Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
III. Бібліотека в житті братів Грімм

  Братів Грімм, і в першу чергу Якоба, можна сміливо назвати професійними бібліотекарями. Якоб Грімм пропрацював у бібліотеках більше 30 років, поєднуючи цю роботу з дослідницькою та викладацькою діяльністю.

  Навчаючись у Марбурзькому університеті, Якоб подружився з професором Савіньї. Він обожнював свого вчителя, користувався його домашньою бібліотекою. Перебуваючи в Парижі, Савіньї викликав 20-річного Якоба допомогти йому в науковій роботі, і той не зміг відмовити, хоча й довелося перервати навчання в університеті. Так Якоб опинився в Парижі й прожив там рік. За дорученням Савіньї довгі години проводив він у Національній бібліотеці Парижа, де навчався розшифровувати старі манускрипти, робив виписки з рукописних і друкованих матеріалів. У вільний від цієї напруженої роботи час займався дослідженнями старонімецької літератури. Це юнацьке захоплення згодом переросло у справу його життя. Саме тоді він вирішив стати викладачем і займатися науковими дослідженнями в галузі германістики.

  У 1806 році Якоб повертається з Парижа до міста Кассель, де мешкала його родина. Місто було зайняте французькою армією, але Якобу дивом, за рекомендацією історика Йоганна фон Мюллера, вдається влаштуватися на роботу. Він отримує місце бібліотекаря, а згодом і керуючого особистою королівською бібліотекою Жерома, брата Наполеона, в Кассельському замку. При прийомі на роботу французам було достатньо, що Якоб вже мав кілька друкованих робіт, жив рік у Парижі та непогано говорив французькою. Першим завданням для майбутнього академіка було написати великими літерами на дверях: «Особиста бібліотека короля».

  На службі в Жерома він пропрацював вісім років. У 1813 році місто Кассель було звільнене від французів. Якоб Грімм як королівський бібліотекар отримав наказ упакувати найбільш цінні книги для відправки у Францію. Йому вдалося врятувати цінні манускрипти, бо про них не йшлося в наказі. На щастя, через рік усі книги повернулися в Кассель.

  Після невеликої перерви у 1814 році Якоба знову поновлюють на посаді бібліотекаря в замку колишнього його власника курфюрста Вільгельма I, де він залишається на багато років. Посаду Секретаря Гессенської ланграфської бібліотеки з 1814 по 1829 рр. займав і Вільгельм Грімм. Бібліотечна робота ніколи не заважала, а навпаки сприяла творчій діяльності братів і часто була їхнім єдиним і основним заробітком.

  У 1829 році директор Кассельської бібліотеки помер, його місце мало перейти до Якоба Грімма, але йому не запропонували цю посаду, і обидва брати Грімм, вражені такою несправедливістю, подали у відставку.

  У Геттінгенський період (1831-1837 рр.) брати Грімм поєднували викладацьку діяльність з декількома годинами роботи бібліографами в бібліотеці університету, що нараховувала 200 тис. книжок.

  За своїм внутрішнім складом Якоб Грімм був природженим дослідником, менш підходив для викладацької діяльності, ніж його емоційний брат Вільгельм. Строгість, скромність, точність і пунктуальність характеризують цю людину.



Повернутися назад    Читати далі

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей