядкув. В. Я. Неділька. — К., 1976. — С. 169–174.

Яремійчук О. Золоте яблуко таланту / О. Яремійчук // Два півники. — К., 2004. — С. 3–4.

Книги, ілюстровані В.В. Голозубовим

Ведмідь-музикант : карел. нар. казка / пер. М.Пригари ; мал. В. Голозубова. — К. : Веселка, 1968. — 8 с. : ілюстр.

Вороний М. Сніжинки / М. Вороний ; ілюстр. В. Голозубова. — К. : Веселка, 1970. — 14 с. : ілюстр.

Воронько П. М. Сніжинки : вірші / П. М. Воронько ; мал. В. Голозубова. — К. : Веселка, 1968. — 14 с. : ілюстр.

Два півники : укр. нар. пісеньки та казки / худож. В.Голозубов. — К. : Веселка, 2004. — 159 с. : ілюстр. — (Українській дитині).

За горою золотою : укр. нар. лічилки / худож. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1978. — 11 с. : ілюстр.

Забіла Н. Л. Стояла собі хатка : [вірші] / Н. Л. Забіла ; мал. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1974. — 15 с. : ілюстр.

Загадки : укр. нар. загадки / худож. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1978. — 15 с. : ілюстр.

Коцюбинський М. М. Про двох цапків : казки / М. М. Коцюбинський ; мал. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1973. — 16 с. : ілюстр.

Лисичка та журавель : укр. нар. казка / худож. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1977. — 15 с. : ілюстр.

Печу, печу хлібчик : укр. нар. дит. пісеньки та вірші рад. поетів / худож. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1982. — 24 с. : ілюстр.

Подоляночка : укр. нар. пісеньки / худож. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1988. — 62 с. : ілюстр.

Рукавичка : укр. нар. казка / мал. В. Голозубова. — К. : Веселка, 1975. — 15 с. : ілюстр.

Сорока-білобока : укр. нар. примовка / ілюстр. В. Голозубова. — К. : Веселка, 1970. — 13 с. : ілюстр.

Чарівна скринька : укр. нар. казки / упоряд. Є. Горева ; худож. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1983. — 79 с. : кольор. ілюстр.

Я тебе, вовчику, не боюся! : укр. нар. пісеньки про звірят / худож. В. Голозубов. — К. : Веселка, 1971. — 19 с. : ілюстр.

Ярти-гулок : туркм. казка / пер. Л. Письменної ; мал. В. Голозубова. — К. : Веселка, 1966. — 18 с. : ілюстр.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей