Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
II. Науково-дослідницька діяльність

  Восени 1805 року, закінчивши університет, Якоб Грімм повернувся у Кассель. Туди ж, склавши іспити, у 1806 р. приїхав і Вільгельм. Велика сім'я Грімм оселилася в будинку на Йоханнісштрассе 78/79, відомому цілому світу як «Дім казки братів Грімм». Після приїзду Вільгельма в Марбург розпочалося наукове творче співробітництво братів. У 1807 р. в «Новому літературному віснику», який вийшов у Мюнхені, з'явилися перші повідомлення про стародавні німецькі поеми та середньовічний роман. А у 1808 р. Вільгельм і Якоб стали співробітниками заснованої в Гейдельберзі «Газети для відлюдників». У 1811 p. надруковані перша книга Якоба Грімма «Про давньонімецький мейстерзанг» і переклади Вільгельма «Давньоданські героїчні пісні».

  Опрацьовуючи давні тексти, Якоб зрозумів, що для успішного дослідження потрібно мати ґрунтовні лінгвістичні знання. Він серйозно зайнявся мовознавством, і у 1819 р. було видано його перший том «Німецької граматики» — твору, що ознаменував нову епоху в німецькій філології, епоху історизму та точності наукового методу. Це була перша порівняльна граматика германських мов, що вийшла друком у чотирьох томах у 1819-1837 роках. Згодом брати зацікавилися древніми мовами та їх впливом на німецьку. Якоб вивчав історію та структуру німецької мови. Описані ним відносини між словами стали відомі як закон Грімма.

  Якоб Грімм у 1830 році був запрошений в Геттінген професором німецької літератури. Вільгельм поступив туди ж на службу і в 1831 році його було призначено екстраординарним, а у 1835 році ординарним професором. У 1837 році брати Грімм, до яких приєдналися ще п'ять колег-професорів Геттінгенського університету, протестували проти скасування ліберальної конституції Ганноверської держави, до якої належало місто Геттінген. Ця група відома в Німеччині як «Геттінгенська сімка». Усіх професорів було звільнено зі своїх посад, а троїх депортовано — у тому числі Якоба. Якоб і Вільгельм повернулися в Кассель, який не належав до Ганновера, і мешкали у домі їхнього брата Людвіга. Та вже у наступному році обидва були запрошені до короля Пруссії

  У 1841 р. братів Грімм було обрано професорами Берлінського університету і стали членами Прусської академії наук. З цього часу наукове і творче життя братів Грімм пов'язане зі столицею Пруссії. Тут проводилася робота над такими фундаментальними працями, як двотомна «Історія німецької мови» (1848) та «Німецький словник» у 4-х томах. Перші томи видані за життя братів, а останній – лише у 1861 р. Розпочавши роботу над словником, брати прийшли до висновку про необхідність звернення до епох, які передували знаменитій лютерівській реформі. У перших томах словника було представлено «природну історію окремих слів» від середини XV століття до сучасної гріммовської епохи. Сучасникі братів Грімм згадували, що цей словник було визнано найвеличезнішою літературною справою століття, тому його продовжували інші вчені і після смерті ініціаторів.



Повернутися назад    Читати далі

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей